Zaprawki do alkoholu

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
mirko
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2013-02-20, 21:53

Post autor: mirko » 2013-03-19, 17:02

Witam kolegów po fachu.
zwyczajny napisz jak robisz IRIsh cream potrzebuję przepisu.
Za odpowiedź będe bardzo wdzieczny

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2013-03-20, 00:51

A nie wystarczy poczytać?
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2013-03-22, 20:22


Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2013-04-16, 20:24

Mam pytanie co do zaprawki irish cream - jakiej śmietanki dodać składu? Zwykła śmietana kuchenna czy też śmietanka do kawy?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Pirat, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Władek
101%
101%
Posty: 487
Rejestracja: 2012-10-17, 20:24
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Władek » 2013-04-16, 20:41

Użyj śmietanę kremówkę 30%
Pozdrawiam Władek

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2013-04-16, 21:11

Na tą chwilę mam w domu śmietanę "Piątnica" 12% Czy takiej też mógłbym użyć? Czy poczekać i zakupić taką jak wyżej?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Pirat, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2013-04-16, 21:57

Śmietankę polecam w kartoniku, bo foliowe lubią smeodkować oborą ;)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zwyczajny, łącznie zmieniany 1 raz.
XXX

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2013-04-17, 15:21

Według najnowszych danych sprawdzonych zastosowałem nie śmietankę, a mleko zagęszczone niesłodzone w puszce. Jutro napiszę jak smaczek i jak robiłem.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2013-04-17, 17:45

Witam, polecam z własnych testów wyłącznie mleko skondensowane NIESŁODZONE - z upływem czasu (co prawda trzymam taki likier niecałe 7-9 dni bo za mała butelka i szybko ubywa) na śmietance słodkiej 30%, 36% alkohol się rozwarstwia - wystarczyło wstrząsnąć i nie było tematu - ale po co to mam wstrząsać :idea:
Narobiłem testów ze swoja polówką - to mleko w proszku, to śmietanki do kawy i eureka :idea: :idea: - wyłącznie od tej pory mleko skondensowane niesłodzone.
Można z powodzeniem jak komuś się to 'krzywdzi ' z poglądem - alkohol i mleko... Zarobić esencje bez mleka = efekt jest 'porównywalny ".
Co daje w takim razie dodatek mleka /śmietanki ?

Wpływa to na aksamitny smak i wyczuwalny lekki posmak śmietanki "słodkiej ".

Super daje też 'zejście" z % bo tutaj nie mamy się upić tylko poczuć smaki a przy wyższych procentach - alkohol zabija/ tłumi smaki.
Jak chcę mocny to biorę whisky i ten smak do tego pasuje nawet do 50%.

pozdrawiam
98%
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2013-04-17, 21:18

Hm... No i 98% mnie uprzedził! :wink: oczywiście od Niego właśnie przepis na zastosowanie mleka zagęszczonego. Ale opiszę jak ja robilem i które z zaprawek polecam.
Użyłem alkoholu 48% (taką wódkę aktualnie preferuję i posiadam) - % alkoholu automatycznie zmniejsza się poprzez dodanie zawartości cukru,kieliszka wody i ilości zaprawki. Wszystkie zaprawki dodawane do (całość składu na butelkę 0,7l) wedle przepisu ze strony http://www.bimberhobby.pl/category.php?id_category=19 Zaskoczeniem było dla mnie ilość cukru który ciężko się rozpuszcza w takiej ilości ale wystarczy wstawić do cieplejszej wody i gotowe, po degustacji wiem że taka ilość właśnie musi być-oczywiście wedle własnego uznania.
Zamówiłem zaprawki
1-ZAPRAWKA BRANDY DE LUX - WYŁĄCZNIE NA NATURALNYCH EKSTRAKTACH - naprawdę smaczna
2-ZAPRAWKA HAZELNUT - ORZECH LASKOWY -wyjątkowo bardzo smaczna
3-ZAPRAWKA IRISH CREAM - BAILEYS - dziś robiłem i już dziś mogę powiedzieć, że bardzo pyszna
4-ZAPRAWKA CURRANT / czarna porzeczka -niestety nie podeszło mi smakiem
5-ZAPRAWKA GRAPEFRUIT - MOCNO OWOCOWY SMAK - po degustacji CURRANT nawet nie próbowałem zrobić
6-ZAPRAWKA TENNESSE (BURBON) - JACK DANIELS - również nie podeszła mi smakiem, ale ja preferuję z colą a aktualnie jej brak - może przy okazji.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Pirat, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2013-04-18, 06:51

Nie wiem czy 98% ma tą zaprawkę ale polecam ananas-cocos, nazywana pinacolada.
Jest rewelacyjna za równo czysta z delikatnym dodatkiem cukru jak i zrobiona wg przepisu producenta jako likier i baza do drinków. Skoro mówicie, że skondensowane mleko jest ok to chyba się skusze i zrobię, bo jadę z żoną za tydzień do Wrocławia na tydzień i będzie w sam raz na spacery po starym mieście:). Irish cream kupuję zawsze tą butelkę 280ml bo ta zaprawka idzie u mnie jak woda, szkoda ze nie robią (lub nie przywożą nasi sklepikarze) tej pojemności właśnie ananas-cocos.

Do przygotowania irishcream polecam dodać kieliszek likieru miętowego oraz nawet zastąpić dużą część alkoholu prawdziwą irlandzką whisky "Jameson" jeżeli ktoś jej nie pił to nie wie co to znaczy irlandzka. Nie mówię o niuansach, ale to na prawdę inny trunek tak jak calvados i cognac. Irlandzka whisky to zupełnie coś innego niż szkocka czy burbon. Przynajmniej "jameson" taki jest a jest to podobno najlepiej sprzedająca się irlandzka na świecie. Warto spróbować.
Ostatnio zmieniony 2013-04-18, 06:59 przez zwyczajny, łącznie zmieniany 1 raz.
XXX

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2013-04-18, 08:29

Witam zgadza się pinacolada jest dobra.

Tutaj ja mamy:

http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=161

Nie mniej nie wszyscy to smakosze likierów ale osobiście polecam tak zestaw na majówkę:

http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=255

http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=318

http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=260

pozdrawiam.

P.s. dawajcie swoje własne opinie i sugestie co do zmiany lub dodatków do zaprawek - bo z tym irish ceream-em nie wiedziałem aby dodać mięty.

@Zwyczajny nie zdominuje to smaku "lekkiej słodkości śmietanki /mleka "?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2013-04-18, 09:54

W żadnym wypadku, przecież Bayley też sprzedaje się w wersji miętowej (nie wiem czy w Pl, ale w UK na pewno.
Lekki dodatek likieru miętowego (ja mam jakiś francuski) dodaje tego lekkiego charakteru i nie jest to już "cip*waty" likierek mleczny (aż za bardzo mleczny) tylko właśnie ma to "coś" co intryguje w oryginalnym Bayleju (nawet nie miętowym).
Można zacząć od łyżeczki na 0,7 i wedle uznania zaprzestać...
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zwyczajny, łącznie zmieniany 1 raz.
XXX

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2013-04-20, 22:35

Wszystkie rozrobione zaprawki trzymałem w temp. pokojowej, dziś spróbowałem schłodzonych i smak dużo się poprawił.
Co do zaprawek :

-ZAPRAWKA HAZELNUT - ORZECH LASKOWY -myślę że trzeba będzie delikatnie zmniejszyć dawkę cukru na 150-200gram cukru max, wedle mojego uznania troszkę za słodkie przy dawce 240gram na butlę 0,7l ale jednak bardzo smaczna

-ZAPRAWKA TENNESSE (BURBON) - JACK DANIELS- dziś spróbowałem z colą (ja smakuję w ilości 50-70ml JACK+ ~~200ml cola + kostka lodu) i smak porównywalny z kupną, ale myślę żeby zrobić tą zaprawkę na butli 0,5l na próbę, ewentualnie można wtedy dolać do ilości 0,7l

-ZAPRAWKA IRISH CREAM - BAILEYS- czy temp. pokojowa czy też schłodzona zawsze smaczna

-ZAPRAWKA BRANDY DE LUX - WYŁĄCZNIE NA NATURALNYCH EKSTRAKTACH-smaczna, ja wyczuwam w niej posmak ziołowy- trzeba być smakoszem wyczuwalnych w niej ziółek by do niej się przekonać.
Czas na powiększanie smaków, moglibyście opisywać tu swoje smaki godne polecenia.

Awatar użytkownika
duureex
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2013-03-20, 17:23
Lokalizacja:

Post autor: duureex » 2013-04-21, 00:05

greg0004 pisze: -ZAPRAWKA HAZELNUT - ORZECH LASKOWY -myślę że trzeba będzie delikatnie zmniejszyć dawkę cukru na 150-200gram cukru max, wedle mojego uznania troszkę za słodkie przy dawce 240gram na butlę 0,7l ale jednak bardzo smaczna
Tutaj poprę, dziś znajomy przyniósł, oryginalną Soplice orzech laskowy, żeśmy wypili, ale oczywiście mało było i postawiłem swoją z zaprawki Hazelnut i stwierdziliśmy, że jest jest trochę za słodka, a różnicy w ''mocy'' w ogóle nie czuć, oryginał 37%, a swoje 50%.
Ostatnio zmieniony 2013-04-21, 07:46 przez duureex, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak się szlachta bawi to się koszta nie liczą.
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości