Strona 1 z 1
Grappa kawowa
: 2012-12-09, 19:27
autor: Zbyszek T
Kolega z Włoch przywiózł Grappe kawową. Super sprawa - czarna jak smoła, gęsta, aromatyczna, kawowa, słodka, winogronowa. Super trunek
Tylko podobno alkohol + kofeina szkodzi
Ale co tam
Mam w baniaczku 5 l tegorocznej grappy 80%, tylko jak ją przerobić?
W necie są różne przepisy - z ziarnami kawy, albo z samym naparem, z różnymi dodatkami np. wanilia. Ktoś coś może polecić?
: 2013-01-31, 17:27
autor: bodzio.1974
Nie wiem jak ja się pochwaliłem cytrynówką to napisałem według jakiego przepisu robiłem.
A tu kolega sam coś robi i innym każe se szukać w necie
W takim razie po co ten temat bo ja jestem akurat Ciekaw jakiego kolega użył przepisu.
Mam w baniaczku 5 l tegorocznej grappy 80%, tylko jak ją przerobić?
Nierozumie szuka kolega kogoś kto ją przerobi na kolumnie(destylacja),czy raczej szuka osoby do degustacji ?
Mnie bardziej ta druga opcja by pasowała i innym pewnie też
Pozdrawiam
: 2013-01-31, 19:28
autor: Zbyszek T
Chodziło o to, że miałem grappe (czysty destylat z winogron) a chciałem zrobić właśnie opisywaną grappe kawową... Ale co i jak - tego nie wiedziałem.
: 2013-02-01, 17:31
autor: bodzio.1974
Widzę że kolega naprawdę jest zwolennikiem tego gatunku nalewki i szuka tego coś.
Tutaj jest kilka propozycji kolegów, którzy udzielili dla Ciebie kilka rad
TU
Poczekamy to może u Nas też ktoś się odezwie w tym temacie jak sam to robi.
Też jestem Ciekaw.