Strona 1 z 2

Zaprawka Jack Daniels

: 2014-01-03, 14:55
autor: Jan1969
Witam wszystkich forumowiczów. Czy ktoś zaprawiał wódkę zaprawką Jack Daniels firmy STRANDS Tennessee Whiskey. Proszę o sprawdzony przepis jak zamajić wódkę i czy wychodzi podobne jak Jack Daniels.

: 2014-01-03, 15:54
autor: Mr.R
Tak próbowałem kilka razy. Zaprawka jest dobra - ale nie jest to JD's, to znaczy jak dasz komuś do degustacji w ciemno to prawdopodobnie wyczuje różnicę.

Wszystko jednak też zależy od alkoholu jakim ją rozcieńczysz, im dasz gorszy alkohol tym będzie słabszy smak jak dasz dobry destylat będzie dużo lepiej.

: 2014-01-05, 10:47
autor: adasmin
Poczytaj o płatkach dębowych mocno palonych.

: 2014-01-06, 22:24
autor: Arqss
Ja również polecam tę zaprawkę. Kiedyś kupiłem innej firmy (duża butelka, chyba 100ml) ale jakościowo była gorsza.

Do butelki 0,7 daję oprócz zaprawki 1 łyżeczkę cukru, tak dla smaku:)

: 2014-02-01, 17:36
autor: zor-ro1970
Proponuje dolać 15-20ml syropu klonowego zamiast cukru.

: 2014-02-17, 13:31
autor: szywal79
@up
15-20 ml na ile alkoholu?
Mam zamiar po raz pierwszy zrobić łychę z zaprawki (Tennessee Whiskey) i mam prośbę żeby ktoś obeznany napisał tutaj konkretne proporcje na przykład na litr alkoholu. Chcę zamiast cukru użyć syropu klonowego i odrobinę miodu. Płatki dębowe użyję średnio opiekane ale też nie wiem dokładnie ile gram dodać na litr.

: 2014-03-17, 18:54
autor: zor-ro1970
Na litr wystarczy 10-15 ml potem czuć nadmierna słodycz. Nie używaj miodu, alkohol zmętnieje!!!Płatki tylko średnio opiekane 5 g na litr. Mocno opiekane daja poświatę mętną!!!A tak serio zrób wódeczke z przepisu Kwaśny zacier, czyli z dodatkiem kukurydzy , do tego płątki na 2 tyg. potem zaprawka, syrop klonowy i lux malina.Nie rób mocniejszej niż 40% bo bedziesz czuc za mocno alkohol zamiast aromatów. Jak lubisz whisky dymiona -torfową to proponuje
http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=415
Dziś zrobiłem test, miałem do porównania Gentleman Jack. na litr 5 w maxie 7 ml soku klonowego, potem będzie słodsza od oryginału.Nadmieniam iż wyjściowy alkohol zrobiony w 60% kukurydzy i 40% słodu jeczmiennego dwukrotnie destylowanego na krótkie kolumnie bez refluxu. Dla laika hmm jak wlejesz w butelke po JD powiedza świetny trunek.

: 2014-05-13, 12:00
autor: szywal79
Zrobiłem tak:
- 5 litrów Bimberku 96% (jednokrotnie destylowany) rozrobiłem 50 na 50 z wodą co dało 10 litrów wódeczki 48%.
- Gotowe 10 litrów wódki przefiltrowałem przez węgiel aktywny (czas filtrowania - 18 godzin)
- Dodałem 333 ml esencji Strands Tennessee Whisky,
- Dodałem 100 ml syropu klonowego (kupiony w Aldi)
- Dodałem 120 ml miodu wielokwiatowego wcześniej troszkę podgrzanego w mikrofalówce (kupiony w Aldi)
- Dodałem płatki dębowe Francuskie średnio opiekane w ilości 25 gr.

Miód nie spowodował zmętnienia produktu finalnego a smak jest rewelacyjny. Może jest ciut słodszy ale przy tej mocy (48%) jest w sam raz, przynajmniej dla mnie. Dałem pokosztować kolegom i poprosiłem o opinie. Wszyscy sobie chwalili smak i moc tego whisky i nie mogę się teraz od nich opędzić :)
Poniżej zamieszczam zdjęcie aby pokazać jak klarowny jest produkt po dodaniu miodu.

Pozdrawiam :)

: 2014-05-19, 08:21
autor: Freitag
Witajcie
Kol. szywal79 popełniłeś poważny błąd w obliczeniach. Jeżeli wymieszałeś spirytus w proporcjach 1:1 to wyszedł ci alkohol o około 57%. Skąd to wiem..... bo ja również na początku go popełniałem:D, miałem za małą wiedze. I będę musiał wszystkich teraz przeprosić że częstowałem ich taką... siekierą, a wmawiałem że to 48%.
pozdrawiam Irek

: 2014-05-19, 09:33
autor: Pirat
Freitag poczytaj temat "tabele, wykresy,instrukcje itp." I stwierdzisz kto ma rację w obliczeniach. Albo miałeś 100% alko :wink: . albo też alkoholomierz z biowinu.

: 2014-05-19, 10:03
autor: drgranatt
Freitag pisze:Witajcie
Kol. szywal79 popełniłeś poważny błąd w obliczeniach. Jeżeli wymieszałeś spirytus w proporcjach 1:1 to wyszedł ci alkohol o około 57%...

A powiedz nam jak doszedłeś do tego bo chyba wszyscy popełniamy taki błąd :wallangry

: 2014-05-19, 11:41
autor: OLO 69
Spirytus 96,6% rozcieńczony wodą 1:1 daje wódkę o mocy 50%. Sprawdzone nie raz :wink:
Pzdr.

: 2014-05-19, 14:12
autor: Freitag
Fakt alkoholomierz mam "bezmarkowy", ale kiedyś kolega mi wytłumaczył że aby otrzymać 1 litr 45% wódeczki to trzeba 470 ml spirytu (96%) + 550 ml wody. Nie miałem powodu podważać jego słowa że mieszanie bardzo czystego spirytusu pół na pół da... grubo ponad 50%
pozdrawiam Irek

: 2014-05-19, 15:25
autor: radius
Koledzy, zerknijcie na te tabelki :)
http://orokepal.pl/tabele/Chemia/etanol.html

: 2014-05-29, 13:31
autor: szywal79
Herr Freitag coś Twoje obliczenia nie mają się jak do niczego. Poniżej zamieszczam zdjęcie pomiaru alkoholomierzem po zmieszaniu 1:1 (alko 96%). Temperatura cieczy była 19 st. celsjusza co mogło troszkę zmienić wynik. Pokazuje 49% i do Twoich 57% ma się to nijak.

Pozdrawiam wszystkich uczonych :)