Grappa
Ale po co?
Myślenie nie boli wytłoki z białych winogron mają sok i cukier więc jest co potem destylować natomiast odfermentowane wytłoki nie posiadają nic wartościowego co by można użyć do destylacji, więc przeróbka tego na destylacji jest nieporozumieniem. To moje zdanie ale jak to Maga mówi ja się nie znam.
Myślenie nie boli wytłoki z białych winogron mają sok i cukier więc jest co potem destylować natomiast odfermentowane wytłoki nie posiadają nic wartościowego co by można użyć do destylacji, więc przeróbka tego na destylacji jest nieporozumieniem. To moje zdanie ale jak to Maga mówi ja się nie znam.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach
A wytłoki z czerwonych winogron nie mają?mlody pisze:wytłoki z białych winogron mają sok i cukier więc jest co potem destylować
Jesteś pewien?odfermentowane wytłoki nie posiadają nic wartościowego co by można użyć do destylacji, więc przeróbka tego na destylacji jest nieporozumieniem.
Wręcz przeciwnie najpierw należałoby poczytać jak się ją robi. I co to jest Grappa. Bo widzę, że tutaj myli się pojęcia. Tak samo jak to, że wszyscy z fermentacji jabłek robią Calvados'y.magas37 pisze:dupa´ poczytajcie nie jak robi się grappę´ a dlaczego.
Zacytuję więc takie coś. Pozwoliłem sobie sięgnąć do źródeł Włoskich jako najbardziej - z wiadomych przyczyn - wiarygodnych:
Niżej przetłumaczyłem ten fragment. Jest to tłumaczenie wolne ale wierne....La grappa (denominazione legale protetta per definire l'acquavite di vinaccia realizzata in Italia) deriva dalla distillazionedelle vinacce, ottenute quindi dalla svinatura di vini rossi. In questo caso le vinacce sono già fermentate quindi pronte per essere distillate. Ci sono però altre 2 tipologie di vinacce con cui ottenere la grappa[2]:
vinacce semi-vergini ottenute nella vinificazione in rosato (quindi svinando un vino rosato e con le vinacce che hanno subito una parziale fermentazione); medesimo risultato si ottiene dalle vinacce di vini dolci (la cui fermentazione è bloccata per conservare gli zuccheri);
vinacce vergini ottenute dalla "sgrondatura" nella vinificazione in bianco per ottenere vini bianchi. In questo caso, le vinacce non hanno subito alcuna fermentazione significativa.
Le vinacce vergini o semivergini vanno obbligatoriamente fatte fermentare successivamente prima di dare avvio alla distillazione in quanto la grappa si ottiene unicamente da vinacce fermentate (questa è la differenza principale con il distillato d'uva).
Grappe di qualità elevata richiedono che si separi, prima della distillazione, i vinaccioli (i raspi solitamente sono già stati eliminati dalla cantina che ha prodotto il vino). A maggior ragione, è molto raro che una distilleria lasci, anche parzialmente, i raspi insieme alle vinacce (i raspi conferiscono note molto amare).
Non bisogna confondere la grappa, che è un distillato di vinacce fermentate, con l'acquavite d'uva, che è un distillato dimosto. Allo stesso modo, la grappa non è un distillato di vino (quali il Brandy, il Cognac o l'Armagnac). Quindi distillato di vinacce, distillato di mosto (d'uva) e distillato di vino sono tre bevande spiritose diverse...
„...Grappa (zastrzeżona nazwa prawna, dla zdefiniowania alkoholu powstałego z winogron produkowanych we Włoszech i Szwajcarii włoskiej) pochodzi z destylacji wytłoków, pobranych poprzez odciąganie z win czerwonych. W tym przypadku wytłoczyny są gotowe do destylacji.
Są też dwa inne rodzaje surowca z wytłoków, z którym ją uzyskujemy:
- wytłoki przetworzone - wytłoczyny uzyskane w wina różowego (z odciągu wina różowego i skórek, które zostały poddane częściowej fermentacji); sam wynik uzyskuje się ze skór słodkich win (w których fermentacja została zatrzymana dla zachowania odpowiedniej ilości cukrów w winie);
- wytłoki nieprzetworzone - wytłoki winogronowe otrzymane po wyciśnięciu soku dla win białych. W tym przypadku wytłoki nie zostały jeszcze poddane żadnej fermentacji.
Obydwa rodzaje wytłoków podlegają później obowiązkowemu procesowi fermentacji. Po czym podlegają destylacji. Tak więc Grappa otrzymywana jest wyłącznie po fermentacji wytłoków.
