Brzozówka

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
masato
60%
60%
Posty: 213
Rejestracja: 2011-09-24, 02:55
Lokalizacja: Kalisz

Brzozówka

Post autor: masato » 2011-10-06, 22:32

Witam.

Podpowiedzcie mi jak zrobić wódkę brzozówkę. Można liście brzozy dodać do drugiej destylacji na pot stillu? Czy może macie jakieś inne sposoby na delikatną zmianę smaku?

Pozdrawiam
Pozdro dziewczyny...

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5837
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-10-06, 22:45

Można by się skupić na tym co już wymyślili, czyli gwiazdki anyżu, będziesz miał anyżówkę, potem będziesz dawkował mniej czy więcej w zależności od gustu. Jałowiec, koper włoski, kardamon itd, ale najlepiej to poszukaj w naszej bibliotece forumowej książki wypalanie gorzałki, albo historia wypalania gorzałki, czy jakoś tak, tam jest dużo przepisów moczenia i destylowania ziół , owoców, co dodać ile moczyć itd.

Awatar użytkownika
masato
60%
60%
Posty: 213
Rejestracja: 2011-09-24, 02:55
Lokalizacja: Kalisz

Post autor: masato » 2011-10-06, 22:50

Właśnie poczytałem trochę w necie o Brzozie i stwierdzam, że można by wykorzystać sok z brzozy bo jest niby zdrowy. Kiedyś sam zasmakowałem w tym soku, jak drzewa ścinaliśmy i powiem wam, że to lepsze niż każdy napój dostępny w sklepie. Słodkawe i odżywcze.
Ok poszukam na forum, może coś znajdę.

olo69... :mrgreen:
Pozdro dziewczyny...

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5837
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-10-06, 22:54

Ściągnij sobie te książki są darmo dwie części, tam masz przepisy typu do bimbru wrzuć ananasa pokrojonego mocz tydzień , przedestyluj , dosmaż cukrem do smaku , a tych przepisów naprawdę dużo.

Awatar użytkownika
a_priv
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2011-10-06, 23:10

masato pisze:Właśnie poczytałem trochę w necie o Brzozie i stwierdzam, że można by wykorzystać sok z brzozy bo jest niby zdrowy[...]
To może najlepiej nim po prostu zapijać wódkę.
Jeśli użyjesz tego soku do nastawu/zacieru, to po destylacji zapewne już nie będzie taki zdrowy.

pzdr

Brzydal
101%
101%
Posty: 363
Rejestracja: 2010-04-03, 04:26
Lokalizacja: 52°3'2N, 20°26'47E

Post autor: Brzydal » 2011-10-07, 00:00

Tia i będzie w razie czego miał na co zwalić że się zatruł :wink:

Awatar użytkownika
masato
60%
60%
Posty: 213
Rejestracja: 2011-09-24, 02:55
Lokalizacja: Kalisz

Post autor: masato » 2011-10-07, 02:01

Jak coś wyjdzie mi z tych działań... to opiszę. Poczytam książki proponowane przez magas37.
Pozdro dziewczyny...

grxxxx
20%
20%
Posty: 21
Rejestracja: 2008-12-21, 13:54

Post autor: grxxxx » 2011-12-08, 05:58

ja na wiosnę upuściłem trochę soku z brzozy tak ok. 2l wymieszałem to z dwoma litrami destylatu o mocy 95% wyszła wódeczka o bardzo delikatnym smaku, nie trzeba przegotowywać soku, nic nie mętnieje,m nic się nie wytrąca.

mam już przygotowany pojemnik 20l , 10l destylatu, czekam tylko wiosnę i moment kiedy brzoza zacznie puszczać soki.
pozdrawiam
grxxxx

Awatar użytkownika
masato
60%
60%
Posty: 213
Rejestracja: 2011-09-24, 02:55
Lokalizacja: Kalisz

Post autor: masato » 2011-12-10, 21:58

Ten sok ma dla mnie super smak, też tak zrobię na wiosnę.
Pozdro dziewczyny...

furman

Post autor: furman » 2012-02-28, 14:52

Panowie macie jakieś sprawdzony patent na odbiór tego soku?

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 261
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2012-02-28, 17:36

Otwór w drzewie zatkać rurką na końcu rurki butelka

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 701
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: radius » 2012-02-28, 20:37

Sok z brzozy sciągam już kilkanaście lat. Wkrętarka w łapę z wiertłem fi 10, do tego wężyk i butelka po mineralce. Otwór wiercę na wys. ok. 1 metr, 6-8 cm głębokości. Potem wciskam wężyk , podwieszam butlę i... dwa razy dzienni robię sobie spacer z psem. Co roku wypijam tego tak około 20-30 litrów. Robiłem również z oskoły wino (polecam przepis staroangielski) oraz destylat. Ciekawe smaki :D
Spiritus flat ubi vult

Awatar użytkownika
berbelucha
101%
101%
Posty: 478
Rejestracja: 2008-01-18, 21:05

Post autor: berbelucha » 2012-02-28, 20:40

Ponoć jest nietrwały, jak go przechowujesz?
Właśnie dzisiaj się tym zainteresowałem i myślę ściągnięciu kilku litrów.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5837
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2012-02-28, 20:42

Na destylat to chyba dużo trzeba i wstępne odparowanie (zagęszczenie), ile cukru ma taki świeży ?

Awatar użytkownika
berbelucha
101%
101%
Posty: 478
Rejestracja: 2008-01-18, 21:05

Post autor: berbelucha » 2012-02-28, 20:48

Czytałem, że od 0,5 do 2%.
Myślę bardziej o zastąpieniu wody w destylacie do spożycia. I tutaj nie obawiam się że się zepsuje :-)
A tak ogólnie to szybkie psucie się tego soku, to jest jego fermentacja, czy coś innego?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość