Strona 1 z 1

Wisielec - pomarańczowy

: 2012-03-03, 10:12
autor: lesgo58
Po nastawieniu spirytusu z zawieszonym nad nim owocem pomarańczy i odczekaniu 6 tygodniu nadszedł czas aby tak przygotowany napój rozcieńczyć.
Po obliczeniu ilości potrzebnej wody do otrzymania 40 procentowej wódki rozpoczął się proses mieszania.
Do litra spirytusu potrzebowałem ok.1.2 l wody.Wziąłem więc resztę wody Żywiec z jednego naczynia w ilości ok.0,5 l i wlałem do spirytusu, w miedzy czasie poszedłem po następną wodę aby dolać brakującą ilość.Po odmierzeniu chlust do spirytusu - i co? - i d..a pięknie zmętniało.Myślę - wziąłem złą wodę.A więc zrobiłem próbę z następną wodę (ciągle z tej samej partii - tylko z innej butelki) i to samo .po wlaniu połowy potrzebnej ilości nic nie mętniało , a po wlaniu reszty - zmętniało ponownie.Zrobiłem następną próbę .Wlałem całą potrzebną wodę do rozcieńczenia do potrzebnej mocy - i to szmo .
Mam pytanie.Co się stało?Jaki proces chemiczno fizyczny zachodzi w tym przypadku.

Zaznaczam ,że w ciągu ostatnich miesięcy rozcieńczałem tą samą wodą dziesiątki różnych wódek, nalewek , czy likierów.I ani razu nie spotkałem się ze zjawiskiem mętnienia...

W tym przypadku zauważyłem ,że po wlaniu połowy potrzebnej ilości wody proces mętnienia nie zachodził.Dopiero po wlaniu następnej porcji wody potrzebnej do osiągniecia 40% powodował mętnienie.Dawało się zauważyć, w trakcie wlewania ,że zaczynało mętnieć dopiero przy końcu wlewania...

: 2012-03-03, 10:27
autor: macius
Wytrącają się olejki eteryczne zawarte w skórce pomarańczy ;)
spróbuj ją może najpierw mocno schłodzić, gdzieś ktoś pisał o takim klarowaniu cytrynówki, ale nie mogę teraz znaleźć.

: 2012-03-03, 11:19
autor: lesgo58
Tak naprawdę to aż tragicznie to nie wygląda.
Tylko szkoda mi tego pięknego klarownego płynu o kolorze pomarańczowym...
A jak po dwóch miesiącach leżakowania odpłaci się dobrym trunkiem to tym olejkom nawet jestem w stanie wybaczyć... :mrgreen:

: 2012-03-03, 11:23
autor: czeren
Miałem to samo tyle że z nalewką limonkowo-cytrynową zmętniała mi po wlaniu nalewu do syropu cukrowego

: 2012-03-04, 18:47
autor: OLO 69
@lesgo 58
W czym przechowywałeś spirytus?
Pzdr.

: 2012-03-04, 19:42
autor: czeren
Kupiłem w sklepie

: 2012-03-04, 19:58
autor: lesgo58
@olo69
Przechowuję w dama'ch 5 l.Tak jak zawsze.Nigdy mi się nie zdarzyło ,żeby coś zmętniało.
Pierwszy raz robiłem Wisielca.Być może jest to wina olejków eterycznych jak wspomniał
@macius

: 2012-03-04, 20:36
autor: tomanubis
Do rozcięczania destylatów z powodzeniem stosuję wodę zdemineralizowaną,100% pewności

Re: Wisielec - pomarańczowy

: 2019-11-02, 09:54
autor: Yamaha125
A gdyby to uwiesić nad spirolem 96%, tylko ile później dolać wody by uzyskać te 45% i ile cukru dosypać.