Korek z dębu do leżakowania

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2006-12-08, 20:33

winiarek5 pisze:
Pietro pisze:tak że wiórki można spokojnie dodawać do destylatu
Ależ nigdzie nie napisałem, że wiórki dębowe można niespokojnie dodawać do destylatu. Sam je stosuję od dłuższego już czasu i bardzo sobie chwalę efekty.
Chodzi mi o wiórki z naszego polskiego dębu. Ja używam mocno prażonych kawałków forniru dębowego wyprażonych w piekarniku w temp. 180° C przez 50-60 min ( nie radzę robić tego w mieszkaniu, przez parę dni czuć "wędzarnią"). Dąb przed cięciem na fornir jest parzony i chyba najbardziej imituje smak beczki.
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

Paluch
101%
101%
Posty: 722
Rejestracja: 2006-06-10, 21:54
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Paluch » 2006-12-08, 21:29

Skoro poruszono sprawę korków i silikonu to muszę wtrącić swoje trzy grosze:
tak jak każdy miałem swojego vczasu kłopot z właściwymi formatami korków.
Poszukałem i znalazłem "Silikony Polskie". Przed dwoma laty można było za zaliczeniem pocztowym kupić u nich żywicę silikonową, dwuskładnikową do wyrobu form.
Kupiłem, i zalałem w kubkach jednorazowych (tych białych z poprzecznymi prążkami).W MAKRO są do kupienia w różnych "kalibrach".
Żywica tężeje w ciągu max. doby - jest bezwonna, po wyjęciu z kubków rozcinam na części około 40 mm. Dzięki swej elastyczności oraz poprzecznym prążkom rewelacyjnie uszczelnia.
Używam do pot still oraz zamykania nietypowych słojów. Ewentualne otwory po prostu wyciskam kawałkiem rurki miedzianej. Polecam - to sprawdzone.

Przy okazji sprostowanie: Pietro - czarny dąb aby był "czarny" leży w ziemi od ostatniego zlodowacenia czyli około 40 000 lat !!!
W okolicach Krakowa , w rejonie pradoliny Wisły masowo jest wydobywany w piaskowniach z głębokości około 10 m .
Sorry - to taka ciekawostka; a swoją drogą myślę o zrobieniu "Starki dębowej zlodowaciałej"
pozdrawiam

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2006-12-08, 22:10

A może np. "Starka zdębiała i zlodowaciała".
Mi wyszła ostatnio taka "Niby śliwowica zdębiała" z renklod" - bardziej zdębiała niż niby :D .

Winiarek

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2006-12-08, 23:38

@Paluch
Nie pisałem nic o czarnym dębie. Dla ścisłości dąb zrobi się czarny po min. kilkuset latach leżenia w ziemi lub w wodzie http://pl.wikipedia.org/wiki/Polski_heban .
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

Paluch
101%
101%
Posty: 722
Rejestracja: 2006-06-10, 21:54
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Paluch » 2006-12-09, 07:11

Przepraszam Pietro
Wywołalem Ciebie a to dębie napisał Flesz 103.
Oczywiście wiek to kwestia nomenklatury.
Ja kojarzę czarny dąb jako coś baardzo starego.
Nawiasem mówiąc w Katedrze Wawelskiej jest figura Chrystusa z cz. dębu.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 30 gości