Aromatyczny trunek na wiejski stół

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6989
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2012-02-21, 22:01

Jestem za, ale bez zielonych orzechów to nie to, zamienniki nie oddają tego smaczku.

Awatar użytkownika
MaTyS
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2007-03-07, 07:58
Lokalizacja: Mazury

Post autor: MaTyS » 2012-02-22, 07:25

Tak jak pisałem wyrób potrzebny na koniec października, więc chyba zdążę z tymi orzechami ;)

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2012-02-22, 07:31

Orzechówki nie próbowałem na wesele, ale może na zwiększenie apetytu warto o niej pomyśleć. Obawiam się jednak, że czasu na nią nie masz zbyt dużo - będzie dość świeża, a to jest zwykle jej wadą.

Co do mocy trunków, to ja również jestem zwolennikiem normalnych 40% - 45% w tym miejscu - chyba, że chcesz żeby najfajniejsze towarzystwo (zawsze najfajniejsi najszybciej trafiają do swojskiego stołu :mrgreen: ) najszybciej Ci się skończyło.
:wink:

pzdr

Awatar użytkownika
MaTyS
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2007-03-07, 07:58
Lokalizacja: Mazury

Post autor: MaTyS » 2012-02-22, 08:56

Tu chyba nie chodzi o orzechówkę tylko o przepalankę Cieślaka ;)

Awatar użytkownika
waldi
60%
60%
Posty: 204
Rejestracja: 2008-04-09, 12:43
Lokalizacja: Dolnośląskie

Post autor: waldi » 2012-02-22, 10:35

Na weselny stół można też postawić kilka butelek swojego alkoholu,sprawdzone:naleweczki różnego rodzaju do wyboru dla smakoszy,cytrynówka,te o mocy do 40% i oczywiście cos mocniejszego 55-60% dla twardzieli :D co to niby słabizna ich nie rusza.Generalnie w czasie przyjęcia sprawdzają się toasty przy stole wiejskim,dlatego dobrze mieć wódeczkę dla pań i panów :wink:
Załączniki
P1010322 - Kopia.JPG
weselny wiejski stół
P1010322 - Kopia.JPG (74.79 KiB) Przejrzano 1448 razy

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Re: aromatyczny trunek na wiejski stół

Post autor: pluton » 2012-02-25, 14:54

Witam,
MaTyS pisze:Muszę zrobić alkohol na wiejski stół.
Trudne zadanie. Każdy ma inny gust. Zatem podpowiadam : różnorodność.

Jednak po czwartym czy piątym kieliszku każdemu będzie już trochę obojętne, co pije :)
Jako dobry gospodarz powinieneś zadbać o zdrowie gości, czyli po pierwsze dobrze oczyszczony destylat, a po drugie nalewki (owoce i zioła).

No i jedna uwaga co do procentowości: ja bym zrobił 35-38%. Chociaż może na wiejskie wesele to nie jest najlepszy pomysł... Wszystko zależy od gości.

pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości