Strona 1 z 1

Dębowa inaczej

: 2011-11-21, 06:27
autor: bnp
Jakiś czas temu byłem w gościach u szwagierki. Zostałem poczęstowany wódką dębową.
Jak się okazało był to mój wynalazek podarowany kiedyś na prezent. Wódka przeleżała ok 1 rok w zamrażarce. Niesamowite jak w - 20 wódka wspaniale dojrzała. Była bardzo łagodna w smaku całkowicie inna od normalnie dojrzewającej dębowej. Najprawdopodobniej ekstrakcja związków aromatyczno zapachowych przebiega zupełnie inaczej.

Jeżeli macie miejsce koło świniaka to jak najbardziej polecam wypróbowanie takiej maceracji.

: 2011-11-21, 10:25
autor: OLO 69
A z czego to była wódka i jak robiona?
Dąb naturalny czy palony?
Bo nie wiem czy chodzi o czystą wódkę z dodatkiem dębu naturalnego czy może o jakąś starkę z dębem palonym.
Pozdrawiam.

: 2011-11-21, 11:20
autor: Citizen Kane
olo 69 pisze:A z czego to była wódka i jak robiona?
I ja chętnie przeczytam...

: 2011-11-21, 13:23
autor: bnp
Czysta, cukrówka po węglu + lekko podpiekany dąb w piekarniku. Szczapki dębowe własnej roboty, innych nie stosuję.

: 2011-11-21, 16:58
autor: wajzer
@Bnp
Ja to jakiś mało kumaty jestem :nie_wiem Czyli dojrzewała w lodówce ?czy przy wieprzku? I co to jest te 20 :nie_wiem
Będę bardzo wdzięczny za pomoc w ogarnięciu bo też mnie to interesuje :wink:

: 2011-11-21, 17:15
autor: bnp
wajzer pisze:@Bnp
Ja to jakiś mało kumaty jestem :nie_wiem Czyli dojrzewała w lodówce ?czy przy wieprzku? I co to jest te 20 :nie_wiem
Będę bardzo wdzięczny za pomoc w ogarnięciu bo też mnie to interesuje :wink:
dobry jesteś :1st


już tłumaczę
wódka dojrzewała w zamrażarce w -20 ( minus dwudziestu ) koło świnki (ja zazwyczaj trzymam świnkę po porcjowaną w zamrażarce) :mrgreen:

: 2011-11-21, 17:20
autor: magas
Metaxę też wymrażają, ale myślałem, że dla uzyskania ładniejszego koloru i idealnej klarowności.