Zaprawki do alkoholu

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Zaprawki do alkoholu

Post autor: wiking » 2011-10-26, 23:53

Zadam może dziwne pytanie, ale co sądzicie o zaprawkach do wódek, są każdego rodzaju śliwowica beskidzka, gin i co by się człowiekowi jeszcze zachciało. Chciałbym poznać zdanie fachowca, czym się to będzie różnić od produktu własnej roboty, nie miałem okazji testować więc pytam. Tylko proszę bez wywodów a tylko o fakty bez niepotrzebnych postów OT.

gromo90
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2011-09-20, 23:51

Post autor: gromo90 » 2011-10-27, 00:46

Podobno sama finlandia korzysta z zaprawek przy wyrobie wódek smakowych, ale to słyszałem od chłopaka z eurowinu bodajże :)

Jeśli chodzi o moje spostrzeżenia to:
-tequila nie odbiega smakiem od tych tańszych tequil, a nawet wg pewnych opinii jest lepsza. Oczywiście jesli postoi dłużej i jest rozrobiona z dobrym destylatem/wódką. Tylko nie przedobrzyj z zaprawką bo gorzkie się robi.
-whisky po dodaniu płatków dębowych i leżakowaniu ponad miesiąc też smaczna :)
-likier z zielonych bananów taki sobie.
Tak wielu to kręci, mimo konsekwencji

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4851
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Zaprawki do alkoholu

Post autor: Citizen Kane » 2011-10-27, 11:58

wiking pisze:Zadam może dziwne pytanie, ale co sądzicie o zaprawkach do wódek
Nie uważam się za fachowca, ale napiszę Ci swoje odczucia. Piłem u szwagra 'śliwowicę'. Alkohol dostał od kogoś w prezencie. Butelka z klasyczną naklejką ze śliwkami i napisem o kraszących licach, zalakowana itd. W smaku było to trunek w dużą nutą śliwki, bez żadnych zapachów dodatkowych - tylko spirytus i śliwki. Nie powiem, nawet przyjemny w piciu, ale od prawdziwej śliwowicy... jak by tu określić... różnił się tym, co picie w Szczawnicy od szczania w piwnicy.

gromo90
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2011-09-20, 23:51

Re: Zaprawki do alkoholu

Post autor: gromo90 » 2011-10-27, 18:56

Citizen Kane pisze: różnił się tym, co picie w Szczawnicy od szczania w piwnicy.
Racja, prawdziwego trunku nie zastąpi chemia, ale na szybko, bez sprzętu to i zaprawki mogą być :) można je traktować bardziej jako ciekawostkę, a nie wyższą kulturę trunku :) śliwowice czy wiśniówkę można zrobić samemu tradycyjnie, ale z tequilą będzie już cieżko :)
Tak wielu to kręci, mimo konsekwencji

Awatar użytkownika
OLO 69
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1591
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2011-10-27, 20:43

Piłem wódkę zbożowa zaprawioną http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=62 i całkiem dobre whisky wychodzi zarówno w smaku jak i zapachu.
Natomiast zaprawka Sliwowitz firmy Prestige co prawda w smaku przypomina jakąś namiastkę śliwowicy ale zapach ma jakiś orenżadkowy.
Pozdrawiam.
OLO 69

juru
50%
50%
Posty: 154
Rejestracja: 2008-02-06, 17:55
Lokalizacja: z tamtąd

Post autor: juru » 2011-10-30, 11:48

Jakiś czas temu zrobiłem kilka litrów na zaprawce śliwowicy i wyszła mi identyczna jak ta co krasi lica ale mi jakoś przez gardło nie chce przejść,więc powoli rozdaję znajomym.Mimo przyjemnego zapachu śliwkowego od prawdziwej śliwowicy rzeczywiście różni się jak kamień węgielny od węgla kamiennego .Nigdy więcej !
Natomiast tequila,whisky są niezłe (brałem od 98%) jak na mój gust.
juru

de gustibus non est disputandum

Awatar użytkownika
klodek4
50%
50%
Posty: 128
Rejestracja: 2011-09-01, 02:37
Lokalizacja: alicante, hiszpania

Post autor: klodek4 » 2011-10-30, 19:34

Zamówiłem kilka zaprawek z Polski, wiec mam zamiar je przetestować, wtedy opiszę wrażenia :mrgreen:

AL
50%
50%
Posty: 165
Rejestracja: 2006-05-24, 00:48

Post autor: AL » 2011-11-21, 21:33

Temat bardzo ciekawy, miałem nadzieję na więcej opinii. Czas samemu coś napisać.
Opinia oczywiście całkowicie subiektywna.

