Strona 1 z 2

Wódka kłosówka

: 2011-10-03, 09:35
autor: furman
Tato ostatnio był na Śląsku i zakupił taką wódeczkę. Bardzo mu smakowała i zapragnął abym mu przyrządził coś w ten deseń. Czy myślicie, iż wystarczy zmacerować kłos pszenicy? Czy dodać jeszcze trochę dębiny. Bo wódeczka ma taki lekki posmak i praktycznie nie czuć jej mocy. Jest łagodna w smaku. Pił ktoś coś takiego.

: 2011-10-03, 09:50
autor: OLO 69
Czy chodzi o wódkę Stumbras?
http://vito.org.pl/sklep/product_info.p ... cts_id=164
Pozdrawiam.

: 2011-10-03, 09:57
autor: furman

: 2011-10-03, 10:09
autor: bnp
ja robiłem taka nalewkę kilku krotnie
4 kłosy na 1 l + dąb + szczypta cukru
wychodzi intensywniejsza w smaku

: 2011-10-03, 10:48
autor: furman
Ile kolego tego dębu? Czy zamiast kłosu można by użyć ziarna i trochę słomy :) Bo z kłosami to teraz ciężko będzie.

: 2011-10-03, 14:39
autor: bnp
ja nigdy nie daję dębu na wagę, zawsze na oko, dąb robię sam.

kłos to kłos nie da się zastąpić :mrgreen:

ja mam zostawione

: 2011-10-03, 14:51
autor: a_priv
Piłem kiedyś takie wódki w oryginale (chyba litewskim, a także i ukraińskim), oraz jako wyrób kolegi forumowego.
W wydaniu kolegi był to 2 albo 3 krotnie (już nie pamiętam) rektyfikowany spirytus pszeniczny, rozcienczony do 40% z suchum kłosem pszenicznym w butelce.
W odczuciu moim (i pijących tą wódkę) było to znacznie lepsze od oryginału. Wyjątkowa łągodność smaku z nutą pszeniczną.

pzdr

: 2011-10-13, 09:26
autor: furman
Zdobyłem kłosy żyta i pszenicy. Zalałem 4szt. litrowych buteleczek wódeczką 50 % zrobią z mąki babuni. Dorzuciłem po 4 kłosy i 1 g płatków. Minął tydzień, barwa bursztynowa. Stoi to już tydzień, nie wiem ale chyba za parę dni wyciągnę te płatki bo będą przebijać smak kłosów. Na razie fajnie się prezentuje, smak na razie przebija dąb...

: 2011-10-13, 10:49
autor: bnp
Wyciągaj te płatki bo wyjdzie dębowa

właśnie dla tego nie lubię kupczych płatków, w ślepych testach starka na płatkach średnio opiekanych przegrała z starką z dębem opalanym samoróbka.

: 2011-12-27, 21:32
autor: pietras
Witam

Domyślam się, że taki jest najlepszy ale czy dla uzyskania smacznej kłosówki musi to być spirytus pszeniczny ??

Niestety mam tylko z cukrówek i raczej się nie zanosi by kiedyś się to zmieniło:(

Pozdrawiam

Dziś rano do litra 48 procentowej wódki z cukrówki uzyskanej przez trzy rektyfikacje i dwa filtrowania przez węgiel, włożyłem 5 kłosów pszenicy z nadzieją, że nie zmarnuję kłosów a wódki nie będę musiał wlewać do gara

Mam tylko drobne pytanie dotyczące czasu ile mają te kłosy leżakować w butelce - czy jak ukształtuje się ładna barwa i zmieni zapach to dalej trzymać pięc kłosów czy też wyciągnąć cztery??

Edytowałem dodając tekst po "Pozdrawiam"

: 2011-12-28, 08:26
autor: furman
Smak będzie inny. Ale z braku laku zawsze możesz spróbować.

: 2012-02-27, 15:49
autor: pietras
Niestety Elofura miałeś rację

Zapach i kolor jest Kłosówki ale w smaku nie ma symbiozy i czuć, że to "małżeństwo na siłę"

Trunek pijalny ale nie polecam mojego doświadczenia bo to nie jest Kłosówka

: 2012-02-27, 15:55
autor: furman
Ja ostatnio z braku laku, rozebrałem teściowej palmę w której były kłosa żyta. I się teraz maceruje. W tym roku muszę okres żniw wykorzystać...

: 2012-07-18, 16:08
autor: Legion
Jak tam koledzy wykorzystujecie tegoroczny okres żniw.
U mnie 4 butelki 0,7l w każdej kłos żyta już się macerują ponad tydzień.
Zaraz idę jeszcze powybierać ładnych kłosów pszenicy.

: 2012-07-19, 07:15
autor: furman
Legion do jakiej mocy rozcieńczałeś?