Grappa wysokiej jakości wymaga, aby oddzielić, przed destylacją, nasiona (łodygi zwykle zostały już wyeliminowane w winnicy produkującej wino). Powód jest oczywisty
Tak więc nie należy mylić Grappę, która jest destylowana ze sfermentowanych winogron, z Acquavite która to jest otrzymywana z soku z winogron.
Podobnie, nie należy mylić z destylatami otrzymanymi z destylacji win. Z których to destylacji otrzymujemy Cognac, Brandy, Armagnac
Tak więc jak widać z winogron możemy otrzymać trzy różne i znacząco różniące się między sobą destylaty...”
Koledzy.
Mój szwagier miał jeszcze kilka lat temu za sąsiada rodowitego włocha z południa i nie raz piliśmy grappę przez niego podarowaną. Częstował nas różnymi rodzajami grappy i opowiadał przy tym jak się ją produkuje. Najlepiej opisuje to cytat zamieszczony przez lesgo58.
Grappę produkuje się z wytłoków winogron białych i czerwonych. A dlaczego jedne przed fermentacją winną a drugie po?
Prosta sprawa. Wina białe fermentuje się w moszczu, wina czerwone w miazdze, więc automatycznie niejako, grappę z czerwonych destyluje się po oddzieleniu miazgi już w części przefermentowanej. Więc wszyscy, łącznie z Wiki, macie rację
Mój szwagier miał jeszcze kilka lat temu za sąsiada rodowitego włocha z południa i nie raz piliśmy grappę przez niego podarowaną. Częstował nas różnymi rodzajami grappy i opowiadał przy tym jak się ją produkuje. Najlepiej opisuje to cytat zamieszczony przez lesgo58.
Grappę produkuje się z wytłoków winogron białych i czerwonych. A dlaczego jedne przed fermentacją winną a drugie po?
Prosta sprawa. Wina białe fermentuje się w moszczu, wina czerwone w miazdze, więc automatycznie niejako, grappę z czerwonych destyluje się po oddzieleniu miazgi już w części przefermentowanej. Więc wszyscy, łącznie z Wiki, macie rację
Spiritus flat ubi vult
Lesgo58 zastanów się czy jest coś wartościowego w wytłokach z win czerwonych które fermentuje się w miazdze potem wyciska się na prasie praktycznie na wiór (to są dla mnie wytłoki), nie ma tam w zasadzie nic z czego mógłbyś uzyskać alkohol.
Co do przytoczonego cytatu to powiem Ci szczerze że wszystko się zgadza tylko jeden fragment przeczytany ze zrozumieniem kończy całą dyskusję:
pochodzi z destylacji wytłoków, pobranych poprzez odciąganie z win czerwonych
Czyli wytłoki nie są wyciskane na prasie (lub co bardziej prawdopodobne nie wyciska się ich do końca i pozostawia „mokre”) więc jest co destylować. Powód tego jest prosty i oczywisty produkuje się tyle wina że jest nadprodukcja i nie ma potrzeby bawić się w dokładne obrabianie materiału. Przy takim procesie masz z czego zrobić grappe, ale nie wyobrażam sobie że włoski winiarz zmarnuje moszcz zawarty w wysokiej jakości winiferach z których powstają markowe wina czerwone by zrobić z niego grappe (a jeśli to robi to tylko po to by cena wina nie spadła bo jest go zbyt wiele lub bo unia zabroniła mu produkować więcej wina niż ma limit ta winnica ) .
Tyle tytułem wyjaśnienia mojego stanowiska w tym temacie.
Co do przytoczonego cytatu to powiem Ci szczerze że wszystko się zgadza tylko jeden fragment przeczytany ze zrozumieniem kończy całą dyskusję:
pochodzi z destylacji wytłoków, pobranych poprzez odciąganie z win czerwonych
Czyli wytłoki nie są wyciskane na prasie (lub co bardziej prawdopodobne nie wyciska się ich do końca i pozostawia „mokre”) więc jest co destylować. Powód tego jest prosty i oczywisty produkuje się tyle wina że jest nadprodukcja i nie ma potrzeby bawić się w dokładne obrabianie materiału. Przy takim procesie masz z czego zrobić grappe, ale nie wyobrażam sobie że włoski winiarz zmarnuje moszcz zawarty w wysokiej jakości winiferach z których powstają markowe wina czerwone by zrobić z niego grappe (a jeśli to robi to tylko po to by cena wina nie spadła bo jest go zbyt wiele lub bo unia zabroniła mu produkować więcej wina niż ma limit ta winnica ) .
Tyle tytułem wyjaśnienia mojego stanowiska w tym temacie.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach
Widziałem jak produkuje się grappę: vinaccia wrzuca się do kotła z dziurami, kocioł wkłada do większego zamykanego od góry gara a następnie rurą podaje się parę wodną. Para przechodząc przez vinaccia odparowuje alkohol i wszystko to razem skrapla się w chłodnicy.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
Grappa robiono z tego co nie nadawało się do sprzedaży po produkcji wina. -Był to napój dla biednych. Dzisiaj wygląda to tak, że jest to napój dla koneserów gdzie rodzaj winogron i drożdży użytych do fermentacji ma ogromne znaczenie.
Pozdrawiam
www.destylacja.com
www.destylacja.com
Oj!?mlody pisze:Lesgo58 zastanów się czy jest coś wartościowego w wytłokach z win czerwonych które fermentuje się w miazdze potem wyciska się na prasie praktycznie na wiór (to są dla mnie wytłoki), nie ma tam w zasadzie nic z czego mógłbyś uzyskać alkohol.
pochodzi z destylacji wytłoków, pobranych poprzez odciąganie z win czerwonych
Załóżmy że wytłoki mają 15-20% płynu (popiół to nie jest). Po fermentacji mają około 10% czystego alkoholu. Czyli w 10 kg mamy około 200ml czystego alkoholu.
Jeśli mamy tego tony to gra warta zabawy!
Ostatnio zmieniony 2014-11-03, 19:44 przez jakub2001, łącznie zmieniany 3 razy.
Ale ja nie mam się nad czym zastanawiać.mlody pisze:Lesgo58 zastanów się
Zacytowałem ze źródła tylko "definicję" grappy. Sposób jej otrzymywania wymyślili już dawno mądrzejsi od nas.
A w tej dyskusji próbuje się wyważyć już dawno otwarte drzwi.
Amen!!!jakub2001 pisze:Załóżmy że wytłoki mają 15-20% płynu (popiół to nie jest). Po fermentacji mają około 10% czystego alkoholu. Czyli w 10 kg mamy około 200ml czystego alkoholu.
Jeśli mamy tego tony to gra warta zabawy!
[ Dodano: 2014-11-03, 17:04 ]
Jako ciekawostkę opowiem taka historię: zakładający winnicę wykorzystuje owoce z niej zrodzone praktycznie w 100%.
Z winogron robi wino, z wytłoków grappę. Następnie wytłoki już jako odpad po destylacji wyciska się na prasie na wiór i składuje celem wysuszenia. W następnym roku używa się ten materiał jako opał do podgrzewania kotłów. Popiół powstały ze spalenia wytłoków jest używany jako nawóz do rozsypania na winnicach.
Zapewniam Cię że nie mają nawet 5%. Bynajmniej u mnie, z prasy wychodzą zwarte, prawie suche krążki. Po przełamaniu w dłoniach, można je pokruszyć i się rozlatują, są to praktycznie wióry. Można to zalać wodą, dodać cukru, ale czy destylat z czegoś takiego można nazwać grappą? Oczywiście cały czas mówię o gronach czerwonych z których robię wino czerwone. Nie pisze tu o gronach czerwonych, z których robię wino różowe. Gdzie nie ma maceracji, a tym bardziej fermentacji w miazdze..................................Oj!?
Załóżmy że wytłoki mają 15-20% płynu (popiół to nie jest). Po fermentacji mają około 10% czystego alkoholu. Czyli w 10 kg mamy około 200ml czystego alkoholu.
Jeśli mamy tego tony to gra warta zabawy!
[ Dodano: 2014-11-03, 20:24 ]
Jeśli grapę z czerwonych robi się po oddzieleniu miazgi, to z czego się robi się wino??radius pisze:...........Prosta sprawa. Wina białe fermentuje się w moszczu, wina czerwone w miazdze, więc automatycznie niejako, grappę z czerwonych destyluje się po oddzieleniu miazgi już w części przefermentowanej. Więc wszyscy, łącznie z Wiki, macie rację
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Rozbroiłeś mnie
Podgrzać," zagotować", 100kg prawie suchej masy (nie bardzo wiem jak to zrobić technicznie i jak potem opróżnić zbiornik), po to by odparować 15l surówki, z której da się uzyskać około 1 litr serca. Gdzie tu ekonomia? No tak, hobbyści nie patrzą na ekonomię ani czas.
Podgrzać," zagotować", 100kg prawie suchej masy (nie bardzo wiem jak to zrobić technicznie i jak potem opróżnić zbiornik), po to by odparować 15l surówki, z której da się uzyskać około 1 litr serca. Gdzie tu ekonomia? No tak, hobbyści nie patrzą na ekonomię ani czas.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 31 gości