Rumy: generalnie jestem zadowolony, z powodzeniem zastępują tańsze rumy kupne.

Baccara White Rum - kojarzy mi się z kandyzowanymi owocami tropikalnymi.

Cuba Rum- bardzo przyjemny w zapachu - smakowity. W smaku - dominują lekko kandyzowane owoce tropikalne, zrównoważony, lekki, jasnozłoty rum.

Jamaica Rum - ciężki, ciemny, intensywny rum, dość jednoznacznie kojarzący się z olejkiem rumowym do ciast, szczególnie jeśli zaprawka jest mniej rozcieńczona . Ciekawy, choć nie do wszystkiego i nie dla każdego. Chyba taki ma być , taki jego urok (oryginału niestety nie piłem).

Dark Rum - Ciemniejszy niż Cuba Rum i bez jego owocowości, prędzej bym się doszukiwał tam rozcięczonej Jamajki. W zasadzie można napisać jak w opisie zaprawki: klasyczny ciemny rum.

Rum Golden Reserve - tu mam pewien problem. W przepisie jest mały dodatek cukru. Po dodaniu łyżeczki złocistego cukru trzcinowego było ok, ale gdy dodałem jeszcze jedną , tym razem melasowego trzcinowego, zmienił się wyraźnie kolor i smak. Wyszedł ciemny prawie jak Jamajka, ale delikatny, słodkawy i jakby owocowo-pestkowy. Tak wiec sporo zależy też od cukru :)

Cocorum - niezły, choć w dawce nominalnej wg mnie nieco za bardzo rozcięczony. Do Malibu nieco brakuje, ale może być.

Lingon - żurawinówka. W zgodnej opinii kilku osób - porażka. Obiektywnie muszę dodać, że dostałem rozhermetyzowaną zaprawkę z niewielkim wyciekiem i nieciekawym zapachem pod zakrętką. Może przez to uległa zepsuciu. Poszło na węgiel w celu odzyskania %.

Śliwowica - mi osobiście bardziej skoncentrowana kojarzy się ze śliwówką jeśli już. W proporcjach nominalnych i mniejszych wychodzą aromaty powiedziałbym landrynkowe. Niektórzy są już na sam zapach "uczuleni". Ze śliwowicą (prawdziwą) wg mnie nie ma to nic wspólnego. Mam Łącką i własną, a ten wynalazek już stoi na węglu.

Tequila Gold Anejo - w opinii kilku osób spokojnie może zastąpić tańsze wersje oryginału. Ja jestem jednak w przypadku tequili chyba bardziej wybredny. Wydaje mi się sztuczna i dopiero po kilku tygodniach leżakowania przypomina troszkę produkt z agawy.

Irish Cream - niezłe w zgodnej opinii kilku osób, w tym mojej. Trochę przypomina "Baileysa" robionego z gotowanego mleczka skondensowanego, ale nie jest tak gęste. Pije się przyjemnie.

Esensje Whisky: Grad Regal i Ballantines
Jakby tu napisać... Próbki trunku na bazie neutralnego spirytusu pochodzenia owocowego wyszły jakieś dziwne. Szły w kierunku brendy jakby. Ni pies ni wydra.
Zmieniłem destylat bazowy na... destylat typu single malt leżakowany ponad rok z wiórkami dębowymi i ultradźwiękowany; zaprawiany wcześniej bardzo delikatnie zaprawkę Smoked Whisky, ale generalnie zrobiony "za czysto" na kolumnie.
I tu napiszę krótko: Było warto. W szczegóły nie będę się wdawać, gdyż te zależą silnie od destylatu bazowego, może poza tym, że:
Ballantines - wyszedł ostrzejszy, jakby mocniej wędzony.
Grand Regal - bardziej słodowy, delikatniejszy.
Było to już wyczuwalne wcześniej przy destylacie neutralnym.
Przy okazji zamówię jeszcze kilka zaprawek whisky. Bez czekania 10 lat lub więcej z destylatu o niepewnym potencjale można w dość krótkim okresie uzyskać naprawdę dobry rezultat.

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2011-11-22, 22:30

Ja również dziękuję za odpowiedzi, ostatnio zakupiłem Calwados, Jamaica rum white, Ananas cocos essence, Tequila gold, Gin, Jagermaster, Śliwowicę (okazuje się że niepotrzebnie) i coś co przyszło z rozmytą etykietką a nie pamiętam co to miało być.Na razie mam chwilowe problemy z produkcją, lecz jak tylko będę miał świeży towar to zaraz to wszystko pozalewam i zdam relację.

