Strona 4 z 7

: 2014-11-03, 21:25
autor: Legion
jakub2001 pisze:Może ten niewielki uzysk wpływa właśnie na cenę?...
Mam w domu 4 różne grappy. 2 przywiezione z Włoch jedna za około 16 Euro, druga za około 25 Euro, kolejną własną i ostatnią kupioną w Biedronce za 19,90zł.
Pomijam fakt, że najlepsza jest moja :twisted: ale następna w kolejce to jest raczej ta z Biedronki. Więc z tą ceną różnie bywa.

: 2014-11-03, 21:50
autor: lesgo58
Obejrzyjcie sobie jaką wilgotność mają wytłoki: 2'30" filmu.
Z 450kg tych widocznych na filmie wytłoków otrzymują 22 litry gotowej grappy. 4'25" filmu.
https://www.youtube.com/watch?v=S9ldSKhtCu8
Film warty obejrzenia w całości. Są jeszcze następne dwie części. Praktycznie cała wiedza - jak to się robiło i dalej robi w domowych gorzelniach.
Reszta to wiedza i doświadczenie przekazywane z pokolenia na pokolenie.

P,S. Dobrej jakości Grappa startuje od 60 Euro.

: 2014-11-03, 21:52
autor: radius
Jeśli grapę z czerwonych robi się po oddzieleniu miazgi, to z czego się robi się wino?? :wink:
A jak fermentujesz wino z czerwonych winogron :?: W miazdze, którą potem oddzielasz od moszczu. Moszcz fermentuje sobie dalej a z odpadu (sfermentowana miazga czy też wytłoki, jak zwał, tak zwał) poddajesz dalszej obróbce. Nic się nie zmarnuje :D

: 2014-11-03, 21:53
autor: zbynek
zbynek pisze:..........Podgrzać," zagotować", 100kg prawie suchej masy (nie bardzo wiem jak to zrobić technicznie i jak potem opróżnić zbiornik), .......
Po chwili namysłu już wiem, trzeba dolać drugie tyle wody. Więc do przegotowania będzie około 200 litrów wsadu :(

: 2014-11-03, 22:03
autor: Legion
lesgo58 pisze:... Dobrej jakości Grappa startuje od 60 Euro.
Wg czyjej opinii?
To co napisałeś to dopiero bzdura nad bzdurami.
:nie_powiem
http://www.eluxo.pl/29-grappa
Proszę porównać ceny tych trunków ile przekracza kwotę 60Euro.

: 2014-11-03, 22:31
autor: lesgo58
Legion pisze:Wg czyjej opinii?
To co napisałeś to dopiero bzdura nad bzdurami.
Tylko i wyłącznie mojej.

P.S. Mimo iż mam różne zdanie od Twojego to w życiu nie nazwałbym Twojej opinii o biedronkowej Grappie bzdurami. Bo nad gustami się nie dyskutuje. Je się akceptuje.

: 2014-11-03, 22:37
autor: Legion
Dobrze. Tylko gdzie to wcześniej napisałeś?
lesgo58 pisze:... Dobrej jakości Grappa startuje od 60 Euro.
Taki tekst można uznać jako pewnik i opinię ogółu.
Równie dobrze ktoś może napisać, że pijalny Single Malt zaczyna się od 6000Euro.
Jeśli nie napisze, że tak jest wg jego gustu, czy to nie bzdura?

