Strona 1 z 1

Brendy jabłkowa.

: 2006-11-05, 20:03
autor: Grzesiek
Witam szanowne grono.
Na butelkę 0,75 (spirytus pół na pół z sokiem jabłkowym) dodałem dwie opalone szczapki dębowe o wym. 1x1x15. Jak długo powinny się moczyc aby uzyskac optymalny smak. Nigdy nie robiłem takiego trunku dlatego proszę o poradę. Pozdrawiam Grzesiek.

: 2006-11-05, 21:09
autor: miki
Im dłużej tym lepiej, ale brandy z tego raczej nie będzie. No ale mocz tyle aż oddadzą do alkoholu swój kolorek i aromat.

: 2006-11-05, 21:21
autor: Citizen Kane
Spróbuj najwcześniej po trzech, czterech tygodniach, co z tego wyszło.

: 2006-11-06, 21:07
autor: Grzesiek
Moczę te szczapki około tygodnia.Kolorek bardzo ładny, ale wydaje mi się że w smaku czuc lekko posmak drewna. Czy tak ma byc? Może dwa patyki na flaszkę to za dużo? Żeby mi nie wyszła dębowa bejca. Pozdrawiam .

: 2006-11-06, 21:56
autor: Citizen Kane
Grzesiek pisze:Może dwa patyki na flaszkę to za dużo? Żeby mi nie wyszła dębowa bejca.
Spróbuj alkohol, jak uznasz, że jest OK, to przerwij moczenie :idea:

: 2006-11-06, 23:04
autor: winiarek5
Po przerwaniu moczenia odfiltrowany alkohol odstawiłbym w zakorkowanej butelce na co najmniej rok. Dla sprawdzenia efektu starzenia potrzebna jest niezwykle silna wola, którą w pewien sposób wspiera wciśnięty korkownicą korek zamiast zwykłej zakrętki.

Winiarek

: 2006-11-07, 17:33
autor: Grzesiek
Dzięki wszystkim za dobre słowo. Nie wiem czy ten wciśnięty korek pomoże mi poczekac rok do degustacji, ale może warto? Pozdrawiam Grzesiek :(