Aromatyczny trunek na wiejski stół

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
MaTyS
101%
101%
Posty: 168
Rejestracja: 2007-03-07, 07:58
Lokalizacja: Mazury

Aromatyczny trunek na wiejski stół

Post autor: MaTyS » 2012-02-20, 11:14

Witam
Muszę zrobić alkohol na wiejski stół.
Nie mam doświadczenia w produkcji tego typu trunków i nie wiem jak do tego podejść aby otrzymać takowy o "wiadomym" smaku i aromacie. 1410 i drożdże babuni czy gorzelniane, reflux 1:1, a może wywalić zmywaki ??
Ostatnio zmieniony 2012-10-29, 15:27 przez MaTyS, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1516
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2012-02-20, 12:45

Przeczytaj uważnie cały temat i zadaj sobie pytanie co to ma być :?:
Czy zwykły śmierdziuch, czy dobry destylat z "posmakiem" ?
Tak jak pisałem w linkowanym temacie , wiele zależy od tych co go będą spożywali.
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
MaTyS
101%
101%
Posty: 168
Rejestracja: 2007-03-07, 07:58
Lokalizacja: Mazury

Post autor: MaTyS » 2012-02-20, 13:14

Czytałem, nie znalazłem tam odpowiedzi na moje pytania. Rozważam również odpowiednio zaprawioną zbożówkę... .

Awatar użytkownika
a_priv
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2012-02-20, 19:03

Zrób cytrynówkę Bodzia (wersję 2) - sukces zapewniony jeśli zrobisz ją zgodnie z jego przepisem.

pzdr

Awatar użytkownika
MaTyS
101%
101%
Posty: 168
Rejestracja: 2007-03-07, 07:58
Lokalizacja: Mazury

Post autor: MaTyS » 2012-02-21, 13:35

amber65
Twoja wypowiedź nic nie wniosła, szukam rad a nie czyjegoś zdziwienia... .
Moje pytania wynikają z barku wiedzy na temat aromatycznych wyrobów ponieważ do tej pory zajmowałem się wyłącznie bezwonnymi.

Awatar użytkownika
amber65
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2006-03-09, 13:07
Lokalizacja: Czechy- Přílepech

Post autor: amber65 » 2012-02-21, 15:24

No to sorry - teraz jasne :!:

[ Dodano: 2012-02-21, 15:27 ]
No to sorry - teraz jasne :!: cytrynówka Bodzia bedzie naprawde rewelacja
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............ Alkohol pity w miarę , nie szkodzi nawet w dużych ilościach.

Awatar użytkownika
lech.zywiec
101%
101%
Posty: 286
Rejestracja: 2011-09-05, 22:34

Post autor: lech.zywiec » 2012-02-21, 16:45

a_priv pisze:Zrób cytrynówkę Bodzia (wersję 2) - sukces zapewniony jeśli zrobisz ją zgodnie z jego przepisem.
Pisząc o wersji 2 masz na myśli tę ze strony 4-tej czy 6-stej?
Ostatnio zmieniony 2012-02-21, 18:56 przez lech.zywiec, łącznie zmieniany 1 raz.

chłop
101%
101%
Posty: 126
Rejestracja: 2008-01-10, 17:04

Post autor: chłop » 2012-02-21, 17:33

Myślę, ze najlepiej będzie jak dasz 50% destylat z dodatkiem minimalnym pogonów.
Jeśli zrobisz coś dobrego/cytrynówka/goście orzekną,że kupiony i rozlany w swoje butelki.
Ale to moje zdanie i zrobisz jak uważasz.
Powodzenia.

Pozdrawiam serdecznie.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5830
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2012-02-21, 17:39

MaTyS pisze: Rozważam również odpowiednio zaprawioną zbożówkę... .
Jeśli robisz zbożówki, to puść jakieś żyto trochę szybciej niż zwykle, w połowie procesu zamknij odbiór ustabilizuj do najniżej temperatury i resztę odbierz na czyściutko, zmieszasz razem i masz aromatyczny trunek na wiejski stół, cytrynówka na wiejskim stole dla młodzieży i kobitek, a napitek powinien ocierać się o lekki hardkor, pomyśl nad procentem, musi mieć moc, ale też nie tak, by twój trunek rozpierdzielił wesele,50- 60%, musi się palić :mrgreen:

Awatar użytkownika
a_priv
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2012-02-21, 17:45

lech.zywiec pisze: [...] masz na myśli tę ze strony 4-tej czy 6-stej?
Tę z 6-tej, tam gdzie na 18 cytryn jest 1,8L spirytusu.

pzdr

Awatar użytkownika
MaTyS
101%
101%
Posty: 168
Rejestracja: 2007-03-07, 07:58
Lokalizacja: Mazury

Post autor: MaTyS » 2012-02-21, 21:19

Dzięki koledzy, o takie rozwinięcie tematu mi chodziło. Zdecydowałem się na próbną zbożówkę. Wesele siostry w październiku więc mam trochę czasu na ogarnięcie tematu, zamówienie na enzymy i drożdże już złożone ;)

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 261
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2012-02-21, 21:35

Zrób bardzo dobry alkohol najlepszy jaki potrafisz i max 40-45% bo do godziny 21 będzie po weselu goście padną

Awatar użytkownika
MaTyS
101%
101%
Posty: 168
Rejestracja: 2007-03-07, 07:58
Lokalizacja: Mazury

Post autor: MaTyS » 2012-02-21, 21:42

To jest dodatek, więc myślałem o czymś powyżej 50% + light cytrynówka ;)

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 261
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2012-02-21, 21:51

Jak robiłem wesele to na początku przyjęcia chyba z 80% gości weselnych stało przy wiejskim stole. Ja tylko dbałem żeby źródło nie wyschło. Gdyby wódka była trochę mocniejsza po dwóch godzinach wszyscy by się złożyli. Część gości nie chciało innej pić

Awatar użytkownika
robol69
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2012-02-21, 21:52

MaTyS pisze: Wesele siostry w październiku więc mam trochę czasu na ogarnięcie tematu
Ja z uporem maniaka : Przepalanka wyborowa Cieślaka
Akurat kilka miesięcy zostało , będzie w sam raz , a efekt :1st

robol
Polak potrafi !!!

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: andrzej55, Bing [Bot] i 2 gości