Przepalanka w/g Cieślaka
Ostatnia szansa, dużo czasu nie zostało by zrobić. Czytając forum zawsze miałem dylemat, które orzechy lepsze, te z galaretką, czy te o których autor piszę. W tym roku zrobiłem zaprawkę najpierw tych wodnistych w środku, o których niektórzy koledzy piszą, że lepsze, a teraz zrobię z takich, o których Cieślak pisał. Rozpoznanie które Cieślak poleca jest proste, podał wagę orzecha 35-40g, a te z galaretką średnio miały 22g. Jak zwykle brak mi spirytusu, więc do 0,5l destylatu 60% wrzuciłem 5 orzechów pokrojonych, wystarczy na zrobienie 50l przepalanki, to samo zrobię z tymi większymi. Później będę mógł robić zaprawkę do przepalanki z dodatkiem zielonego orzecha, o każdej porze roku i nigdy nie braknie, proporcje też proste, setkę półproduktu dolać do 0,9l reszty i mamy zaprawkę na na 10l.
A propos dodatków, zastanawiam się nad zastosowaniem albo „Winiaku luksusowego” (0,5 l. -26 zł) albo koniaku z „Lidla” – nie pamiętam nazwy (0,7 l. – 60 zł). Czy ktoś dodawał któryś z ww. alkoholi i mógłby sie podzielić swoją opinią w tym zakresie? Z góry dziękuję.
Odgrzebuję temat - ale mam pytanie do osób, które robiły wersję wzbogaconą o winiak/koniak. Moglibyście podzielić się opinią o sklepowym winiaku/"koniaku" z dolnej półki, który można/warto dodać do zaprawki? Dochodzi mi i przepalanka i jarzębiak. Z własnych zapasów mam jedynie śliwowicę ale nie wiem czy dodawać...
Będę wdzięczny za sugestie.
kwik44
Będę wdzięczny za sugestie.
kwik44
Re: Przepalanka w/g Cieślaka
Przepraszam za ogrzanie kotleta sprzed 3 lat, ale mam pytanko: czy jak zamiast zielonego orzecha włoskiego wrzucę takiego dojrzałego z drewnianą skorupką, to ujdzie? Czy lepiej odpuścić orzecha albo poczekać z przepalanką do przyszłego roku?
Re: Przepalanka w/g Cieślaka
Będzie całkowicie inny smak. Jak masz nalew na orzechy zielone to też może być.
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.
Re: Przepalanka w/g Cieślaka
Może znajdę jakąś orzechówkę starą znajdę. Tylko nie wiem jak dobrać jej ilość do zaprawy Cieślakowej.
Może jednaj pominąć te orzechy?
Może jednaj pominąć te orzechy?
Re: Przepalanka w/g Cieślaka
Nie kombinuj. Jak nie masz składników to poczekaj do wiosny, to już niedługo a teraz zrób coś co masz.
W głuchej puszczy, przed chatką leśnika, Drużyna diabołów stanęła zielona; A u wrót stoi brać bimbrownicza, Tam w izdebce Marian wszak kona.
Re: Przepalanka w/g Cieślaka
To zależy jak ją robiłeś. Jak jest smolista to kilka ml wystarczy, a jak taka pijalna to powiedzmy 50ml.
Dawkować mieszać i próbować.
Dawkować mieszać i próbować.
czytam nie pytam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 53 gości