Mieszanie spirytusu i miodu
Mieszanie spirytusu i miodu
Witam szanowne zbiegowisko
Jeśli ktoś miałby chwilkę mógłby mi wyjaśnić na przykładzie jak obliczyć moc roztworu po dodadniu miodu ?
np. mieszamy 0,5 l 70% spirytusu i 150 ml miodu ... plissssss
Pozdrawiam
bielok
Jeśli ktoś miałby chwilkę mógłby mi wyjaśnić na przykładzie jak obliczyć moc roztworu po dodadniu miodu ?
np. mieszamy 0,5 l 70% spirytusu i 150 ml miodu ... plissssss
Pozdrawiam
bielok
Chcąc rozcieńczyć l l spirytusu 96° do pożądanej mocy, należy dodawać wody:
do 70° — 0,391 1
do 65° — 0,5021
do 60° — 0,6301
do 55° — 0,7801
do 50° — 0,9601
do 45° — 1,1761
do 40° — 1,445 l
do 35° — 1,7871
do 30° — 2,236 l
do 25° — 2,855 l
do 20° — 3,8491
Zamiast wodą w ten sam sposób można rozcieńczyć spirytus sokiem lub syropem owocowym, syropem cukrowym, albo ich kombinacją. Spirytus 70° można otrzymać łącząc l l spirytusu 96° z l l wódki czystej 45°. Odmierzenia spirytusu dokonuje się za pomocą cylindra miarowego z podziałką co 2 ml. Najpraktyczniejszy jest cylinder na 500-1000 ml. Wyliczenia potrzebnej mocy alkoholu w przygotowywanej wódce można dokonać za pomocą krzywej reguły mieszania [wg Persona]:
Przy mieszaniu spirytusu z wodą zachodzi reakcja egzotermiczna, polegająca na wydzieleniu się ciepła, czego w naszym przypadku nie bierze się pod uwagę. Ponadto zmniejsza się objętość cieczy zwana kontrakcją. Zjawisko kontrakcji polega na tym, że przy rozcieńczeniu spirytusu otrzymuje się mniejszą ilość roztworu w litrach niż to wynika z odmierzonego spirytusu i wody (soku. syropu).
Na przykład przy zmieszaniu 500 ml spirytusu 96° z 500 ml wody otrzyma się nie 1000 ml mieszaniny, a tylko 968,04 ml. Kontrakcja zatem wyniesie: 1000 - 968,04 = 31,96 ml. Chcąc więc otrzymać 11 tego roztworu, należy dodać do niego brakujące 32 ml w postaci wody (soku, syropu itp.), dopełniając do 1000 ml.
Obliczenie wielkości kontrakcji jest dość kłopotliwe, dlatego zazwyczaj w praktyce się go nie przeprowadza. Najczęściej stosuje się przeciętne kontrakcje w ilości 25 ml na l l wódki czystej lub gatunkowej, przygotowując jej moc na 30-35° lub dodaje się 30 ml/1 dla wódki czystej lub gatunkowej o mocy 40-45° (dopełniając do l l).
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
W książce Nowickiego podane są dwie metody obliczeniowe:
1. Krzywa reguły mieszania wg Persona
2. Metoda obliczenia w mililitrach
AAbratek zapodał w tym temacie właśnie cytat z książki Nowickiego, dalej jednak są wzory krzyżowe ad. 1 i matematyczne ad. 2 i wklepywanie wszystkiego z klawiatury jest nieco uciążliwe i czasochłonne.
Najlepiej wejść w posiadanie takiej książki drogą kupna, wymiany itp.
Jest kilka podstawowych książek, które według mnie każdy uczestnik tego forum powinien obowiązkowo posiadać w swojej bibliotece. Można je kupić bez żadnych problemów zarówno nowe jak i używane: w obu przypadkach wydane pieniądze to naprawdę celna inwestycja.
Winiarek
1. Krzywa reguły mieszania wg Persona
2. Metoda obliczenia w mililitrach
AAbratek zapodał w tym temacie właśnie cytat z książki Nowickiego, dalej jednak są wzory krzyżowe ad. 1 i matematyczne ad. 2 i wklepywanie wszystkiego z klawiatury jest nieco uciążliwe i czasochłonne.
Najlepiej wejść w posiadanie takiej książki drogą kupna, wymiany itp.
Jest kilka podstawowych książek, które według mnie każdy uczestnik tego forum powinien obowiązkowo posiadać w swojej bibliotece. Można je kupić bez żadnych problemów zarówno nowe jak i używane: w obu przypadkach wydane pieniądze to naprawdę celna inwestycja.
Winiarek
Jestem za!!!
Podglądacze i początkujący zanim zadadzą jakieś pytanie powinni obowiązkowo zapoznać się z zawartością całego naszego forum (co w zupełności wystarczy do zminimalizowania ilości pytań zadawanych na oślep) a posiadanie lektury obowiązkowej i rozumne z niej korzystanie ograniczy wielokrotne powtarzanie i wyjaśnianie podstawowych zasad wytwarzania eliksirów.
Wcześniej już sugerowałem aby na miano prezesa zasługiwał właściciel gara o pojemności minimum 150 litrów a dodam, że NADPrezesem (analogia do NADUbeka) zostałby Prezes prowadzący zacieranie i destylację w takiej pojemności. Po drodze oczywiście takie tytuły jak Brygadzista, Kierownik, Dyrektor Gorzelni itp. lub ewentualnie ten czeladnik, remiech, mistrz etc.
Winiarek
Podglądacze i początkujący zanim zadadzą jakieś pytanie powinni obowiązkowo zapoznać się z zawartością całego naszego forum (co w zupełności wystarczy do zminimalizowania ilości pytań zadawanych na oślep) a posiadanie lektury obowiązkowej i rozumne z niej korzystanie ograniczy wielokrotne powtarzanie i wyjaśnianie podstawowych zasad wytwarzania eliksirów.
Wcześniej już sugerowałem aby na miano prezesa zasługiwał właściciel gara o pojemności minimum 150 litrów a dodam, że NADPrezesem (analogia do NADUbeka) zostałby Prezes prowadzący zacieranie i destylację w takiej pojemności. Po drodze oczywiście takie tytuły jak Brygadzista, Kierownik, Dyrektor Gorzelni itp. lub ewentualnie ten czeladnik, remiech, mistrz etc.
Winiarek
- Chemik student
- 70%
- Posty: 355
- Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 56 gości