Jakiej wody używamy do rozcieńczania naszych trunków?

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
lll
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2013-01-05, 14:59
Lokalizacja: Śląsk

Jakiej wody używamy do rozcieńczania naszych trunków?

Post autor: lll » 2013-02-14, 20:12

Czym zawsze rozrabiacie wasz exluzywny trunek? Woda przegotowana? Kranówka czy może niegazowana mineralna?
Ostatnio zmieniony 2013-02-15, 12:38 przez lll, łącznie zmieniany 1 raz.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1039
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2013-02-14, 20:43

Ja czystej prawie nie piję, ale dla smakoszy rozcieńczam kranówką filtrowaną przez odwróconą osmozę lub kranówką - różnicy nie ma. Ale ja mam bardzo dobrą kranówkę :D
Jednej recepty na rozcieńczanie nie ma - koledzy stosują różne metody - i Ty poeksperymentuj :wink: i wybierz taką, która Ci pasuje.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2013-02-14, 20:45

W Norge daję zwykłą kranówę i jest super w Polsce spróbowałem raz z kranówą i porażka wyszło coś niepijalnego.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2013-02-14, 21:19

Mając zestaw filtrów można pobrać wodę pomiędzy osmozą a mineralizatorem. Uzyskana tam woda jest czysta chemicznie. Czy taka woda nadaje się do rozpuszczania czystej? Jak długo powinna leżakować po rozpuszczeniu?
Myślę, że zasadnym byłoby poprosić kol. @akasa aby zrobił jakieś testy z partycjonowaniem wypełnienia i opisał spostrzeżenia. Myślę, że podtrzymki kol. plipka1 będą najbardziej optymalne. Sprawdzę to przy następnym brykaniu.
Piotrek
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...

maria-n
100%
100%
Posty: 1215
Rejestracja: 2008-07-15, 14:52

Post autor: maria-n » 2013-02-14, 21:30

@wiking
Wy......Norwedzy ........!! Ech !!!!
@ III
Ja rozcieńczam po filtrze "Brita", jest ok. Trzeba próbować samemu, bo to, co dla Nas jest dobre, nie koniecznie Tobie będzie pasowało!!

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2013-02-14, 21:40

Również korzystam z Brity, ale nigdy nie wiadomo na ile ten filtr jest jeszcze skuteczny. Po osmozie masz zawsze czystą wodę. Myślę zainwestować w zakup zestawu filtrów z odwróconą osmozą dlatego pytam.
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...

maria-n
100%
100%
Posty: 1215
Rejestracja: 2008-07-15, 14:52

Post autor: maria-n » 2013-02-14, 21:50

Dla mnie, wyznacznikiem wymiany wkładu, jest moment, gdy na zaparzanej herbacie zaczynają się pojawiać się krążki, takiej, jakby błonki - nie wiem czy będę dobrze zrozumiany, ale brakuje mi w tym momencie słowa, by to opisać!

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5830
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2013-02-14, 22:01

Wody żywiec używałem nieprzegotowanej, bo tak było wygodnie, ale ten rok to porażka, jakaś partia z dna wytargana, po zagotowaniu w garnku widać to na dnie. Teraz żywiecki zdrój, z wód źródlanych sklepowych chyba króluje, nigdy nie zawodzi i to z nim była rozrabiana najbardziej neutralna cukrówka jaką piłem.

Awatar użytkownika
OLO 69
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1591
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-02-14, 22:21

A nie Żywiecki Kryształ? Dla mnie ta jest numerem jeden.
Pzdr.
OLO 69

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2013-02-14, 22:21

Kiedyś miałem pożyczony solomierz ( jak kto woli konduktometr ) i pokazał mi 40mg/100ml stężenia soli. Po przejechaniu przez nowy wkład Brita zasolenie spadło do 14mg/100ml. Podejrzewam, że w trakcie użytkowania filtra zawartość soli szybko rośnie ( w zależności od jakości wody). Przy osmozie mamy zawsze taką samą - czystą wodę.
Ostatnio zmieniony 2013-02-14, 23:01 przez alvid, łącznie zmieniany 1 raz.
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5830
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2013-02-14, 22:34

Żywiecki Kryształ :oops:

andrzejg11
90%
90%
Posty: 713
Rejestracja: 2009-03-03, 18:32

Post autor: andrzejg11 » 2013-02-14, 22:44

Tak naprawdę to ten kryształ żywiecki pochodzi ze studni głębinowej, która znajduje się ze 30 km od Żywca. Ale rzeczywiście jest ok.
W kolumnie znajdują się półki, a reszta jest opinią.
pozdrawiam - andrzejg11

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2013-02-15, 00:10

U mnie na wsi woda jest z wodociągu, który "zasysa" ją z głębinowego ujęcia.
W smaku jest znakomita, piję prosto z kranu nie przegotowaną. W gminie cały czas, na bieżąco wywieszają aktualne wyniki badań.
Woda jest prawie mineralna, także do rozcieńczania na szybko nie nadaje się bo mętnieje ale jak postoi to na drugi dzień jest już kryształowo czysta.
W lesie jest też "smaczne" źródło, nawet ładnie obmurowane ale jeszcze tam nie byłem, chyba z lenistwa :nie_wiem
Wody ze studni wiejskich, nie badanej lub nie przegotowanej pić nie polecam bo przeważnie szamba na wsiach są nieszczelne i "popuszczają" do gruntu i to się tam rozłazi podstępnie :wallangry
Taką mamy ekologię.
Jak spaliłem na podwórku stertę desek, gałęzi i trochę makulatury to się sąsiad ciskał (i to nie ten bezpośredni tylko z dalsza przyleciał), że na policję zadzwoni bo środowisko zatruwam.
Powiedziałem mu grzecznie, żeby spierd... bo ja i tak w zimie czuję kiedy on plastikami w piecu pali to teraz wiem gdzie to się dzwoni, w takich przypadkach.
No i sąsiad, "ze spuszczoną głową, powoli..." poszedł sobie do domu, policja nie przyjechała.

arolider
30%
30%
Posty: 34
Rejestracja: 2011-12-06, 21:00
Lokalizacja: Ireland

Post autor: arolider » 2013-02-15, 09:10

Próbowałem wcześniej kilka butelkowanych wód mineralnych i prędzej czy później, w rozcieńczanym alkoholu (właściwie na ściankach butelek) pojawiał się białawy osad. Później zastosowałem osmozę i rozcieńczony alkohol jest kryształ.
Ale, moje odczucia są takie iż woda po przejściu prze osmozę (tylko osmozę, bez mineralizatorów) jest słodkawa. Ma to wpływ na alkohol, który jest słodkawy w porównaniu do wcześniej wspomnianych butelkowanych wód mineralnych.
P.S.
Przerabiam cukrówkę.

jurek1978
30%
30%
Posty: 35
Rejestracja: 2012-01-27, 13:53
Lokalizacja: Mazury

Post autor: jurek1978 » 2013-02-15, 10:46

A czy ktoś ma doświadczenie z rozcieńczaniem preparatu z wodą przedestylowaną w dzbanku Brita?
Mam taki w domu i zastanawiam się czy nada się. A pierwsza destylacja jak wszystko pójdzie z planem już za tydzień...
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jurek1978, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: andrzej55, Bing [Bot] i 2 gości