Przepalanka w/g Cieślaka

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
kokornik
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2019-05-14, 01:27

Re: Przepalanka w/g Cieślaka

Post autor: kokornik » 2019-12-19, 21:43

No więc znalazłem butelkę z napisem "orzechówka leżakowana długo na owocach". Gęsta nie jest bo nie ma zbyt dużo cukru, ale do picia za gorzka i esencjonalna. Tak więc dam jakieś 15ml.

christoph
30%
30%
Posty: 30
Rejestracja: 2022-01-11, 22:24

Re: Przepalanka w/g Cieślaka

Post autor: christoph » 2022-08-17, 20:20

Witam, odkopię delikatnie temat, gdyż kończą mi się macerować przepalanka i jarzębiak wg Cieślaka. W związku z tym dwa pytania.
1) Czy dwukrotnie destylowana cukrówka na miedzianym pot-stillu może dać dobry efekt w połączeniu z tymi zaprawami?
2) Posiadam winiak wydestylowany z mieszanki win (głównie gronowe, w mniejszej ilości czereśniowe i wiśniowe). Destylat ten leży od pół roku w kamionce ze szczapką od kolegi magasa. Czy taki winiak nada się do przepalanki dobrej czy nawet wyborowej?
Będę wdzięczny za pomoc w rozjaśnieniu moich rozterek.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1216
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Przepalanka w/g Cieślaka

Post autor: Doody » 2022-08-17, 20:26

Cukrówka się nadaje a winiaku szkoda. Lepiej wypić winiak bez dodatków.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Przepalanka w/g Cieślaka

Post autor: zbyszko » 2022-08-17, 20:41

Albo dodać "deko" do przepalanki na cukrówce.
czytam nie pytam

christoph
30%
30%
Posty: 30
Rejestracja: 2022-01-11, 22:24

Re: Przepalanka w/g Cieślaka

Post autor: christoph » 2022-08-17, 21:50

Myślę, że spróbuję z opcją "deko" pierwszy raz robię przepalankę, zresztą jarzębiaka też i mam zamiar przygotować kilka wersji więc i ilości poszczególnych wersji nie będą duże. Skoro już temat odżył to jeszcze podrąże. Moje zaprawy stoją w słojach na nasłonecznionym parapecie już prawie 5 tygodni. Kolor mają świetny, ciemno-bursztynowy. Pytanie czy jest sens je dłużej przetrzymywać czy lepiej już zlać do butelek. I drugie pytanie jakie wino zastosować do wersji wyborowej. Co prawda w temacie przewinęło się czerwone, ale w kerstii win jestem zupełnie noga i jakby któryś z szanownych kolegów zapodał nazwę to byłoby super

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka


czytam
70%
70%
Posty: 340
Rejestracja: 2016-05-17, 22:00

Re: Przepalanka w/g Cieślaka

Post autor: czytam » 2022-08-18, 19:13

Ja zawsze dodaję, zgodnie z przepisem, jakieś brandy. Nie żałuję.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości