Zaprawki do alkoholu
Są i tańsze wersje
http://destylacja.com/pl/p/IRISH-COFFEE-LIKIER/113
http://destylacja.com/pl/p/IRISH-CREAM-smak-Baileys/184
http://destylacja.com/pl/p/IRISH-COFFEE-LIKIER/113
http://destylacja.com/pl/p/IRISH-CREAM-smak-Baileys/184
Pozdrawiam
www.destylacja.com
www.destylacja.com
Witam, polecam z własnych testów wyłącznie mleko skondensowane NIESŁODZONE - z upływem czasu (co prawda trzymam taki likier niecałe 7-9 dni bo za mała butelka i szybko ubywa) na śmietance słodkiej 30%, 36% alkohol się rozwarstwia - wystarczyło wstrząsnąć i nie było tematu - ale po co to mam wstrząsać
Narobiłem testów ze swoja polówką - to mleko w proszku, to śmietanki do kawy i eureka - wyłącznie od tej pory mleko skondensowane niesłodzone.
Można z powodzeniem jak komuś się to 'krzywdzi ' z poglądem - alkohol i mleko... Zarobić esencje bez mleka = efekt jest 'porównywalny ".
Co daje w takim razie dodatek mleka /śmietanki ?
Wpływa to na aksamitny smak i wyczuwalny lekki posmak śmietanki "słodkiej ".
Super daje też 'zejście" z % bo tutaj nie mamy się upić tylko poczuć smaki a przy wyższych procentach - alkohol zabija/ tłumi smaki.
Jak chcę mocny to biorę whisky i ten smak do tego pasuje nawet do 50%.
pozdrawiam
98%
Narobiłem testów ze swoja polówką - to mleko w proszku, to śmietanki do kawy i eureka - wyłącznie od tej pory mleko skondensowane niesłodzone.
Można z powodzeniem jak komuś się to 'krzywdzi ' z poglądem - alkohol i mleko... Zarobić esencje bez mleka = efekt jest 'porównywalny ".
Co daje w takim razie dodatek mleka /śmietanki ?
Wpływa to na aksamitny smak i wyczuwalny lekki posmak śmietanki "słodkiej ".
Super daje też 'zejście" z % bo tutaj nie mamy się upić tylko poczuć smaki a przy wyższych procentach - alkohol zabija/ tłumi smaki.
Jak chcę mocny to biorę whisky i ten smak do tego pasuje nawet do 50%.
pozdrawiam
98%
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.
Hm... No i 98% mnie uprzedził! oczywiście od Niego właśnie przepis na zastosowanie mleka zagęszczonego. Ale opiszę jak ja robilem i które z zaprawek polecam.
Użyłem alkoholu 48% (taką wódkę aktualnie preferuję i posiadam) - % alkoholu automatycznie zmniejsza się poprzez dodanie zawartości cukru,kieliszka wody i ilości zaprawki. Wszystkie zaprawki dodawane do (całość składu na butelkę 0,7l) wedle przepisu ze strony http://www.bimberhobby.pl/category.php?id_category=19 Zaskoczeniem było dla mnie ilość cukru który ciężko się rozpuszcza w takiej ilości ale wystarczy wstawić do cieplejszej wody i gotowe, po degustacji wiem że taka ilość właśnie musi być-oczywiście wedle własnego uznania.
Zamówiłem zaprawki
1-ZAPRAWKA BRANDY DE LUX - WYŁĄCZNIE NA NATURALNYCH EKSTRAKTACH - naprawdę smaczna
2-ZAPRAWKA HAZELNUT - ORZECH LASKOWY -wyjątkowo bardzo smaczna
3-ZAPRAWKA IRISH CREAM - BAILEYS - dziś robiłem i już dziś mogę powiedzieć, że bardzo pyszna
4-ZAPRAWKA CURRANT / czarna porzeczka -niestety nie podeszło mi smakiem
5-ZAPRAWKA GRAPEFRUIT - MOCNO OWOCOWY SMAK - po degustacji CURRANT nawet nie próbowałem zrobić
6-ZAPRAWKA TENNESSE (BURBON) - JACK DANIELS - również nie podeszła mi smakiem, ale ja preferuję z colą a aktualnie jej brak - może przy okazji.
Użyłem alkoholu 48% (taką wódkę aktualnie preferuję i posiadam) - % alkoholu automatycznie zmniejsza się poprzez dodanie zawartości cukru,kieliszka wody i ilości zaprawki. Wszystkie zaprawki dodawane do (całość składu na butelkę 0,7l) wedle przepisu ze strony http://www.bimberhobby.pl/category.php?id_category=19 Zaskoczeniem było dla mnie ilość cukru który ciężko się rozpuszcza w takiej ilości ale wystarczy wstawić do cieplejszej wody i gotowe, po degustacji wiem że taka ilość właśnie musi być-oczywiście wedle własnego uznania.
Zamówiłem zaprawki
1-ZAPRAWKA BRANDY DE LUX - WYŁĄCZNIE NA NATURALNYCH EKSTRAKTACH - naprawdę smaczna
2-ZAPRAWKA HAZELNUT - ORZECH LASKOWY -wyjątkowo bardzo smaczna
3-ZAPRAWKA IRISH CREAM - BAILEYS - dziś robiłem i już dziś mogę powiedzieć, że bardzo pyszna
4-ZAPRAWKA CURRANT / czarna porzeczka -niestety nie podeszło mi smakiem
5-ZAPRAWKA GRAPEFRUIT - MOCNO OWOCOWY SMAK - po degustacji CURRANT nawet nie próbowałem zrobić
6-ZAPRAWKA TENNESSE (BURBON) - JACK DANIELS - również nie podeszła mi smakiem, ale ja preferuję z colą a aktualnie jej brak - może przy okazji.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Pirat, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie wiem czy 98% ma tą zaprawkę ale polecam ananas-cocos, nazywana pinacolada.
Jest rewelacyjna za równo czysta z delikatnym dodatkiem cukru jak i zrobiona wg przepisu producenta jako likier i baza do drinków. Skoro mówicie, że skondensowane mleko jest ok to chyba się skusze i zrobię, bo jadę z żoną za tydzień do Wrocławia na tydzień i będzie w sam raz na spacery po starym mieście:). Irish cream kupuję zawsze tą butelkę 280ml bo ta zaprawka idzie u mnie jak woda, szkoda ze nie robią (lub nie przywożą nasi sklepikarze) tej pojemności właśnie ananas-cocos.
Do przygotowania irishcream polecam dodać kieliszek likieru miętowego oraz nawet zastąpić dużą część alkoholu prawdziwą irlandzką whisky "Jameson" jeżeli ktoś jej nie pił to nie wie co to znaczy irlandzka. Nie mówię o niuansach, ale to na prawdę inny trunek tak jak calvados i cognac. Irlandzka whisky to zupełnie coś innego niż szkocka czy burbon. Przynajmniej "jameson" taki jest a jest to podobno najlepiej sprzedająca się irlandzka na świecie. Warto spróbować.
Jest rewelacyjna za równo czysta z delikatnym dodatkiem cukru jak i zrobiona wg przepisu producenta jako likier i baza do drinków. Skoro mówicie, że skondensowane mleko jest ok to chyba się skusze i zrobię, bo jadę z żoną za tydzień do Wrocławia na tydzień i będzie w sam raz na spacery po starym mieście:). Irish cream kupuję zawsze tą butelkę 280ml bo ta zaprawka idzie u mnie jak woda, szkoda ze nie robią (lub nie przywożą nasi sklepikarze) tej pojemności właśnie ananas-cocos.
Do przygotowania irishcream polecam dodać kieliszek likieru miętowego oraz nawet zastąpić dużą część alkoholu prawdziwą irlandzką whisky "Jameson" jeżeli ktoś jej nie pił to nie wie co to znaczy irlandzka. Nie mówię o niuansach, ale to na prawdę inny trunek tak jak calvados i cognac. Irlandzka whisky to zupełnie coś innego niż szkocka czy burbon. Przynajmniej "jameson" taki jest a jest to podobno najlepiej sprzedająca się irlandzka na świecie. Warto spróbować.
Ostatnio zmieniony 2013-04-18, 06:59 przez zwyczajny, łącznie zmieniany 1 raz.
XXX
Witam zgadza się pinacolada jest dobra.
Tutaj ja mamy:
http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=161
Nie mniej nie wszyscy to smakosze likierów ale osobiście polecam tak zestaw na majówkę:
http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=255
http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=318
http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=260
pozdrawiam.
P.s. dawajcie swoje własne opinie i sugestie co do zmiany lub dodatków do zaprawek - bo z tym irish ceream-em nie wiedziałem aby dodać mięty.
@Zwyczajny nie zdominuje to smaku "lekkiej słodkości śmietanki /mleka "?
Tutaj ja mamy:
http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=161
Nie mniej nie wszyscy to smakosze likierów ale osobiście polecam tak zestaw na majówkę:
http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=255
http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=318
http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=260
pozdrawiam.
P.s. dawajcie swoje własne opinie i sugestie co do zmiany lub dodatków do zaprawek - bo z tym irish ceream-em nie wiedziałem aby dodać mięty.
@Zwyczajny nie zdominuje to smaku "lekkiej słodkości śmietanki /mleka "?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.
W żadnym wypadku, przecież Bayley też sprzedaje się w wersji miętowej (nie wiem czy w Pl, ale w UK na pewno.
Lekki dodatek likieru miętowego (ja mam jakiś francuski) dodaje tego lekkiego charakteru i nie jest to już "cip*waty" likierek mleczny (aż za bardzo mleczny) tylko właśnie ma to "coś" co intryguje w oryginalnym Bayleju (nawet nie miętowym).
Można zacząć od łyżeczki na 0,7 i wedle uznania zaprzestać...
Lekki dodatek likieru miętowego (ja mam jakiś francuski) dodaje tego lekkiego charakteru i nie jest to już "cip*waty" likierek mleczny (aż za bardzo mleczny) tylko właśnie ma to "coś" co intryguje w oryginalnym Bayleju (nawet nie miętowym).
Można zacząć od łyżeczki na 0,7 i wedle uznania zaprzestać...
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zwyczajny, łącznie zmieniany 1 raz.
XXX
Wszystkie rozrobione zaprawki trzymałem w temp. pokojowej, dziś spróbowałem schłodzonych i smak dużo się poprawił.
Co do zaprawek :
-ZAPRAWKA HAZELNUT - ORZECH LASKOWY -myślę że trzeba będzie delikatnie zmniejszyć dawkę cukru na 150-200gram cukru max, wedle mojego uznania troszkę za słodkie przy dawce 240gram na butlę 0,7l ale jednak bardzo smaczna
-ZAPRAWKA TENNESSE (BURBON) - JACK DANIELS- dziś spróbowałem z colą (ja smakuję w ilości 50-70ml JACK+ ~~200ml cola + kostka lodu) i smak porównywalny z kupną, ale myślę żeby zrobić tą zaprawkę na butli 0,5l na próbę, ewentualnie można wtedy dolać do ilości 0,7l
-ZAPRAWKA IRISH CREAM - BAILEYS- czy temp. pokojowa czy też schłodzona zawsze smaczna
-ZAPRAWKA BRANDY DE LUX - WYŁĄCZNIE NA NATURALNYCH EKSTRAKTACH-smaczna, ja wyczuwam w niej posmak ziołowy- trzeba być smakoszem wyczuwalnych w niej ziółek by do niej się przekonać.
Czas na powiększanie smaków, moglibyście opisywać tu swoje smaki godne polecenia.
Co do zaprawek :
-ZAPRAWKA HAZELNUT - ORZECH LASKOWY -myślę że trzeba będzie delikatnie zmniejszyć dawkę cukru na 150-200gram cukru max, wedle mojego uznania troszkę za słodkie przy dawce 240gram na butlę 0,7l ale jednak bardzo smaczna
-ZAPRAWKA TENNESSE (BURBON) - JACK DANIELS- dziś spróbowałem z colą (ja smakuję w ilości 50-70ml JACK+ ~~200ml cola + kostka lodu) i smak porównywalny z kupną, ale myślę żeby zrobić tą zaprawkę na butli 0,5l na próbę, ewentualnie można wtedy dolać do ilości 0,7l
-ZAPRAWKA IRISH CREAM - BAILEYS- czy temp. pokojowa czy też schłodzona zawsze smaczna
-ZAPRAWKA BRANDY DE LUX - WYŁĄCZNIE NA NATURALNYCH EKSTRAKTACH-smaczna, ja wyczuwam w niej posmak ziołowy- trzeba być smakoszem wyczuwalnych w niej ziółek by do niej się przekonać.
Czas na powiększanie smaków, moglibyście opisywać tu swoje smaki godne polecenia.
Tutaj poprę, dziś znajomy przyniósł, oryginalną Soplice orzech laskowy, żeśmy wypili, ale oczywiście mało było i postawiłem swoją z zaprawki Hazelnut i stwierdziliśmy, że jest jest trochę za słodka, a różnicy w ''mocy'' w ogóle nie czuć, oryginał 37%, a swoje 50%.greg0004 pisze: -ZAPRAWKA HAZELNUT - ORZECH LASKOWY -myślę że trzeba będzie delikatnie zmniejszyć dawkę cukru na 150-200gram cukru max, wedle mojego uznania troszkę za słodkie przy dawce 240gram na butlę 0,7l ale jednak bardzo smaczna
Ostatnio zmieniony 2013-04-21, 07:46 przez duureex, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak się szlachta bawi to się koszta nie liczą.
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości