Zaprawka Jack Daniels
Zaprawka Jack Daniels
Witam wszystkich forumowiczów. Czy ktoś zaprawiał wódkę zaprawką Jack Daniels firmy STRANDS Tennessee Whiskey. Proszę o sprawdzony przepis jak zamajić wódkę i czy wychodzi podobne jak Jack Daniels.
Tak próbowałem kilka razy. Zaprawka jest dobra - ale nie jest to JD's, to znaczy jak dasz komuś do degustacji w ciemno to prawdopodobnie wyczuje różnicę.
Wszystko jednak też zależy od alkoholu jakim ją rozcieńczysz, im dasz gorszy alkohol tym będzie słabszy smak jak dasz dobry destylat będzie dużo lepiej.
Wszystko jednak też zależy od alkoholu jakim ją rozcieńczysz, im dasz gorszy alkohol tym będzie słabszy smak jak dasz dobry destylat będzie dużo lepiej.
-
- 50%
- Posty: 141
- Rejestracja: 2010-01-15, 12:08
Proponuje dolać 15-20ml syropu klonowego zamiast cukru.
Ostatnio zmieniony 2014-02-02, 17:21 przez zor-ro1970, łącznie zmieniany 1 raz.
@up
15-20 ml na ile alkoholu?
Mam zamiar po raz pierwszy zrobić łychę z zaprawki (Tennessee Whiskey) i mam prośbę żeby ktoś obeznany napisał tutaj konkretne proporcje na przykład na litr alkoholu. Chcę zamiast cukru użyć syropu klonowego i odrobinę miodu. Płatki dębowe użyję średnio opiekane ale też nie wiem dokładnie ile gram dodać na litr.
15-20 ml na ile alkoholu?
Mam zamiar po raz pierwszy zrobić łychę z zaprawki (Tennessee Whiskey) i mam prośbę żeby ktoś obeznany napisał tutaj konkretne proporcje na przykład na litr alkoholu. Chcę zamiast cukru użyć syropu klonowego i odrobinę miodu. Płatki dębowe użyję średnio opiekane ale też nie wiem dokładnie ile gram dodać na litr.
-
- 50%
- Posty: 141
- Rejestracja: 2010-01-15, 12:08
Na litr wystarczy 10-15 ml potem czuć nadmierna słodycz. Nie używaj miodu, alkohol zmętnieje!!!Płatki tylko średnio opiekane 5 g na litr. Mocno opiekane daja poświatę mętną!!!A tak serio zrób wódeczke z przepisu Kwaśny zacier, czyli z dodatkiem kukurydzy , do tego płątki na 2 tyg. potem zaprawka, syrop klonowy i lux malina.Nie rób mocniejszej niż 40% bo bedziesz czuc za mocno alkohol zamiast aromatów. Jak lubisz whisky dymiona -torfową to proponuje
http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=415
Dziś zrobiłem test, miałem do porównania Gentleman Jack. na litr 5 w maxie 7 ml soku klonowego, potem będzie słodsza od oryginału.Nadmieniam iż wyjściowy alkohol zrobiony w 60% kukurydzy i 40% słodu jeczmiennego dwukrotnie destylowanego na krótkie kolumnie bez refluxu. Dla laika hmm jak wlejesz w butelke po JD powiedza świetny trunek.
http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=415
Dziś zrobiłem test, miałem do porównania Gentleman Jack. na litr 5 w maxie 7 ml soku klonowego, potem będzie słodsza od oryginału.Nadmieniam iż wyjściowy alkohol zrobiony w 60% kukurydzy i 40% słodu jeczmiennego dwukrotnie destylowanego na krótkie kolumnie bez refluxu. Dla laika hmm jak wlejesz w butelke po JD powiedza świetny trunek.
Zrobiłem tak:
- 5 litrów Bimberku 96% (jednokrotnie destylowany) rozrobiłem 50 na 50 z wodą co dało 10 litrów wódeczki 48%.
- Gotowe 10 litrów wódki przefiltrowałem przez węgiel aktywny (czas filtrowania - 18 godzin)
- Dodałem 333 ml esencji Strands Tennessee Whisky,
- Dodałem 100 ml syropu klonowego (kupiony w Aldi)
- Dodałem 120 ml miodu wielokwiatowego wcześniej troszkę podgrzanego w mikrofalówce (kupiony w Aldi)
- Dodałem płatki dębowe Francuskie średnio opiekane w ilości 25 gr.
Miód nie spowodował zmętnienia produktu finalnego a smak jest rewelacyjny. Może jest ciut słodszy ale przy tej mocy (48%) jest w sam raz, przynajmniej dla mnie. Dałem pokosztować kolegom i poprosiłem o opinie. Wszyscy sobie chwalili smak i moc tego whisky i nie mogę się teraz od nich opędzić
Poniżej zamieszczam zdjęcie aby pokazać jak klarowny jest produkt po dodaniu miodu.
Pozdrawiam
- 5 litrów Bimberku 96% (jednokrotnie destylowany) rozrobiłem 50 na 50 z wodą co dało 10 litrów wódeczki 48%.
- Gotowe 10 litrów wódki przefiltrowałem przez węgiel aktywny (czas filtrowania - 18 godzin)
- Dodałem 333 ml esencji Strands Tennessee Whisky,
- Dodałem 100 ml syropu klonowego (kupiony w Aldi)
- Dodałem 120 ml miodu wielokwiatowego wcześniej troszkę podgrzanego w mikrofalówce (kupiony w Aldi)
- Dodałem płatki dębowe Francuskie średnio opiekane w ilości 25 gr.
Miód nie spowodował zmętnienia produktu finalnego a smak jest rewelacyjny. Może jest ciut słodszy ale przy tej mocy (48%) jest w sam raz, przynajmniej dla mnie. Dałem pokosztować kolegom i poprosiłem o opinie. Wszyscy sobie chwalili smak i moc tego whisky i nie mogę się teraz od nich opędzić

Poniżej zamieszczam zdjęcie aby pokazać jak klarowny jest produkt po dodaniu miodu.
Pozdrawiam

Witajcie
Kol. szywal79 popełniłeś poważny błąd w obliczeniach. Jeżeli wymieszałeś spirytus w proporcjach 1:1 to wyszedł ci alkohol o około 57%. Skąd to wiem..... bo ja również na początku go popełniałem:D, miałem za małą wiedze. I będę musiał wszystkich teraz przeprosić że częstowałem ich taką... siekierą, a wmawiałem że to 48%.
pozdrawiam Irek
Kol. szywal79 popełniłeś poważny błąd w obliczeniach. Jeżeli wymieszałeś spirytus w proporcjach 1:1 to wyszedł ci alkohol o około 57%. Skąd to wiem..... bo ja również na początku go popełniałem:D, miałem za małą wiedze. I będę musiał wszystkich teraz przeprosić że częstowałem ich taką... siekierą, a wmawiałem że to 48%.
pozdrawiam Irek
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości