Strona 1 z 1

Miętówka

: 2012-02-19, 12:50
autor: czeren
Witam robił ktoś może tą nalewkę proszę o opinię czy warto ją robić

Mięta - 15 gałązek
Cytryna - 1 sztuka
Cukier- 120 g
Woda - 400 ml
Spirytus Rektyfikowany 500ml

Nalewka Miętowa
1. Gałązki mięty opłucz i osusz. Umyj cytrynę szczoteczką i wytnij cienko kilka plasterków skórki. Spirytus zmieszaj z 300 ml wcześniej ugotowanej wody i odstaw, żeby się przeżarł na kilka godzin. Wrzuć miętę, skórkę cytryny do słoika i zalej rozcieńczonym spirytusem. Zakręć i odstaw w ciemne miejsce. Po tygodniu wyjmij miętę. Przygotuj syrop mieszając w 100 ml wrzącej wody z cukrem. Lekko przestudź syrop i dolej do słoika. Odstaw, po 3 tygodniach przecedź przez grube płótno albo flanelę. Nalewka gotowa.

: 2012-02-19, 17:31
autor: cemik1
Do szanownego moderatora - nie uważam mojego wpisu za OT. Odniosłem się do podanego w poprzednim poście przepisu. I tyle.
A teraz jeszcze raz odnośnie nalewki. Sam musisz to przetestować. Dla mnie nalewki miętowe na świeżej czy suszonej mięcie mają trawiasty posmak. Wiele zależy od surowca. Dość dobre efekty otrzymywałem z mięty jabłkowej.
Najlepiej oddestylować olejek miętowy parą wodną. Tak otrzymany hydrozol stosowaćdo nalewek czy likierów.

: 2012-02-19, 18:19
autor: juru
Masz rację co do tych olejków -nie wpadłem na to przy wyrobie np. cytrynówki.Wystarczyłoby kilkadziesiąt kropli i nie trzeba moczyć za każdym razem skórek.Ciekawe co z tego wyjdzie ? Tylko zastanawiam się czy ten olejek pomiesza się z cytrynówką i nie będzie pływał jak olej na wierzchu ?

: 2012-02-19, 18:35
autor: cemik1
Nie będzie. Rozpuści się w alkoholu. Cytryny trzeba dokładnie wymyć gorącą wodą (sposób podany w przepisie na cytrynówkę) bo na wierzchu jest rzeczywiście potransportowy wosk, który może pływać jak oka w rosole.

: 2012-02-20, 15:43
autor: czeren
Ok dzięki

: 2012-02-21, 21:41
autor: Gladiator_86
cemik1 pisze: Najlepiej oddestylować olejek miętowy parą wodną. Tak otrzymany hydrozol stosowaćdo nalewek czy likierów.
Możesz wytłumaczyć jak to dokładnie zrobić? Bardzo mnie zaciekawił taki sposób.
Pozdrawiam

: 2012-02-22, 06:17
autor: cemik1
Sposób przedstawiony w tym temacie . Na drugiej stronie załączyłem przetłumaczony fragment księżki z dokładniejszym opisem sprzętu i procesu.

: 2012-02-23, 08:43
autor: a_priv
A jak uważacie, co jest korzystniejsze: maceracja czy też destylacja olejków?

pzdr

: 2014-02-18, 21:28
autor: pexa1
Witam wszystkich,
w związku z tym iż dużo wiedzy zaczerpnąłem z tego forum, postanowiłem też dołożyć cegiełkę od siebie i podzielić się moim przepisem na miętówkę.

Przepis na bańkę 5 l bo takie najczęściej są przez nas dorabiane :D
1) 2,5 szklanki cukru
2) krople miętowe HERBAPOL Lublin (i tylko takie !!!) – 1 opakowanie (40 ml)

Rozpuszczamy cukier w gorącej wodzie i studzimy, po wystudzeniu wlewamy do bańki. Dolewamy wody do żądanej wartości i wlewamy zawartość butelki z kroplami miętowymi, dopełniamy c2h5och i mamy miętóweczkę. Co do koloru można dodać barwnika spożywczego (ja kupiłem na alledrogo z firmy tęczowa kuchnia.pl [kolor zielony E102, E133] barwnika dodajemy dosłownie szczyptę i wychodzi piękny zielony kolor taki jak ma Ludwik do naczyń.
Ile wody i % to nie piszę bo wedle upodobania ale ja robię 55% i tak jest wystarczająco zdradzieckie.

Proporcje cukru i Kropli na 1l:
- cukier 0,5 szklanki
- krople 8 ml (odmierzam strzykawką ).

Życzę miłego picia i czekam na opinie.
Pozdrawiam
pexa1

: 2014-02-18, 22:45
autor: zbynio
Może ma ktoś doświadczenia z tymi/takimi barwnikami?

: 2014-02-21, 20:06
autor: andrysz
Witam.
Likiery róznych smaków wykonuje głównie na przepisach Jana Cieslaka. Używam do tego olejków firmy http://www.greenvillage.pl/aromaterapia.html.
Pomarańczówka, cytrynówka i miętówka wychodzą bardzo dobre, nie stosuje zadnych chemicznych barwników - pewnie nie szkodzą ale... .
Pozdrawiam