Strona 4 z 7

: 2013-09-29, 17:01
autor: DulfLingren
W Polmosach zazwyczaj używa się wody demineralizowanej.
Ostatnio zasmakowała mi woda Wielka Pieniawa z okolic Kłodzka.
5 L woreczek w kartoniku kosztuje około 15zł.
Nie mętnieje po zmieszaniu z destylatem.
Choć przyznaję Jan i Zuber są smaczniejsze i czuć minerały jak się je pije,
z tym, że tych dwóch nie próbowałem zmieszać z destylatem.
Przepuszczanie wody na nastaw przez filtr chyba jest niekonieczne-
gdyż drożdże potrzebują minerałów.
Dodam, że wody wodociągowe w Pl odpowiadają normom,co nie znaczy, że w nich
nie ma życia i pierwiastków niepożądanych, mieszczą się w normie.

: 2013-09-29, 18:21
autor: Pirat
Dziś rozrobiłem trochę destylatu pierwszy raz na próbę wodą Baby zdrój, wódka jakoś szybciej się klaruje z bąbelków i moim zdaniem trochę delikatniejsza w smaku przy 50%..

: 2013-09-29, 18:40
autor: magas
Jakiś czas temu pokazała się woda, która dobrze wygląda, jak jest w praktyce nie wiem, teoretycznie powinna dobrze wypaść, bo żywiec już zostawia zbyt dużo osadu http://www.wosana.pl/pl/produkty/wody/mama-i-ja

: 2013-10-03, 15:43
autor: manfred
Witam. Ja używałem wody żywiec, teraz rozcieńczam wodą primavera 6l. z tesco i jest ok. Nic nie mętnieje :wink:
pozdrawiam

: 2014-01-11, 23:37
autor: Pirat
Zmętnienie po dodaniu mineralki raczej nie powinno występować, a jednak zdarza się-pewnie wpływ na to ma odpowiednie oddzielenie frakcji. Tym razem do rozrobienia użyłem wody Kinga Pienińska, która ma sporo składników mineralnych i jest przezroczyście, a co ważniejsze smaczniej jak po wodzie Kryształ Żywiecki.

: 2014-01-12, 09:20
autor: Brzydal
Zmętnienie przy 96% to wyłącznie jakość wody. Woda mineralna często jest mineralna wyłącznie z nazwy dlatego nie mętnieje. Jedynie woda niemineralizowana (destylowana) pozwala na pewność, że nie zmętnieje.

: 2014-01-19, 17:39
autor: Pirat
Co do wody Kinga Pienińska, którą wymieniłem w poprzednim poście to chcę wstawić korektę. Woda raczej nie nadaje się do rozrabiania na czystą, bo jak w pierwszym dniu wódka jest smaczna to w kolejnych smakiem jakby nagazowana- wzmocniona jakby pił wodę mocno gazowaną bez gazu. Kryształ żywiecki na razie nr. 1

: 2014-01-20, 14:26
autor: scorpio33
Woda źródlana Saguaro z Lidla źródło S-2, tylko tej teraz używam i żadnych problemów typu mętnienie nie ma. Jest neutralna w smaku w przeciwieństwie do wielu innych. Używałem też Żywca, również dobra tylko sporo droższa.

: 2014-01-20, 14:57
autor: wiking
Obrazek Obrazek Carrefour 1.5zł za 5l i zero mętnienia.

: 2014-01-20, 15:09
autor: lemuel
Ja używam demineralizowanej z Kauflandu po 3,90 za bańkę 5l i nigdy nic mi nie zbielało.

: 2014-01-20, 21:36
autor: wiking
No bo jak ci mogło zmętnieć po demineralizowanej, ale ogólnie taka woda jest do d... wiem, bo sam próbowałem i nie smakowało mi.

: 2014-01-20, 22:38
autor: drgranatt
@wiking ma rację. Demineralizowanej nie powinno używać się do naszych celów.

: 2014-01-20, 22:56
autor: Legion
Używałem różnej wody do rozcieńczania spirytusu. Czasem okazywało się, że po kilku miesiącach na dnie butelki pozostawał mniejszy lub większy osad. Czasem jakby skrystalizował się i na wewnętrznych ściankach szyjek butelek pozostawał jako kamień.
Odkąd używam Żywiecki Kryształ, tego nie dostrzegam.

: 2014-01-20, 23:03
autor: OLO 69
Używałem Żywiecki Kryształ-super woda. Ale teraz nie mam Carrefoura w zasięgu ręki, a tylko tam woda ta występuje.
Ostatnio przepuszczam kranówkę dwa, trzy razy przez filtr Brita i rozrabiam spirytus.
Jest dobrze. :D
Pzdr.

: 2014-01-20, 23:39
autor: wiking
OLO wiem, że kiedyś odpowiadałem ci na temat wody której ja używam, ale dla wiadomości innych, wodę którą ja używam czerpie się z tych samych źródeł co Żywiecki Kryształ, po prostu dla wielkich marketów leją ją po tak niskiej cenie, w innych marketach może występować pod inną nazwą, dlatego zawsze trzeba patrzeć skąd jest woda i gdzie rozlewana.