Orzechy po Krzyżacku

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
gucio 19
50%
50%
Posty: 158
Rejestracja: 2009-09-05, 18:19
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: gucio 19 » 2013-08-20, 10:42

Cześć!
Orzechy do nalewki "orzechy po Krzyżacku" muszą mieć co najmniej jeden rok, czyli ze zbiorów z poprzedniego roku.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez gucio 19, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2013-08-20, 22:04

W moich stronach robiłem nalew tydzień temu i jeszcze elegancko się kroiły, tak aromatycznych jeszcze orzechów nie zrywałem, tyle że ja do przepalanki, ale do orzechówki śmiało się nadawały. Wybierałem największe, w tym roku sprawdzę jaki orzech jest dla mnie najlepszy, mam wczesną galaretkę, taką kapiącą, późną galaretkę, a teraz zalałem orzechy które miały już biały orzech łamany z lekką galaretką, ale gdzieniegdzie, albo nie miały w każdym razie dały się kroić i miały bardzo przyjemny zapach. Według prawideł zbiera się do 15 sierpnia od lipca, każdy rok jest inny region też.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości