Likier kakaowy

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Asheron
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2008-08-09, 15:12
Lokalizacja: Rybnik

Likier kakaowy

Post autor: Asheron » 2012-12-21, 18:27

Witam.

Przymierzam się do zrobienia likieru kakaowego i zastanawiam się jakiego kakao użyć, gdyż zależy mi na jakości trunku. Może lepszym pomysłem będzie użycie ziaren kakaowych lub miazgi kakaowej ? Co według was będzie lepsze ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2012-12-22, 18:13

Jeżeli chcesz naturalnie to użyj kakaa moreno ale to się wiąże z osadem na dnie (przed nalaniem kielicha musiał byś potrząsać butelką. Możesz także użyć syntetycznego aromatu o smaku i zapachu kakao ale ta pierwsza metoda jest o niebo lepsza :wink: Jest mnóstwo przepisów w sieci ale ja bim Ci polecał samemu stwarzać przepis, kombinować nad własnym ideałem i nie sugerować się już oklepanymi :wink:
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

Asheron
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2008-08-09, 15:12
Lokalizacja: Rybnik

Post autor: Asheron » 2012-12-23, 20:16

Dzięki za odpowiedź. Zazwyczaj i tak dopasowuję przepis pod własny gust. Kakao jest już w jakimś tam stopniu przetworzone, dlatego chciałem się dowiedzieć czy może lepiej by było użyć składnika nie przetworzonego lub w małym stopniu przetworzonego.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 24 gości