Jakiej wody używamy do rozcieńczania naszych trunków?
-
- 50%
- Posty: 106
- Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
- Lokalizacja: pomorskie
W Polmosach zazwyczaj używa się wody demineralizowanej.
Ostatnio zasmakowała mi woda Wielka Pieniawa z okolic Kłodzka.
5 L woreczek w kartoniku kosztuje około 15zł.
Nie mętnieje po zmieszaniu z destylatem.
Choć przyznaję Jan i Zuber są smaczniejsze i czuć minerały jak się je pije,
z tym, że tych dwóch nie próbowałem zmieszać z destylatem.
Przepuszczanie wody na nastaw przez filtr chyba jest niekonieczne-
gdyż drożdże potrzebują minerałów.
Dodam, że wody wodociągowe w Pl odpowiadają normom,co nie znaczy, że w nich
nie ma życia i pierwiastków niepożądanych, mieszczą się w normie.
Ostatnio zasmakowała mi woda Wielka Pieniawa z okolic Kłodzka.
5 L woreczek w kartoniku kosztuje około 15zł.
Nie mętnieje po zmieszaniu z destylatem.
Choć przyznaję Jan i Zuber są smaczniejsze i czuć minerały jak się je pije,
z tym, że tych dwóch nie próbowałem zmieszać z destylatem.
Przepuszczanie wody na nastaw przez filtr chyba jest niekonieczne-
gdyż drożdże potrzebują minerałów.
Dodam, że wody wodociągowe w Pl odpowiadają normom,co nie znaczy, że w nich
nie ma życia i pierwiastków niepożądanych, mieszczą się w normie.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez DulfLingren, łącznie zmieniany 1 raz.
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."
Jakiś czas temu pokazała się woda, która dobrze wygląda, jak jest w praktyce nie wiem, teoretycznie powinna dobrze wypaść, bo żywiec już zostawia zbyt dużo osadu http://www.wosana.pl/pl/produkty/wody/mama-i-ja
Zmętnienie po dodaniu mineralki raczej nie powinno występować, a jednak zdarza się-pewnie wpływ na to ma odpowiednie oddzielenie frakcji. Tym razem do rozrobienia użyłem wody Kinga Pienińska, która ma sporo składników mineralnych i jest przezroczyście, a co ważniejsze smaczniej jak po wodzie Kryształ Żywiecki.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Pirat, łącznie zmieniany 1 raz.
Zmętnienie przy 96% to wyłącznie jakość wody. Woda mineralna często jest mineralna wyłącznie z nazwy dlatego nie mętnieje. Jedynie woda niemineralizowana (destylowana) pozwala na pewność, że nie zmętnieje.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Brzydal, łącznie zmieniany 1 raz.
Co do wody Kinga Pienińska, którą wymieniłem w poprzednim poście to chcę wstawić korektę. Woda raczej nie nadaje się do rozrabiania na czystą, bo jak w pierwszym dniu wódka jest smaczna to w kolejnych smakiem jakby nagazowana- wzmocniona jakby pił wodę mocno gazowaną bez gazu. Kryształ żywiecki na razie nr. 1
Carrefour 1.5zł za 5l i zero mętnienia.
Ostatnio zmieniony 2014-01-20, 17:00 przez wiking, łącznie zmieniany 1 raz.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte
— Napoleon Bonaparte
Używałem różnej wody do rozcieńczania spirytusu. Czasem okazywało się, że po kilku miesiącach na dnie butelki pozostawał mniejszy lub większy osad. Czasem jakby skrystalizował się i na wewnętrznych ściankach szyjek butelek pozostawał jako kamień.
Odkąd używam Żywiecki Kryształ, tego nie dostrzegam.
Odkąd używam Żywiecki Kryształ, tego nie dostrzegam.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
OLO wiem, że kiedyś odpowiadałem ci na temat wody której ja używam, ale dla wiadomości innych, wodę którą ja używam czerpie się z tych samych źródeł co Żywiecki Kryształ, po prostu dla wielkich marketów leją ją po tak niskiej cenie, w innych marketach może występować pod inną nazwą, dlatego zawsze trzeba patrzeć skąd jest woda i gdzie rozlewana.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte
— Napoleon Bonaparte
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 46 gości