Jakiej wody używamy do rozcieńczania naszych trunków?

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2014-02-02, 14:27

Aqua Nestle 1.5 litrowa lub zwykła woda z Reala 5 litrów.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zor-ro1970, łącznie zmieniany 1 raz.

changer
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2009-02-17, 17:34

Post autor: changer » 2014-02-26, 22:02

Przegotowanej i ostudzonej.

krykiet66
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2011-07-21, 19:13

Post autor: krykiet66 » 2014-03-23, 18:24

Ja do nastawu użyłem 40 l przefiltrowanej wody (kranówy) przez Brit'ę.
Załączniki
WP_20140305_004-001.jpg
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez krykiet66, łącznie zmieniany 1 raz.

marmaco
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2012-08-25, 00:28

Post autor: marmaco » 2014-04-07, 00:42

Witam!
Interesuje mnie temat nie samego rozcieńczania po destylacji, (więc nie bardzo w temacie ale inni to poruszają) a oddziaływanie chloru z kranówki na drożdże. Jak bardzo negatywny wpływ ma chlor zawarty w wodzie z ujęcia miejskiego na pracę drożdży?
Kwestia ile jest minerałów w wodzie przed destylacją, myślę że jest sprawą drugorzędną. Natomiast smak wody do rozcieńczania destylatu, sądzę że jest kluczowy. Osobiście używam do rozcieńczania wody (importowanej od kolegi) ze studni głębinowej.
Ufam, iż w sprawie chloru z wody któryś z kolegów potrafi coś powiedzieć.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez marmaco, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
gdymar
40%
40%
Posty: 67
Rejestracja: 2012-09-05, 20:13

Post autor: gdymar » 2014-04-07, 14:48

Witam
Blisko 15 latek jadę na kranówce i jest OK.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez gdymar, łącznie zmieniany 1 raz.
Bimbrofil

Danniel
50%
50%
Posty: 181
Rejestracja: 2010-11-24, 23:51
Lokalizacja: CK

Post autor: Danniel » 2014-04-07, 19:57

Witam

W książce "Gorzelnictwo i drożdżownictwo" (Jarociński Jarosz) autorzy piszą, że nadmiar chloru szkodzi drożdżom. Wolny chlor wiąże się stosując tiosiarczan sodu Na2S2O3. W omawianym przez nich przypadku na 400 g chloru trzeba użyć 500g tiosiarczanu.

[URL=http://moonshine_still.republika.pl/przemyslowo3.html#przerob_melasy]źródło[/URL] lub strona 151 ww. książki.

Osobiście uważam, że dopuszczalna normami zawartość chloru w kranówce nie wpływa znacząco na pracę drożdży.

Pozdrawiam
"Jeżeli coś jest głupie , ale działa , to nie jest głupie" - Murphy :)

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2014-04-07, 20:46

krykiet66 pisze:Ja do nastawu użyłem 40 l przefiltrowanej wody (kranówy) przez Brit'ę.
Pierwszy raz użyłeś tej wody do nastawu, jaki efekt? A używałeś tej wody do rozcieńczania?

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2014-04-07, 22:10

greg0004 pisze:A używałeś tej wody do rozcieńczania?
Ja ostatnio używam, efekt bardzo dobry.
Pzdr.
OLO 69

melowiec
30%
30%
Posty: 38
Rejestracja: 2007-11-05, 17:20

Post autor: melowiec » 2014-10-07, 12:52

Ostatnio zrobiłem eksperymentalną CUDOWNĄ WÓDKĘ Z CUDOWNEJ WODY.
Wodę z cudownego źródła w Grabarce użyłem, do nastawu, do rozcieńczenia surówki i do rozdrobnienia spirytusu. Smakowy efekt znakomity. Czekam na okazję by wypróbować efekty lecznicze (jestem o to spokojny - wiara czyni cuda)
"Legenda głosi, że w 1710 roku gdy na Podlasiu wybuchła cholera pewnemu starcowi z Siemiatycz zostało objawione, iż uratować się można tylko na Świętej Górze Grabarce. Po przybyciu wiernych z Siemiatycz i ustawieniu tu krzyża nastąpił cud. Ludzie zaczęli zdrowieć i nikt już nie umarł. Na wieść o tym wydarzeniu zaczęli przybywać oni na Świętą Górę z całej okolicy. Latem 1710 roku zebrało się w tym miejscu około 10 tysięcy ludzi, a ocaleni wznieśli na Świętej Górze drewnianą kaplicę.Na Grabarkę od dawna ściągają pielgrzymi, przynosząc ze sobą krzyże w różnych intencjach i pozostawiając je wokół cerkwi. Tych krzyży różnej wielkości są tysiące. Jedne niszczeją, a na ich miejscu pojawiają się inne. Drugie podobne sanktuarium, katolickie, znajduje się na Litwie w Szawlach. Każdy pielgrzym obchodzi cerkiew na kolanach, obmywa się w wodzie ze źródełka, która - jak wierzą prawosławni - ma cudowną moc"
Ostatnio zmieniony 2014-10-07, 23:23 przez melowiec, łącznie zmieniany 2 razy.
melowiec

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2015-06-17, 11:02

Wprowadził ktoś z Was jakieś zmiany w użyciu wody do rozrabiania? Może jakieś nowe weszły na rynek?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Pirat, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 450
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Gmina Wieliczka ;)

Post autor: Frog » 2015-06-17, 11:39

Jakiś czas temu zrobiłem sobie na własny użytek mały test. Spirytus z jednej butli rozcieńczyłem do okolo 40° w kilku butelkach z różnymi wodami. Dwie pochodziły z hipermarketów, jedna z czystej studni i jedna z przefiltrowanej kranówy. Postały trochę ponad tydzień, a moje kubki smakowe po tym czasie nie znalazły jakiejś specjalnej różnicy. Dla świętego spokoju kupuję w wielokropku zwykłą wodę źródlaną w 5l butelkach i taką traktuję moje spirytualia.

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2015-06-17, 20:42

Ja jak wielu innych przestałem kupować wodę stosuję teraz filtrowaną kranówę taniej wychodzi i efekty moim zdaniem są lepsze.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2015-06-17, 21:13

wiking pisze:stosuję teraz filtrowaną kranówę
Przez co filtrujesz?
OLO 69

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2015-06-17, 21:37

Dzbanek i filtry Britta, na odwróconą osmozę się nie szarpię, bo nie wiem ile tutaj pomieszkam.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2015-06-17, 22:02

Rozcieńczałem trochę wodą przelaną przez filtr Britta ale bardziej smakuje mi jak rozcieńczam wodą "Żywiecki Kryształ". Ostatnio kupowałem w Tesco odpowiednik tej wody tzn. to samo ujęcie co "Żywiecki Kryształ" ale jeszcze stoi i czeka na okazję :)
Nazwa tej wody to "Value".
OLO 69

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości