Strona 1 z 1

Anyżówka

: 2013-03-17, 01:03
autor: nemo82
Witam serdecznie
Mam pytanko o dobry przepis na wykorzystanie anyżu gwiaździstego (nalewka anyżowa)? Kupiłem 0.5 kg anyżu gwiaździstego i jakoś to trzeba wykorzystać. Jeśli ktoś ma ochotę to mogę odsprzedać. Cena za 20 gram to 1.30 PLN plus koszty przesyłki wybrane przez zamawiającego.
Pozdrawiam
Marcin

: 2013-03-17, 13:22
autor: C2H6O
Kontuszówka
10g biedrzeńca
7g badianu
15g kolendry
0,5l spirytusu 96%
0,6l wody
150ml miodu
Rozgniecione nasiona zalać wodą i spirytusem na 2 m-ce (badian maceruję 1 miesiąc). Odcedzić, dodać miód. Odstawić na minimun 3 miesiące.

Likwor anyżowy
1 gwiazdka badianu
2 cm laski cynamonu
2,5 ml anyżu biedrzeńca
1 kardanom
1 goździk
5 ziaren kolendry
mały kawałek skórki cytrynowej
Rozgniecione składniki zalać 0,7 wódki. Macerować, płyn przedestylować. Dodać syrop cukrowy w zależności od preferencji.

: 2013-03-17, 13:26
autor: zbynek
Uśmiechnij się do jarona , to mistrz, jeśli idzie o wykorzystanie anyżu pod wszelakimi postaciami.