Witam
Chodzi mi po głowie pomysł żeby spróbować zaprawić destylat w momencie gdy ma jeszcze formę lotną.
Dysponuje aabratkiem i w sumie to w głowicy, nad wypełnieniem, mam miejsce żeby wsadzić zrobiony z drutu nierdzewnego koszyczek z owocami.
Reflux sikał by wtedy na ten koszyczek.
tylko teraz mam parę pytań dla praktyków tej metody.
1. czy koszyczek z zasypem smakowym powinien być w kolumnie w czasie odbioru przedgonu?
2. nie lepiej zrobić w głowicy wziernik przez który będę mógł w czasie grzania w dowolnym momencie wkładać koszyczek?
3. Czy coś takiego w ogóle będzie działać i wyjdą wódeczki smakowe?
[ Komentarz dodany przez: Citizen Kane: 2011-10-31, 09:21 ]
Tytuł wątku również piszemy wielką literą.
Zaprawianie destylatu w trakcie destylacji
Zaprawianie destylatu w trakcie destylacji
Ostatnio zmieniony 2011-10-31, 09:21 przez Doman_13, łącznie zmieniany 1 raz.
kol@Zbyszek pisał wiele o ekstrakcji... Tutaj masz cały temat, może dojdziesz do jakichś konstruktywnych wniosków http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=690
XXX
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Kilka lat temu zrobiłem ekstrakcje wódki smakowej z owoców wg. patentu Polmos Żyrardów o,którym nic nie wie obecny dyrektor kierujący zakładem od sześciu lat.Wkładanie do kolumny w "kieszonce"saszetki z czymś co ma aromatyzować destylat to można sobie podarować. Właściwe aromatyzowanie jak podawałem kilka lat temu to przynajmniej macerat owocowo spirytusowy 1/1. W Żyrardowie przygotowują do tego alembik.Druga metoda to wielokrotne przepłukiwanie owoców parą i skroplonym spirytusem.
Tegoroczna moja próba ekstrakcji truskawek dała aromatyczną słodką kolorową wódkę bez dodatku cukru
@Doman owoce powinny mieć przekładki z siatki .Inaczej zbiją się w jedną masę zatykając kolumnę
Tegoroczna moja próba ekstrakcji truskawek dała aromatyczną słodką kolorową wódkę bez dodatku cukru
@Doman owoce powinny mieć przekładki z siatki .Inaczej zbiją się w jedną masę zatykając kolumnę
Przekładki ...
Zmywaki powinny zadziałać jako przekładki.
Jedna żecz mnie martwi , nie mam dolnego odbioru (AAbratek)
ale z drugiej strony, jak wleję do kega 40% i przepuszczę to na refluksie 50:50 to na górze odbiorę czysty destylat ze smaczkami.
Jednak sok z owoców wpadnie do kega i zabarwi wodę.
Gdyby tak połączyć te dwie rzeczy, to co zostanie w kegu po gotowaniu i to co uzyskam z góry kolumny?
Czy jednak muszę wspawać dolny odbiór?
Zmywaki powinny zadziałać jako przekładki.
Jedna żecz mnie martwi , nie mam dolnego odbioru (AAbratek)
ale z drugiej strony, jak wleję do kega 40% i przepuszczę to na refluksie 50:50 to na górze odbiorę czysty destylat ze smaczkami.
Jednak sok z owoców wpadnie do kega i zabarwi wodę.
Gdyby tak połączyć te dwie rzeczy, to co zostanie w kegu po gotowaniu i to co uzyskam z góry kolumny?
Czy jednak muszę wspawać dolny odbiór?
Ostatnio zmieniony 2011-10-31, 21:42 przez Doman_13, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 51 gości