Strona 1 z 2

Brzozówka

: 2011-10-06, 22:32
autor: masato
Witam.

Podpowiedzcie mi jak zrobić wódkę brzozówkę. Można liście brzozy dodać do drugiej destylacji na pot stillu? Czy może macie jakieś inne sposoby na delikatną zmianę smaku?

Pozdrawiam

: 2011-10-06, 22:45
autor: magas
Można by się skupić na tym co już wymyślili, czyli gwiazdki anyżu, będziesz miał anyżówkę, potem będziesz dawkował mniej czy więcej w zależności od gustu. Jałowiec, koper włoski, kardamon itd, ale najlepiej to poszukaj w naszej bibliotece forumowej książki wypalanie gorzałki, albo historia wypalania gorzałki, czy jakoś tak, tam jest dużo przepisów moczenia i destylowania ziół , owoców, co dodać ile moczyć itd.

: 2011-10-06, 22:50
autor: masato
Właśnie poczytałem trochę w necie o Brzozie i stwierdzam, że można by wykorzystać sok z brzozy bo jest niby zdrowy. Kiedyś sam zasmakowałem w tym soku, jak drzewa ścinaliśmy i powiem wam, że to lepsze niż każdy napój dostępny w sklepie. Słodkawe i odżywcze.
Ok poszukam na forum, może coś znajdę.

olo69... :mrgreen:

: 2011-10-06, 22:54
autor: magas
Ściągnij sobie te książki są darmo dwie części, tam masz przepisy typu do bimbru wrzuć ananasa pokrojonego mocz tydzień , przedestyluj , dosmaż cukrem do smaku , a tych przepisów naprawdę dużo.

: 2011-10-06, 23:10
autor: a_priv
masato pisze:Właśnie poczytałem trochę w necie o Brzozie i stwierdzam, że można by wykorzystać sok z brzozy bo jest niby zdrowy[...]
To może najlepiej nim po prostu zapijać wódkę.
Jeśli użyjesz tego soku do nastawu/zacieru, to po destylacji zapewne już nie będzie taki zdrowy.

pzdr

: 2011-10-07, 00:00
autor: Brzydal
Tia i będzie w razie czego miał na co zwalić że się zatruł :wink:

: 2011-10-07, 02:01
autor: masato
Jak coś wyjdzie mi z tych działań... to opiszę. Poczytam książki proponowane przez magas37.

: 2011-12-08, 05:58
autor: grxxxx
ja na wiosnę upuściłem trochę soku z brzozy tak ok. 2l wymieszałem to z dwoma litrami destylatu o mocy 95% wyszła wódeczka o bardzo delikatnym smaku, nie trzeba przegotowywać soku, nic nie mętnieje,m nic się nie wytrąca.

mam już przygotowany pojemnik 20l , 10l destylatu, czekam tylko wiosnę i moment kiedy brzoza zacznie puszczać soki.
pozdrawiam
grxxxx

: 2011-12-10, 21:58
autor: masato
Ten sok ma dla mnie super smak, też tak zrobię na wiosnę.

: 2012-02-28, 14:52
autor: furman
Panowie macie jakieś sprawdzony patent na odbiór tego soku?

: 2012-02-28, 17:36
autor: starowar
Otwór w drzewie zatkać rurką na końcu rurki butelka

: 2012-02-28, 20:37
autor: radius
Sok z brzozy sciągam już kilkanaście lat. Wkrętarka w łapę z wiertłem fi 10, do tego wężyk i butelka po mineralce. Otwór wiercę na wys. ok. 1 metr, 6-8 cm głębokości. Potem wciskam wężyk , podwieszam butlę i... dwa razy dzienni robię sobie spacer z psem. Co roku wypijam tego tak około 20-30 litrów. Robiłem również z oskoły wino (polecam przepis staroangielski) oraz destylat. Ciekawe smaki :D

: 2012-02-28, 20:40
autor: berbelucha
Ponoć jest nietrwały, jak go przechowujesz?
Właśnie dzisiaj się tym zainteresowałem i myślę ściągnięciu kilku litrów.

: 2012-02-28, 20:42
autor: magas
Na destylat to chyba dużo trzeba i wstępne odparowanie (zagęszczenie), ile cukru ma taki świeży ?

: 2012-02-28, 20:48
autor: berbelucha
Czytałem, że od 0,5 do 2%.
Myślę bardziej o zastąpieniu wody w destylacie do spożycia. I tutaj nie obawiam się że się zepsuje :-)
A tak ogólnie to szybkie psucie się tego soku, to jest jego fermentacja, czy coś innego?