Awatar użytkownika
waldi
60%
60%
Posty: 204
Rejestracja: 2008-04-09, 12:43
Lokalizacja: Dolnośląskie

Post autor: waldi » 2011-12-10, 12:31

Zakupiłem u kolegi 98% zaprawki,które polecał jako sprawdzone:
- currant
- brandy de luxe
- hazelnut
- irish cream
Polecam sprawdziłem są super na pewno nie zwrócę :D
WHISKY CANADIAN LEGEND -jak postoi jest OK
WHISKY BURBON CORN -trochę czasu i jak wyżej
WHISKY NR 1 VINLAND -bez czekania POLECAM!! :1st
Jednym słowem jest parę fajnych w ofercie ja zamówiłem już na święta(opcja na prezent).

[ Dodano: 2011-12-12, 21:18 ]
Opiszę ciekawe spostrzeżenie,na przykładzie zaprawki WHISKY BURBON CORN . Tak się stało,że jedna buteleczka zachowała się na dnie barku i po roku leżakowania wspólnie z zoną wykonaliśmy test :slinka smakowite było i zamówiłem taką samą zaprawkę po kilku dniach od zaprawienia degustacja i jest różnica w smaku myślałem,że nalewki dojrzewają ale wynika z testu,że wódeczki na zaprawkach leżakowane tez są inne.

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2012-01-04, 18:14

Odradzam Tequila Gold, koło Tequili to nawet nie stało i powinni się wstydzić za takie badziewie jak i za Śliwowicę.

Awatar użytkownika
TeddyBeers
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2010-11-10, 10:25
Lokalizacja: UK

Post autor: TeddyBeers » 2012-01-05, 01:31

@ wiking
Podaj dokładne zdjęcie i firmę tego co opisujesz, bo "tequila gold" to każda firma może mieć.

@ alvid
Prestige to dobra firma, ale rożnie to bywa.
Przykładowo scotch whiskey to porażka, ale już patki dębowe z beczki, nasączone aromatem, to już ekstra łyskacz - TUTAJ o tym pisałem.
Aabratek, V=50l, ø76mm, H=150cm, sprężynki by karp55, P=4.1kW, 4m karbowanej DN16

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 772
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2012-01-05, 10:08

Kilka zaprawek przerobiłem, a Irish Cream kupuje zawsze pół litra, bo kobitki wylizują kieliszki:D:D

Z tego c moge polecić:

oczywiście Vinland Whisky Nr.1 - Bardzo dobre jak na zaprawkę
Ananas&Cocos - Rewelacja do drinków (również dla kobitek)
Z Rumów polecany Baccara
Z Ginów English Dry Gin - chyba jakos tak..

Hazelnut daję jako uzupełnienie bukietu do Irish cream kilka kropli oraz koniecznie oryginalnego likieru miętowego.. bez niego irish jest mdły i nijaki..


Zaprawki typu Parron, Apple, lingoln, czy choćby sliwowica to jedno wielkie G....

Jedynie porzeczka czarna jakoś wypada,ale chyba tylko jedynie ona nei smakuje zbytnio syntetycznie.. o ile wogóle jako jedyna ma smak swoisty do oryginału a nie perfumowane olejki cukierkowe jak w reszcie owocówek...

Ja polecę tylko to co na początku z naciskiem na IRISH, VINLAND WHISKY, ANANAS&COCOS . . Te trzy są u mnie zawsze...

Pozdrawiam.
XXX

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2012-01-05, 18:18

@zwyczajny troszkę mnie rozochociłeś tym ananas-kokos bo stoją u mnie cztery 0,7 tego trunku, jeszcze nie próbowane. @TeddyBeers, ta Tequila jest z renomowanej firmy PRESTIGE a że Tequile piłem nie raz więc taki jest mój osąd.

Awatar użytkownika
C2H6O
60%
60%
Posty: 286
Rejestracja: 2010-01-06, 21:14
Lokalizacja: RoI

Zaprawka Jägermeister

Post autor: C2H6O » 2013-02-07, 22:00

Miałem niedawno okazję wypróbować zaprawkę Jägermeister. Buteleczkę 52ml podzieliłem na dwie części. Po pierwszej próbie moje spostrzeżenia są takie:
* zbyt mało cytrusowych (pomarańczowych) zapachów w odniesieniu do oryginału,
* dodałem 1 łyżeczkę soku z cytryny/0,75l gotowca,
* PRZYPUSZCZAM, że zamiast cukru lepiej dodać lekki karmel.

Zaprawkę oceniam na DOBRY, 5/10.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość