Mieszanie spirytusu i miodu

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Mieszanie spirytusu i miodu

Post autor: bielok » 2006-11-09, 11:47

Witam szanowne zbiegowisko :)

Jeśli ktoś miałby chwilkę mógłby mi wyjaśnić na przykładzie jak obliczyć moc roztworu po dodadniu miodu ?
np. mieszamy 0,5 l 70% spirytusu i 150 ml miodu ... plissssss :)





Pozdrawiam
bielok

Awatar użytkownika
wampir
50%
50%
Posty: 180
Rejestracja: 2006-01-06, 15:48
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: wampir » 2006-11-09, 17:57

Gdybyś wlał 500mL miodu, to otrzymałbyś 1L tego czegoś o zaw. 35% alk. Ty wlałeś tylko 150 mL. kombinuj, kombinuj :wink:

No chyba że mniud wypija alkochol :?: :wink:
,,Niech moc (%) będzie z wami"

Rover
101%
101%
Posty: 224
Rejestracja: 2006-05-28, 15:54
Lokalizacja: warszawa

rover

Post autor: Rover » 2006-11-09, 19:20

Wampir-- możesz to doświadczalnie sprawdzić to nie jest tak że do 0.5l. spir. 90% dodamy 0,5l. wody a otrzymamy wódeczkę 45%. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
wampir
50%
50%
Posty: 180
Rejestracja: 2006-01-06, 15:48
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: wampir » 2006-11-09, 20:03

To może ktoś @bielok-owi wyośli jak to jest. Sam jestem ciekaw czy istnieje jakaś zasada czy cuś?
Zawsze brało się 0,5L spirytusu sklepowego pół/pół z wodą i wychodziła wódka co smakowała w okolicach 47.5% :wink:
,,Niech moc (%) będzie z wami"

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-11-09, 20:20

Chcąc rozcieńczyć l l spirytusu 96° do pożądanej mocy, należy dodawać wody:

do 70° — 0,391 1
do 65° — 0,5021
do 60° — 0,6301
do 55° — 0,7801
do 50° — 0,9601
do 45° — 1,1761
do 40° — 1,445 l
do 35° — 1,7871
do 30° — 2,236 l
do 25° — 2,855 l
do 20° — 3,8491
Zamiast wodą w ten sam sposób można rozcieńczyć spirytus sokiem lub syropem owocowym, syropem cukrowym, albo ich kombinacją. Spirytus 70° można otrzymać łącząc l l spirytusu 96° z l l wódki czystej 45°. Odmierzenia spirytusu dokonuje się za pomocą cylindra miarowego z podziałką co 2 ml. Najpraktyczniejszy jest cylinder na 500-1000 ml. Wyliczenia potrzebnej mocy alkoholu w przygotowywanej wódce można dokonać za pomocą krzywej reguły mieszania [wg Persona]:
Przy mieszaniu spirytusu z wodą zachodzi reakcja egzotermiczna, polegająca na wydzieleniu się ciepła, czego w naszym przypadku nie bierze się pod uwagę. Ponadto zmniejsza się objętość cieczy zwana kontrakcją. Zjawisko kontrakcji polega na tym, że przy rozcieńczeniu spirytusu otrzymuje się mniejszą ilość roztworu w litrach niż to wynika z odmierzonego spirytusu i wody (soku. syropu).
Na przykład przy zmieszaniu 500 ml spirytusu 96° z 500 ml wody otrzyma się nie 1000 ml mieszaniny, a tylko 968,04 ml. Kontrakcja zatem wyniesie: 1000 - 968,04 = 31,96 ml. Chcąc więc otrzymać 11 tego roztworu, należy dodać do niego brakujące 32 ml w postaci wody (soku, syropu itp.), dopełniając do 1000 ml.
Obliczenie wielkości kontrakcji jest dość kłopotliwe, dlatego zazwyczaj w praktyce się go nie przeprowadza. Najczęściej stosuje się przeciętne kontrakcje w ilości 25 ml na l l wódki czystej lub gatunkowej, przygotowując jej moc na 30-35° lub dodaje się 30 ml/1 dla wódki czystej lub gatunkowej o mocy 40-45° (dopełniając do l l).
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2006-11-09, 21:33

W książce Nowickiego są wzory na obliczanie na różne okoliczności. I procentowo i objętościowo, i na podwyższenie procentów i obniżenie itp.

Awatar użytkownika
wampir
50%
50%
Posty: 180
Rejestracja: 2006-01-06, 15:48
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: wampir » 2006-11-09, 21:58

Chyba wszystko wiecie w temacie alk.. :wink:

Chyle czoła-pozdrawiam
,,Niech moc (%) będzie z wami"

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2006-11-09, 22:43

W książce Nowickiego podane są dwie metody obliczeniowe:
1. Krzywa reguły mieszania wg Persona
2. Metoda obliczenia w mililitrach

AAbratek zapodał w tym temacie właśnie cytat z książki Nowickiego, dalej jednak są wzory krzyżowe ad. 1 i matematyczne ad. 2 i wklepywanie wszystkiego z klawiatury jest nieco uciążliwe i czasochłonne.
Najlepiej wejść w posiadanie takiej książki drogą kupna, wymiany itp.

Jest kilka podstawowych książek, które według mnie każdy uczestnik tego forum powinien obowiązkowo posiadać w swojej bibliotece. Można je kupić bez żadnych problemów zarówno nowe jak i używane: w obu przypadkach wydane pieniądze to naprawdę celna inwestycja.

Winiarek

Paluch
101%
101%
Posty: 722
Rejestracja: 2006-06-10, 21:54
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Paluch » 2006-11-09, 23:10

Była kiedyś taka książeczka "Co każdy chłopiec wiedzieć powinien"
Proponuję taki indeks:
"Co każdy bimbromaniak posiadać powinien"
a w tym wykaz literatury, wiedzy, sprzętu, baniaków etc.
Rozbicie na :
1 podglądaczy
2 początkujących
3 czeladników
4 remiechów (rzemieślników)
5 mistrzów
6 prezesów

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2006-11-10, 01:52

Jestem za!!!
Podglądacze i początkujący zanim zadadzą jakieś pytanie powinni obowiązkowo zapoznać się z zawartością całego naszego forum (co w zupełności wystarczy do zminimalizowania ilości pytań zadawanych na oślep) a posiadanie lektury obowiązkowej i rozumne z niej korzystanie ograniczy wielokrotne powtarzanie i wyjaśnianie podstawowych zasad wytwarzania eliksirów.
Wcześniej już sugerowałem aby na miano prezesa zasługiwał właściciel gara o pojemności minimum 150 litrów a dodam, że NADPrezesem (analogia do NADUbeka) zostałby Prezes prowadzący zacieranie i destylację w takiej pojemności. Po drodze oczywiście takie tytuły jak Brygadzista, Kierownik, Dyrektor Gorzelni itp. lub ewentualnie ten czeladnik, remiech, mistrz etc.

Winiarek

Awatar użytkownika
wieniu26
60%
60%
Posty: 206
Rejestracja: 2006-08-05, 15:05

Post autor: wieniu26 » 2006-11-10, 06:24

witam
Dla zainteresowanych posiadam
eBooks.PL.Domowe.Piwa.Cydry.Wina.Nalewki.Likiery.Kremy.-.Z.T.Nowicki
:)
jeżeli ktoś reflektuje mogę wysłać na maila
pozdrawiam

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2006-11-10, 07:59

hejka :)

Witam wszystkich serdecznie :)
dziekuje za informacje oraz podpowiedzi :)


pozdrawiam gorąco
bielok

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2006-11-10, 08:40

wieniu26 pisze: jeżeli ktoś reflektuje mogę wysłać na maila
Ja reflektuję. :lol:
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

Awatar użytkownika
Chemik student
70%
70%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2006-11-10, 11:18

Też takiego ebooka bym dołączył do mojej kolekcji :D

aker
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2006-08-07, 21:01

Post autor: aker » 2006-11-10, 12:03

Ja też chętnie bym przyswoił tę wiedzę, zwłaszcza że jestem na etapie pożytkowania owoców "ciężkiej pracy" :wink:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 29 gości