Zaprawki do alkoholu

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2013-04-21, 23:25

Witam dlatego najlepsze w całej 'zabawie" jest własny smak - tutaj to my jesteśmy "kompozytorami " - sami dyktujemy co wlewamy do kieliszka :1st :1st
a nie to co jest narzucone przez 'głównego" kipera w polmscie ...

Mimo iż producent podaje takie 'optymalne" dawki ja jestem zdania i z innych opinii aby jednak dodawać mniej cukru - i sprawdzać.

Ostatni pojawił się w kraju sheridans "czerwony" (bajlejsa miętowego nie widziałem).

Zawsze lepiej zrobić na 500ml i potem ewentualnie dolewać alkohol - niż odwrotnie - tego w druga stronę się nie da ;( .
Jedni mówią iż 0,7 l to ok drudzy robią nawet na 1 litrze i pasuje a i są tacy co mówią iż 500ml to wychodzi mało wyczuwalne - dlatego tutaj nasz własny język - kubki smakowe są wyznacznikiem ... smacznego.

Jak ktoś lubi likiery to polecam TOFFEE " -bardzo smaczna i aromatyczne zaprawka, osobiście mi podchodzi.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2013-04-22, 15:59

SPrawdziłem jak to się z mlekiem komponuje, ale mleczek Condensed w Kauflandzie są 3 rodzaje, 4,5% 7% i 10% to 10% już przy przelewaniu jest karmelowego koloru :nie_wiem
Ale z tego co zauważyłem i nie tylko ja, że rzeczywiście z mlekiem wychodzi subtelniejsze nie śmierdzące oborą, na pewno zdrowsze(mniej tłuszczu), ALE... Na mleku robi się kożuch :?
Jeżeli trzymam takie alko w słoiku to pół biedy,ale w butelce raczej ciężko będzie to domyć..

Ale polecam osobiście na mleku kondensowanym, tymbardziej, że ok 300ml mleka bez cukru w Kauflandzie kosztuje ok. 1,70zł gdzie śmietanka conajmniej 4-5zł...
XXX

xandiev
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2012-10-22, 09:21
Lokalizacja: Lublin

Post autor: xandiev » 2013-08-20, 09:43

Panowie a jak to jest z zaprawką do GINu?
Moja żona uwielbia go z tonikiem, a nie powiem czasem i ja ze 2 szklaneczki takiego drinka ze smakiem wypiję. Kupuję najczęściej biedronkowy Gin Lubuski lub lidlowy Castelgy Gin, rzadziej w hipermarketach ze względu na ich cenę. W zasadzie między lidlowym a biedronkowym nie widzę różnicy, a jak to jest z tymi zaprawkami? Mocno odbiegają od oryginału? Przymierzam sie do zakupu u 98% bo już kupowałem i wszystko jest ok.
Tylko jakie bo zaprawki różne a wskazują na GINy jak z hipermarketów w rozpiętościach cenowych 40-120zł...
Mógłby się wypowiedzieć ktoś kto degustował takie perfumy ;P
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez xandiev, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mr.R
50%
50%
Posty: 111
Rejestracja: 2012-09-19, 21:51
Lokalizacja: Centrum

Post autor: Mr.R » 2013-08-21, 12:53

Próbowałem chyba każdego ginu z zaprawek.
Generalnie zaprawka GIN ma taką właściwość, że najmocniej „maskuje niedoskonałości” w produkcji. Mimo tego w smaku wychodzi bardzo dobrze. W drinkach uważam że jest nie do rozpoznania. Ostatnio używam tylko Engelsk Dry Gin i India Gin.

xandiev
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2012-10-22, 09:21
Lokalizacja: Lublin

Post autor: xandiev » 2013-08-23, 08:44

Dzięki za info MR.R :)
Czyli mam już punkt odniesienia :P
a powiedz mi jeszcze jak robisz z procentowością?
Oryginalny Gin ma ok 38%, rozcieńczasz do tego poziomu czy może być 45-50%?
W drinkach w sumie wielkiej różnicy to raczej nie powinno zrobić

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2013-08-23, 10:33

Z mocą trunków do drinków też bym nie przesadzał :mrgreen:
Lepiej trzymać się receptury, bo po kilku drinkach z mocniejszego alkoholu może już być wesoło :wink:
Chyba, że ktoś skrupulanie chce przeliczać procenty albo kończy na jednym czy dwóch.
Kiedyś podałem 70% rum, każdy obsługiwał się sam i impreza zaczęła zmierzać w nieoczekiwanym kierunku.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2013-08-24, 16:43

@Xandiev z Ginów prestige Strand najbardziej pojecany jest "London Dry Gin" sprawdzałem i rzeczywiście jest dobry, nie wiem jak inne.. a jakbyś chciał pokombinować możesz poczytać to: Obrazek
XXX

Awatar użytkownika
gdymar
40%
40%
Posty: 67
Rejestracja: 2012-09-05, 20:13

Post autor: gdymar » 2013-08-24, 17:06

Tabela, i owszem przydatna. :oki
Ja osobiście, staram się nieprzekraczać 50%.
pozdro
Bimbrofil

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2013-08-24, 17:11

To jest tabela przed destylacją :wink:
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zwyczajny, łącznie zmieniany 1 raz.
XXX


zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2014-03-17, 18:57


Awatar użytkownika
Mr.R
50%
50%
Posty: 111
Rejestracja: 2012-09-19, 21:51
Lokalizacja: Centrum

Post autor: Mr.R » 2014-08-07, 15:19

Teraz próbował takiego, łagodnego ginu i też jest w porządku: http://www.spiritferm.biz/pl/p/Esencja- ... ry-Gin/155

esiu0
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2014-09-10, 07:31

Post autor: esiu0 » 2014-09-10, 08:22

Ja za to mam pytanie, czy można zaprawkę kokosową dodać do wódki 20%, czy tylko tak jak jest podane 40-45%?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez esiu0, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mr.R
50%
50%
Posty: 111
Rejestracja: 2012-09-19, 21:51
Lokalizacja: Centrum

Post autor: Mr.R » 2014-09-10, 10:47

Możesz dodać.
Możesz dodać nawet do wody.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2014-09-10, 19:37

sugerowana dawka "%" tak jak w oryginałach jest ..... malibu . baylejs itp .. to likiery gdzie
nie moc się liczy a delektowanie smakiem i aromatem ;) ...
pozdrawiam
98%
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 29 gości