Strona 1 z 2

Aromatyczny trunek na wiejski stół

: 2012-02-20, 11:14
autor: MaTyS
Witam
Muszę zrobić alkohol na wiejski stół.
Nie mam doświadczenia w produkcji tego typu trunków i nie wiem jak do tego podejść aby otrzymać takowy o "wiadomym" smaku i aromacie. 1410 i drożdże babuni czy gorzelniane, reflux 1:1, a może wywalić zmywaki ??

: 2012-02-20, 12:45
autor: zbyszko
Przeczytaj uważnie cały temat i zadaj sobie pytanie co to ma być :?:
Czy zwykły śmierdziuch, czy dobry destylat z "posmakiem" ?
Tak jak pisałem w linkowanym temacie , wiele zależy od tych co go będą spożywali.

: 2012-02-20, 13:14
autor: MaTyS
Czytałem, nie znalazłem tam odpowiedzi na moje pytania. Rozważam również odpowiednio zaprawioną zbożówkę... .

: 2012-02-20, 19:03
autor: a_priv
Zrób cytrynówkę Bodzia (wersję 2) - sukces zapewniony jeśli zrobisz ją zgodnie z jego przepisem.

pzdr

: 2012-02-21, 13:35
autor: MaTyS
amber65
Twoja wypowiedź nic nie wniosła, szukam rad a nie czyjegoś zdziwienia... .
Moje pytania wynikają z barku wiedzy na temat aromatycznych wyrobów ponieważ do tej pory zajmowałem się wyłącznie bezwonnymi.

: 2012-02-21, 15:24
autor: amber65
No to sorry - teraz jasne :!:

[ Dodano: 2012-02-21, 15:27 ]
No to sorry - teraz jasne :!: cytrynówka Bodzia bedzie naprawde rewelacja

: 2012-02-21, 16:45
autor: lech.zywiec
a_priv pisze:Zrób cytrynówkę Bodzia (wersję 2) - sukces zapewniony jeśli zrobisz ją zgodnie z jego przepisem.
Pisząc o wersji 2 masz na myśli tę ze strony 4-tej czy 6-stej?

: 2012-02-21, 17:33
autor: chłop
Myślę, ze najlepiej będzie jak dasz 50% destylat z dodatkiem minimalnym pogonów.
Jeśli zrobisz coś dobrego/cytrynówka/goście orzekną,że kupiony i rozlany w swoje butelki.
Ale to moje zdanie i zrobisz jak uważasz.
Powodzenia.

Pozdrawiam serdecznie.

: 2012-02-21, 17:39
autor: magas
MaTyS pisze: Rozważam również odpowiednio zaprawioną zbożówkę... .
Jeśli robisz zbożówki, to puść jakieś żyto trochę szybciej niż zwykle, w połowie procesu zamknij odbiór ustabilizuj do najniżej temperatury i resztę odbierz na czyściutko, zmieszasz razem i masz aromatyczny trunek na wiejski stół, cytrynówka na wiejskim stole dla młodzieży i kobitek, a napitek powinien ocierać się o lekki hardkor, pomyśl nad procentem, musi mieć moc, ale też nie tak, by twój trunek rozpierdzielił wesele,50- 60%, musi się palić :mrgreen:

: 2012-02-21, 17:45
autor: a_priv
lech.zywiec pisze: [...] masz na myśli tę ze strony 4-tej czy 6-stej?
Tę z 6-tej, tam gdzie na 18 cytryn jest 1,8L spirytusu.

pzdr

: 2012-02-21, 21:19
autor: MaTyS
Dzięki koledzy, o takie rozwinięcie tematu mi chodziło. Zdecydowałem się na próbną zbożówkę. Wesele siostry w październiku więc mam trochę czasu na ogarnięcie tematu, zamówienie na enzymy i drożdże już złożone ;)

: 2012-02-21, 21:35
autor: starowar
Zrób bardzo dobry alkohol najlepszy jaki potrafisz i max 40-45% bo do godziny 21 będzie po weselu goście padną

: 2012-02-21, 21:42
autor: MaTyS
To jest dodatek, więc myślałem o czymś powyżej 50% + light cytrynówka ;)

: 2012-02-21, 21:51
autor: starowar
Jak robiłem wesele to na początku przyjęcia chyba z 80% gości weselnych stało przy wiejskim stole. Ja tylko dbałem żeby źródło nie wyschło. Gdyby wódka była trochę mocniejsza po dwóch godzinach wszyscy by się złożyli. Część gości nie chciało innej pić

: 2012-02-21, 21:52
autor: robol69
MaTyS pisze: Wesele siostry w październiku więc mam trochę czasu na ogarnięcie tematu
Ja z uporem maniaka : Przepalanka wyborowa Cieślaka
Akurat kilka miesięcy zostało , będzie w sam raz , a efekt :1st

robol