Bitter

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
lech.zywiec
101%
101%
Posty: 286
Rejestracja: 2011-09-05, 22:34

Bitter

Post autor: lech.zywiec » 2012-04-19, 22:25

Moja lepsza "połówka" bardzo lubi Campari, więc od dłuższego czasu głowiłem się jak tu zrobić coś podobnego:
http://open-bar.pl/alkohole/campari-sly ... er/276/399
Przepis jest niesamowity - 60 różnych składników :shock: , wątpię czy jest to prawdą :mrgreen:
I tu z pomocą przyszedł mój nieoceniony sąsiad, dla którego nie ma rzeczy trudnych i niemożliwych. Po kilku testach wyklarował się bardzo prosty przepis:
Składniki:
5 kg pomarańczy
Ziele piołunu
Barwnik spożywczy
ewentualnie cukier
Wódka 40-50%
Pomarańcze myjemy miękką szczoteczką, następnie sparzamy krótko wrzątkiem (dobry sposób podał Bodzio1974 w swoim przepisie na cytrynówkę)..
Pomarańcze przekroić na pół i wycisnąć sok na wyciskarce.
Sok wypijamy.
Skórki pomarańczy kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do gąsiorka 10 l i zalewamy wódką do pełna.
Odstawiamy na 2-3 tygodnie.
Przygotowujemy nalew na piołunie. Ziele (najlepiej w saszetkach) można nabyć w najbliższej aptece i zalać wódką.
Po 2-3 tygodniach zlewamy nalew z gąsiorka i dodajemy nalew piołunu (tu jeszcze nie mam dokładnej proporcji - za tydzień zlewam kolejną partię campari i postaram się podać odpowiednią ilość nalewu piołunu.)
Na koniec dla tych, którzy chcą uzyskać piękny kolor niezbędne jest dodanie barwnika spożywczego.
Oryginalny bitter jest słodkawy, więc można też dodać cukru. Ja tego nie robię.
Efekt jest taki:

Obrazek

I to tyle. Ten trunek potrafi sprawić latem wiele radości, po wcześniejszym dodaniu soku pomarańczowego, odrobiny wody i lodu.
Smacznego!
Ostatnio zmieniony 2012-04-20, 11:12 przez lech.zywiec, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 772
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2012-04-20, 05:22

skorki z albedo czy bez? jakim procentem alko zalewasz piolun?

Ze swojego doswiadczenia z piolunem moge powiedziec, ze najlepiej zrobic wieksza ilosc nalewu i ostroznie dodawac (pipeta nie jest przesada) dajac troche wiecej niz nam smakuje zazwyczaj, bo z piolunem jest podobnie jak chmielem. Z czasem sie uklada i poczatkowa gorycz zanika.
XXX

Awatar użytkownika
lech.zywiec
101%
101%
Posty: 286
Rejestracja: 2011-09-05, 22:34

Post autor: lech.zywiec » 2012-04-20, 09:26

Skórki idą z albedo, bez zbędnych ceregieli, jedynie kroję na mniejsze kawałki (ćwiartki), żeby się lepiej układały w balonie.
Ziele piołunu, ja używam takiego: http://www.flos.pl/produkty.php?produkt=208 , zalewam połowę opakowania 1 l wódki 42%. Tak jak pisze Kolega Zwyczajny, trzeba uważać z dawkowaniem.

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 261
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2012-04-22, 16:01


Awatar użytkownika
lech.zywiec
101%
101%
Posty: 286
Rejestracja: 2011-09-05, 22:34

Post autor: lech.zywiec » 2012-05-17, 09:52

Wczoraj butelkowałem świeżą partię bittera na lato. Na 8 litrów dałem 0,7 litra nalewu z ziela piołunu.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: KOCU i 1 gość