Nastaw z jabłek

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
mauz
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2013-12-18, 01:56

Nastaw z jabłek

Post autor: mauz » 2014-01-13, 18:44

Witam chciałbym zapytać o jakiś sprawdzony przepis na nastaw z jabłek w miarę prosty, ile jabłek ile cukru, jakie drożdże, jaka pożywka ile trzymać takich inf. potrzebuję.
Ostatnio zmieniony 2014-01-13, 18:54 przez mauz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kamal
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2014-01-07, 12:01

Post autor: Kamal » 2014-01-13, 18:56

Po pierwsze, to nastaw z jabłek.
Jeśli nie chcesz posmaków bimbru, w jabłkowicy, to na każde 10kg pulpy daj 1kg cukru. Użyj drożdży winnych aktywnych (bayanusów).
"I to wszystko bez najmniejszej kropelki rumu." - Jack Sparrow (Piraci z Karaibów)
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2014-01-13, 18:59

Za posmaki bimbrowe nie odpowiada ilość dodanego cukru, ale sposób przeprowadzonej destylacji.

Awatar użytkownika
Kamal
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2014-01-07, 12:01

Post autor: Kamal » 2014-01-13, 21:10

Ale to jest opcja sprawdzona, i polecana na sąsiednim forum - AD.
Smakówki robimy przeważnie na pot-stilu. A na nim ciężko przeprowadzić destylację, żeby nie pachniało bimberkiem.
"I to wszystko bez najmniejszej kropelki rumu." - Jack Sparrow (Piraci z Karaibów)
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow

Awatar użytkownika
Emiel Regis
90%
90%
Posty: 656
Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
Lokalizacja: Picardie, Żywiec

Post autor: Emiel Regis » 2014-01-13, 21:21

Kamal pisze:Ale to jest opcja sprawdzona, i polecana na sąsiednim forum - AD.
Tutaj też się o tym wspomina
Kamal pisze:Smakówki robimy przeważnie na pot-stilu. A na nim ciężko przeprowadzić destylację, żeby nie pachniało bimberkiem.
Eee tam, pleciesz jakieś dyrdymały. Wolne grzanie i rzetelne odebranie serca, a nawet na prostym aparaciku można dostać coś, po czym niejeden amator wiejskiego bimberku będzie Ci gotów pięty całować.

zbynio
80%
80%
Posty: 415
Rejestracja: 2013-08-04, 23:26
Lokalizacja: Lorrach

Post autor: zbynio » 2014-01-13, 21:26

Emiel Regis dobrze prawi.
Poczytałem forum i zastosowałem kilka rad, przedłużyłem deflegmator,
dorzuciłem miedzi zastosowałem bardzo wolny odbiór i
non stop kontrola zapachów. 96* i powyżej w kotle jako pogon.
Nastaw z glukozy dobrze wyklarowany i teść powiedział, że go w wała robię bo to nie jest
bimber ....
Ryby łowię.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2014-01-13, 21:35

Kamal pisze:Ale to jest opcja sprawdzona, i polecana na sąsiednim forum - AD.
Ja też nie pisze od czapy i powtarzam, dodatek cukru nie wpływa na "bimbrowatość" produktu. Równie dobrze mogę i na cukrze zawartym w samych owocach zrobić totalny bimber.

Awatar użytkownika
Kamal
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2014-01-07, 12:01

Post autor: Kamal » 2014-01-13, 21:45

Nie będę, się sprzeczał. Ja wiem swoje, i Ty swoje. :D
"I to wszystko bez najmniejszej kropelki rumu." - Jack Sparrow (Piraci z Karaibów)
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow

Brzydal
101%
101%
Posty: 363
Rejestracja: 2010-04-03, 04:26
Lokalizacja: 52°3'2N, 20°26'47E

Post autor: Brzydal » 2014-01-14, 22:44

Kamal pisze:Ale to jest opcja sprawdzona, i polecana na sąsiednim forum - AD.
.
Co wobec tego maja powiedzieć miliony much siadających na gównie. Posłuchaj dobrych rad kolegów, by się z Ciebie nie śmiali.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Brzydal, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
gruby.jaro
30%
30%
Posty: 35
Rejestracja: 2014-01-24, 22:05
Lokalizacja: Podkarpacie

Post autor: gruby.jaro » 2014-02-02, 21:36

Wracając do tematu :)
to może jakiś przepis sprawdzony zamiast obrzucać się ...

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2014-02-02, 22:11

No to proszę :mrgreen::
- 10 kilo jabłek
- kilo cukru
- drożdże wg uznania, najlepiej coś z rodziny "Saccharomyces cerevisiae bayanus".
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2014-02-02, 22:17

Nie za bardzo skomplikowany? Ja mam prostszy;

- 10 litrów pulpy jabłkowej.
- odrobina drożdży z dobrej rodziny. :wink:
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości