Strona 1 z 2

Nalewka Limonkowo-cytrynowa

: 2012-02-18, 12:00
autor: czeren
Witam zrobiłem nalewkę limonkowo-cytrynową muszę dodać do niej syrop cukrowy i tu jest moje pytanie z jakiego cukru najlepiej zrobić syrop z białego czy brązowego

Re: Nalewka Limonkowo-cytrynowa

: 2012-02-18, 12:28
autor: Citizen Kane
czeren pisze:Witam zrobiłem nalewkę limonkowo-cytrynową muszę dodać do niej syrop cukrowy i tu jest moje pytanie z jakiego cukru najlepiej zrobić syrop z białego czy brązowego
Skoro już wszyscy wiemy, że zrobiłeś nalewkę, to podzielisz się z nami przepisem...

Re: Nalewka Limonkowo-cytrynowa

: 2012-02-18, 18:16
autor: czeren
Nalewka limonkowa 1
(Srebrny Laur Amelii Semadeni)
Składniki:
0, 5 kg bardzo zielonych limonek
0,5 kg cytryn
0,5 kg cukru
1 l spirytusu
Niegazowana woda mineralna.

Wykonanie:
Obrać cienko limonki, tak by skórki nie były białe pod spodem.
Obrane skórki włożyć do słoja i zalać litrem spirytusu zmieszanym ze szklanką wody.
Odstawić na 4 dni. Mieszać.
Odcedzić skórki.
Do nalewu dodać sok wyciśnięty z limonek i cytryn plus rozpuszczoną łyżkę cukru.
Zostawić na tydzień.
Przygotować syrop z 0,5 kg cukru i 0,3 l wody i do gorącego wlać powoli macerat.
Odstawić na 1 tydzień.
Przefiltrować.

: 2012-02-27, 16:03
autor: czeren
Witam zrobiłem syrop z brązowego cukru i wlałem powoli macerat do spirytusu a nalewka zrobiła się mętna i jest już taka mętna prawie tydzień czy się sama wyklaruje i po jakim mniej więcej czasie

: 2012-02-27, 16:06
autor: Citizen Kane
Tydzień to trochę krótko jak na klarowanie nalewek. Spróbuj jednak przepuścić ją przez bawełniany płatek w lejku. Gęstość materiału filtrującego ustaw tak aby proces przebiegał z szybkością kropli na sekundę.

: 2012-02-27, 16:13
autor: czeren
Ok dzięki za odpowiedż

: 2012-02-27, 16:21
autor: Citizen Kane
Daj fotkę jak praca przyniesie pożądany efekt.

: 2012-02-27, 17:04
autor: czeren
Ok

: 2012-02-27, 23:03
autor: macius
Spróbuj delikatnie ją podgrzać z kilkoma kroplami rohapectu ;) http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=25
zwykłą cytrynówkę b ładnie klaruje, tutaj masz zdjęcia:
http://mackubluff.wrzuta.pl/obraz/7X42M ... 0720-00114
http://mackubluff.wrzuta.pl/obraz/0fK99 ... 0902-00162

: 2012-02-29, 15:10
autor: czeren
Najpierw wypróbuję sposób Citizen Kana ale to dopiero w weekend bo w tygodniu nie mam czasu
a jak to nie da efektu to wypróbuję twój sposób macius

: 2012-03-03, 13:52
autor: czeren
Witam po dwu krotnym filtrowaniu nalewka wygląda tak

: 2012-03-03, 15:34
autor: berbelucha
Postaw to na zewnątrz, albo jeszcze lepiej w zamrażarce i zobacz czy się nie wyklaruje.

: 2012-03-04, 16:43
autor: czeren
A mniej więcej po jakim czasie powinna się wyklarować w zamrażarce

: 2012-03-04, 17:17
autor: lesgo58
Aż się wyklaruje - jeśli wogóle się wyklaruje.
U mnie wyklarowało sie po dwóch miesiącach i to tylko dlatego ,że nie zdązyliśmy prędzej wypić... :D

: 2012-03-04, 17:23
autor: berbelucha
Po prostu postaw do zamrażarki i być może wystarczy.
Zanim zorganizujesz inny sprzęt, to być może będzie wyklarowane.
Chyba że to, co na fotce to próbeczka, a to co chcesz wyklarowa,ć to do żadnej zamrażary sie nie zmieści :-)
Berbelucha.