Strona 2 z 3

: 2012-07-20, 22:38
autor: magas
Ostatnia szansa, dużo czasu nie zostało by zrobić. Czytając forum zawsze miałem dylemat, które orzechy lepsze, te z galaretką, czy te o których autor piszę. W tym roku zrobiłem zaprawkę najpierw tych wodnistych w środku, o których niektórzy koledzy piszą, że lepsze, a teraz zrobię z takich, o których Cieślak pisał. Rozpoznanie które Cieślak poleca jest proste, podał wagę orzecha 35-40g, a te z galaretką średnio miały 22g. Jak zwykle brak mi spirytusu, więc do 0,5l destylatu 60% wrzuciłem 5 orzechów pokrojonych, wystarczy na zrobienie 50l przepalanki, to samo zrobię z tymi większymi. Później będę mógł robić zaprawkę do przepalanki z dodatkiem zielonego orzecha, o każdej porze roku i nigdy nie braknie, proporcje też proste, setkę półproduktu dolać do 0,9l reszty i mamy zaprawkę na na 10l.

: 2012-07-21, 00:07
autor: magas
Patrząc na tego dziwoląga co mi wyszedł, kończę z dodawaniem sklepowego koniaku, teraz tylko wino sklepowe, reszta już tylko nasza, a kierunek stara zbożówka, a nie brandy.

: 2012-07-21, 07:58
autor: rbk
A propos dodatków, zastanawiam się nad zastosowaniem albo „Winiaku luksusowego” (0,5 l. -26 zł) albo koniaku z „Lidla” – nie pamiętam nazwy (0,7 l. – 60 zł). Czy ktoś dodawał któryś z ww. alkoholi i mógłby sie podzielić swoją opinią w tym zakresie? Z góry dziękuję.

: 2012-07-21, 09:08
autor: lesgo58
Próby musisz sam wykonać, bo jest taka różnorodnośc.
Ja dodałem Brandy Stock XO i szczyptę wina czerwonego wytrawnego.Polecam włoskie gdyż są bardzo naturalne i nie wnoszą niepotrzebnych posmaków.

: 2012-07-21, 10:31
autor: OLO 69
Ja ostatnio kupiłem w Kauflandzie wino winogronowe Mołdawskie-o nazwie Muskat.
Po smaku widzę,że powinno dobrze pasować do przepalanki.
Jako dodatek mocnego alkoholu dodawałem zawsze Johnie Walkera i była ok, ale spróbuję co wyjdzie z dodatkiem mojego jęczmienia z krótkiej rurki.
Pzdr.

: 2012-11-14, 21:43
autor: andrysz
Mam pytanie: Czy syrop cukrowy to cukier rozpuszczony w małej ilości goracej wody czy też wykonany w inny sposób? Jaki?

: 2012-11-14, 21:53
autor: OLO 69
Wsypujesz cukier, dodajesz bardzo małą ilość wody- tak objętościowo około 1/2 ilości cukru, mieszasz. Wstawiasz na gaz i zagotowujesz, ciągle mieszając. Ja gotuję z 30 sekund od zagotowania. I w ten sposób powstaje syrop cukrowy.
Można dodawać nawet gorący.
Pzdr.

: 2016-03-07, 21:10
autor: kwik44
Odgrzebuję temat - ale mam pytanie do osób, które robiły wersję wzbogaconą o winiak/koniak. Moglibyście podzielić się opinią o sklepowym winiaku/"koniaku" z dolnej półki, który można/warto dodać do zaprawki? Dochodzi mi i przepalanka i jarzębiak. Z własnych zapasów mam jedynie śliwowicę ale nie wiem czy dodawać...

Będę wdzięczny za sugestie.

kwik44

: 2016-03-08, 18:40
autor: zwyczajny
Klubowy lub dobre efekty z tego co pamietam dawno temu daje Stock 84, dużą butla małe pieniadze.

: 2016-03-08, 22:55
autor: kwik44
zwyczajny - dzięki. To wypróbujemy Stocka. Mam w sumie jeszcze resztkę Meukowa ale tego mi wybitnie szkoda bo po prostu jest pyszny sam w sobie. A na przepalankę czy jarzębiach chwilę czekać też trzeba.

kwik44

Re: Przepalanka w/g Cieślaka

: 2019-12-17, 00:45
autor: kokornik
Przepraszam za ogrzanie kotleta sprzed 3 lat, ale mam pytanko: czy jak zamiast zielonego orzecha włoskiego wrzucę takiego dojrzałego z drewnianą skorupką, to ujdzie? Czy lepiej odpuścić orzecha albo poczekać z przepalanką do przyszłego roku?

Re: Przepalanka w/g Cieślaka

: 2019-12-17, 07:44
autor: elofura
Będzie całkowicie inny smak. Jak masz nalew na orzechy zielone to też może być.

Re: Przepalanka w/g Cieślaka

: 2019-12-17, 10:02
autor: kokornik
Może znajdę jakąś orzechówkę starą znajdę. Tylko nie wiem jak dobrać jej ilość do zaprawy Cieślakowej.
Może jednaj pominąć te orzechy?

Re: Przepalanka w/g Cieślaka

: 2019-12-17, 10:53
autor: ernoliko
Nie kombinuj. Jak nie masz składników to poczekaj do wiosny, to już niedługo a teraz zrób coś co masz.

Re: Przepalanka w/g Cieślaka

: 2019-12-18, 00:36
autor: zbyszko
To zależy jak ją robiłeś. Jak jest smolista to kilka ml wystarczy, a jak taka pijalna to powiedzmy 50ml.
Dawkować mieszać i próbować.