Ok, to już tłumaczę i mówię co i jak:
Likier aptekarski gorzki-oryginał ma 34%, jest wytwarzany od roku 1586, ogólnie wzmacniające działanie. Jest to mieszanka skórek, ziół i korzeni.
120g skórek pomarańczowych
15g kłącza tataraku
10g korzenia goryczki (można użyć kory chinowej zamiast)
20g tysiącznika
10g cynamonu (również można dodać tyle samo goździków)
10g kardamonu (można dodać tyle samo imbiru i galangi)
80g jagód borówki
1) 8 dni poddawać dygestii w 4 litrach spirytusu ziemniaczanego rozcieńczonego 4 litrami wody. Całość osłodzić 1,25kg cukru i dolać wody na 10 litrów
2) maceracja w czystym spirytusie przez okres miesiąca, doprawienie syropem cukrowym z tego cukru j.w. i dobarwienie karmelem.
Pod dwóch miesiącach od zlania, można pić
Angielska gorzka albo likier angielski gorzki-oczywiście na trawienie i poprawę apetytu
100g tataraku
80g skórek pomarańczowych
15g piołunu
20g korzenia kosaćca
50g galangi
80g korzenia dzięgla
15g dyptamu
15g ziela angielskiego
25g tysiącznika
4,5 litra spirytusu na 5,5 litra wody, 8 dni dygestii. Dolanie wody na 10 litrów. Tego likieru zazwyczaj się nie słodzi, za to często dodaje się syrop wiśniowy.
Gastrophan-na trawienie, ale składnikowo przypomina trochę angosturę, więc do dawkowania w małych ilościach
100g kwassji
500g galangi
600g niedojrzałych pomarańczy
50g kardamonu
3ml olejku pomarańczowego
1ml olejku badianowego
Wykonanie jak wyżej, ale żadnego słodzenia
Ziołowa żołądkowa gorzka *gorzką cesarską pomijam, bo to po prostu jest curacao
25g tataraku
25g nasion dzięgla
20g mięty zielonej
10g kopru włoskiego
25g rozmarynu
50g galangi
50g piołunu
5g goździków
2g kardamonu
1,5ml olejku cytrynowego
Wykonanie jak wyżej, słodzi się 500g cukru, dolewa wody na 10 litrów i dodaje syrop wiśniowy.
Żołądkowa gorzka
25g tataraku
30g pomarańczy
25g skórki cytrynowej
25g kardamonu
15g galangi
10g kwiatów lawendy
15g majeranku
15g kwiatu muszkatołowego
tyleż samo cynamonu i rozmarynu
10g goździków
Wykonanie standard, 1 kg cukru i wody na 10 litrów.
Krople żołądkowe Dra Mampe
Tak wygląda buteleczka i etykietka, więc było to na rynku:
http://www.ebay.com/itm/RARE-Sample-Siz ... 7675.l2557
Doktor Karol Mampe był doradcą medycznym dworu pruskiego a swoje krople stworzył w Stargardzie na Pomorzu w 1835 roku, drugą fabrykę otworzył w Lasinie 1852, a w 1877 przeniósł się do Berlina. Początkowo napój miał zapobiegać epidemii cholery, jaka wówczas szalała po Europie. Jego firma w 1937 miała w porfolio 70 różnych trunków. Od roku 2011 w budynku firmy znajduje się...McDonald's.
Poniżej etykietka-ze Stanów, od 1951 roku na butelce był słoń, który funkcjonował jako logo firmy-również poniżej.
No i wreszcie przepis:
125g cynamonu chińskiego
125g skórek pomarańczy
125 galangi
200g goryczki
250g niedojrzałych pomarańczy
60g goździków
Wykonanie jak wyżej, bez słodzenia. Napój miał 45%, jak można zobaczyć na etykiecie poniżej