: 2014-11-03, 22:54
autor: lesgo58
Legion czy Ty masz zły dzień, czy szukasz zaczepki?
Wyluzuj. I przestań szukać włosów na języku.
Wystarczy, że spojrzałbyś na moja stopkę. I wszystko stałoby się dla Ciebie jasne... :D
Za poprawę Twojego nastroju - jeśli pozwolisz - łyknę sobie kielonek Grappy z Jałowcem (Grappa al Ginepro)

: 2014-11-04, 08:35
autor: Spirit
zbynek pisze::D Rozbroiłeś mnie

Podgrzać," zagotować", 100kg prawie suchej masy (nie bardzo wiem jak to zrobić technicznie i jak potem opróżnić zbiornik), po to by odparować 15l surówki, z której da się uzyskać około 1 litr serca. Gdzie tu ekonomia? No tak, hobbyści nie patrzą na ekonomię ani czas.
Jak już wcześniej napisałem podaje się parę wodną, a odparowanie alkoholu ze 100 kg masy trwało dosłownie chwilę.

: 2014-11-22, 00:46
autor: Miły
lesgo58 pisze:Obejrzyjcie sobie jaką wilgotność mają wytłoki: 2'30" filmu.
Z 450kg tych widocznych na filmie wytłoków otrzymują 22 litry gotowej grappy. 4'25" filmu.
https://www.youtube.com/watch?v=S9ldSKhtCu8
Chyba czegoś nie zrozumiałem, albo coś mi umknęło. Wykopują ze studni jakiś susz, wsypują go do kotła, mieszają z wodą i destylują?

Jeżeli chodzi o wytłoki to mam sąsiadów, którzy maja swoją winnice (zbierają kilka ton winogron rocznie) i od kilku lat produkują pół-zawodowo wino. Miałem okazję widzieć wytłaczanie i rozmawiać przez chwilę z mistrzem produkcji. Owoce lądują na tydzień w kadzi gdzie bez dodatku drożdży fermentują wstępnie i sok nabiera koloru, oddanego przez skórki. Następnie po tygodniu następuje wytłaczanie soku, który ponownie trafia do kadzi i z udziałem drożdży szlachetnych jest poddawany dalszej fermentacji. Wytłoki (dość suche) tymczasem są przetrzymywane w osobnej kadzi przykrytej płótnem. Niestety nie dopytałem co się z nimi dzieje dalej.

: 2014-11-22, 16:43
autor: magas
Miły pisze: Owoce lądują na tydzień w kadzi gdzie bez dodatku drożdży fermentują wstępnie i sok nabiera koloru, oddanego przez skórki.
One nie fermentują, specjalnie dodają piro by dzikusy nie zaczęły fermentacji.

: 2014-11-22, 17:04
autor: Miły
Możliwe, że jest jak mówisz, nie dopytałem o to, ale faktycznie byłem zdziwiony trochę tą "wstępną fermentacją", wydawała mi się mało logiczna. Pewnie chodzi o to, aby pestki i gałązki nie wtrącały swojego aromatu do wina. Wniosek z tego, że wytłoki, które widziałem w wannach przykrytych płótnem nie zawierają alkoholu i aby zrobić z nich grappę muszą zostać poddane przeróbce i fermentacji, lub też w tych wannach fermentują samoistnie na dzikusach.

: 2014-11-23, 01:09
autor: lesgo58
Miły pisze:Chyba czegoś nie zrozumiałem, albo coś mi umknęło. Wykopują ze studni jakiś susz, wsypują go do kotła, mieszają z wodą i destylują?
W wolnym tłumaczeniu:
"...W czasie sezonu winiarskiego przyjmują co wieczór wytłoki od winiarzy z całej okolicy. Napełniają silos głęboki na 7 metrów sukcesywnie ubijając wytłoki nogami. Na koniec przykrywają je płachtą folii plastikowej. A na wierzch sypią piasek - ok. 5 ton.
W ten sposób pozbywają się powietrza z pomiędzy wytłoków. Wytłoki zostają sprasowane, a przez zachowują świeżość aż do momentu użycia ich do destylacji..."

: 2014-11-23, 11:58
autor: Miły
No tak, ale to co wykopują jest ewidentnie wysuszone, więc skąd tam alkohol?

: 2014-11-23, 15:29
autor: starowar
Miły pisze:więc skąd tam alkohol?
W całej masie jest ileś procent alkoholu