Strona 3 z 6

: 2010-01-13, 01:07
autor: darek1k
Wrzuciłem ponownie bo uznałem że ten dział będzie bardziej odpowiedni .-
---Czy to jakiś problem dla ciebie -tofi-
Może lepiej odniósł byś się do treści cytatu a nie pisał bez związku z tematem .
Cytat pochodzi z książki [ domowy wyrób win ] Jana Cieślaka jednak nie sądzę aby ta informacja miała wpływ na starzenie destylatu…

Sądzę że bardziej zainteresowało by wszystkich czy ten sposób się sprawdza.

: 2010-01-13, 21:42
autor: Tofi
To w takim razie Cieślak napisał to samo w "Technologii wódek" i uznał te sposób za sprawdzony laboratoryjnie.

: 2010-01-13, 22:02
autor: JanK
Podpinam się pod temat. :oops:
Czy ma sens starzenie destylatu w wannie ultradźwiękowej? Robiłem próby ale wolę najpierw usłyszeć opinnie innych osób.

: 2010-01-13, 22:17
autor: Tofi
To trochę poczekasz na opinie, a i to nie jest pewne, bo mogą ciebie jeszcze cofnąć z tunelu ze światełkiem na końcu. Jedyna osoba która robiła testy w tym zakresie jest w Walhalli bimbrownictwa.

: 2010-01-13, 23:52
autor: JanK
Tofi próby zaczełem robić po przeczytaniu pewnego opisu usług http://www.palirna-stonava.cz/PL/index.php?page=2 Szczególnie punkt 2.

: 2010-01-14, 01:50
autor: Tofi

: 2010-01-14, 08:46
autor: cemik1
ja zwykle korzystam z tej bazy:
patent na starzenie ultradźwiękami

: 2010-01-14, 14:20
autor: darek1k
JanK i jakie efekty tego eksperymentu kolega otrzymał


A tak na marginesie to skoro ten sposób jest opatentowany i się sprawdza to czemu nie jest stosowany przez wielkich producentów którzy leżakują swoje wyroby długie lata …a może jest ??

: 2010-01-14, 14:28
autor: jerzy
swego czasu slyszalem, ze promienie UV tez pomagaja w przypadku win, nawet zaopatrzylem sie w niewielka lampe, ale nigdy nie sprawdzalem. wie ktos cos na ten temat?

pzdr

jesli bylo, to sorki (nie sledze forum na bierzaco :? )

: 2010-01-14, 14:30
autor: JanK
Do prób kupiłem małą bo o pojemności 0,7l wannę ultradźwiękową.
Pierwsza próba polegała na rozcięczeniu 0,5l spirytusu w 0,5l wody.
Połowę poddałem przez okres 6 minut działaniu ultradźwięków.
Niestety na początku porażka. Mieszanina poddana drganiom zrobiła się biała :shock: Po tygodniu to coś białego opadło na dno butelki. Wódeczka wyszła dużo łagodniejsza niż druga część nie poddawana działaniu ultradźwięków. Może to co się wytrąciło złagodziło smak?

: 2010-01-14, 15:42
autor: Tofi
darek1k pisze:ten sposób jest opatentowany
to chyba już znasz odpowiedź. Producentom zależy na $$$, a nie na jakości, gdyż taki jest cel działalności gospodarczej.

: 2010-01-14, 16:31
autor: cemik1
W rzeczonym patencie, dotyczącym nota bene wina, już na pierwszej stronie widnieje wykres, z którego wynika, że czas dojrzewania przy zastosowaniu ultradźwięków skraca się trzykrotnie. Z lat trzech do roku. Trochę nijak ma się to do tych sześciu minut i wódki. Czy używałeś do rozcieńczania wody destylowanej?

: 2010-01-14, 16:56
autor: JanK
Do rozcięczania użyta była kranówa.
W drugiej butelce zmętnienia a następnie osadu nie było.

: 2010-01-14, 18:15
autor: bwie.
kolego @JanK produkt wlewałeś do wanienki czy wkładałeś butelkę?

: 2010-01-14, 18:26
autor: JanK
Wlewałem do wanienki. Butelka 0,5l by się nie zmieściła.