Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
-
masato
- 60%
- Posty: 213
- Rejestracja: 2011-09-24, 02:55
- Lokalizacja: Kalisz
Post
autor: masato » 2011-10-06, 22:32
Witam.
Podpowiedzcie mi jak zrobić wódkę brzozówkę. Można liście brzozy dodać do drugiej destylacji na pot stillu? Czy może macie jakieś inne sposoby na delikatną zmianę smaku?
Pozdrawiam
Pozdro dziewczyny...
-
magas
- 101%
- Posty: 7029
- Rejestracja: 2009-02-01, 12:05
Post
autor: magas » 2011-10-06, 22:45
Można by się skupić na tym co już wymyślili, czyli gwiazdki anyżu, będziesz miał anyżówkę, potem będziesz dawkował mniej czy więcej w zależności od gustu. Jałowiec, koper włoski, kardamon itd, ale najlepiej to poszukaj w naszej bibliotece forumowej książki wypalanie gorzałki, albo historia wypalania gorzałki, czy jakoś tak, tam jest dużo przepisów moczenia i destylowania ziół , owoców, co dodać ile moczyć itd.
-
masato
- 60%
- Posty: 213
- Rejestracja: 2011-09-24, 02:55
- Lokalizacja: Kalisz
Post
autor: masato » 2011-10-06, 22:50
Właśnie poczytałem trochę w necie o Brzozie i stwierdzam, że można by wykorzystać sok z brzozy bo jest niby zdrowy. Kiedyś sam zasmakowałem w tym soku, jak drzewa ścinaliśmy i powiem wam, że to lepsze niż każdy napój dostępny w sklepie. Słodkawe i odżywcze.
Ok poszukam na forum, może coś znajdę.
olo69...
Pozdro dziewczyny...
-
magas
- 101%
- Posty: 7029
- Rejestracja: 2009-02-01, 12:05
Post
autor: magas » 2011-10-06, 22:54
Ściągnij sobie te książki są darmo dwie części, tam masz przepisy typu do bimbru wrzuć ananasa pokrojonego mocz tydzień , przedestyluj , dosmaż cukrem do smaku , a tych przepisów naprawdę dużo.
-
a_priv
- 100%
- Posty: 3144
- Rejestracja: 2006-08-25, 08:30
Post
autor: a_priv » 2011-10-06, 23:10
masato pisze:Właśnie poczytałem trochę w necie o Brzozie i stwierdzam, że można by wykorzystać sok z brzozy bo jest niby zdrowy[...]
To może najlepiej nim po prostu zapijać wódkę.
Jeśli użyjesz tego soku do nastawu/zacieru, to po destylacji zapewne już nie będzie taki zdrowy.
pzdr
-
Brzydal
- 101%
- Posty: 363
- Rejestracja: 2010-04-03, 04:26
- Lokalizacja: 52°3'2N, 20°26'47E
Post
autor: Brzydal » 2011-10-07, 00:00
Tia i będzie w razie czego miał na co zwalić że się zatruł
-
masato
- 60%
- Posty: 213
- Rejestracja: 2011-09-24, 02:55
- Lokalizacja: Kalisz
Post
autor: masato » 2011-10-07, 02:01
Jak coś wyjdzie mi z tych działań... to opiszę. Poczytam książki proponowane przez magas37.
Pozdro dziewczyny...
-
grxxxx
- 20%
- Posty: 21
- Rejestracja: 2008-12-21, 13:54
Post
autor: grxxxx » 2011-12-08, 05:58
ja na wiosnę upuściłem trochę soku z brzozy tak ok. 2l wymieszałem to z dwoma litrami destylatu o mocy 95% wyszła wódeczka o bardzo delikatnym smaku, nie trzeba przegotowywać soku, nic nie mętnieje,m nic się nie wytrąca.
mam już przygotowany pojemnik 20l , 10l destylatu, czekam tylko wiosnę i moment kiedy brzoza zacznie puszczać soki.
pozdrawiam
grxxxx
-
masato
- 60%
- Posty: 213
- Rejestracja: 2011-09-24, 02:55
- Lokalizacja: Kalisz
Post
autor: masato » 2011-12-10, 21:58
Ten sok ma dla mnie super smak, też tak zrobię na wiosnę.
Pozdro dziewczyny...
-
furman
Post
autor: furman » 2012-02-28, 14:52
Panowie macie jakieś sprawdzony patent na odbiór tego soku?
-
starowar
- 101%
- Posty: 262
- Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
- Lokalizacja: Halinów
-
Kontaktowanie:
Post
autor: starowar » 2012-02-28, 17:36
Otwór w drzewie zatkać rurką na końcu rurki butelka
-
radius
- 90%
- Posty: 824
- Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
- Lokalizacja: Małopolska
Post
autor: radius » 2012-02-28, 20:37
Sok z brzozy sciągam już kilkanaście lat. Wkrętarka w łapę z wiertłem fi 10, do tego wężyk i butelka po mineralce. Otwór wiercę na wys. ok. 1 metr, 6-8 cm głębokości. Potem wciskam wężyk , podwieszam butlę i... dwa razy dzienni robię sobie spacer z psem. Co roku wypijam tego tak około 20-30 litrów. Robiłem również z oskoły wino (polecam przepis staroangielski) oraz destylat. Ciekawe smaki
Spiritus flat ubi vult
-
berbelucha
- 101%
- Posty: 478
- Rejestracja: 2008-01-18, 21:05
Post
autor: berbelucha » 2012-02-28, 20:40
Ponoć jest nietrwały, jak go przechowujesz?
Właśnie dzisiaj się tym zainteresowałem i myślę ściągnięciu kilku litrów.
-
magas
- 101%
- Posty: 7029
- Rejestracja: 2009-02-01, 12:05
Post
autor: magas » 2012-02-28, 20:42
Na destylat to chyba dużo trzeba i wstępne odparowanie (zagęszczenie), ile cukru ma taki świeży ?
-
berbelucha
- 101%
- Posty: 478
- Rejestracja: 2008-01-18, 21:05
Post
autor: berbelucha » 2012-02-28, 20:48
Czytałem, że od 0,5 do 2%.
Myślę bardziej o zastąpieniu wody w destylacie do spożycia. I tutaj nie obawiam się że się zepsuje
A tak ogólnie to szybkie psucie się tego soku, to jest jego fermentacja, czy coś innego?
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość