Barwienie alkoholu

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
studzin
40%
40%
Posty: 96
Rejestracja: 2006-03-20, 17:05
Lokalizacja: Tczew

Post autor: studzin » 2011-06-07, 14:06

Ciekawostka:

Ojciec jak jeździł do Norwegii na ryby to jako, że u nich prohibicja woził ze sobą spiryt, ale barwiony barwnikiem spożywczym na niebiesko i przelewany do baniaków po płynie do spryskiwaczy. Nazywali to duchem Lofotów:)

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2011-06-07, 15:52

@Adam's ale się :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Zrób nalewkę na leśnych jagodach lub borówce amerykańskiej.

Awatar użytkownika
Tom_Cat
101%
101%
Posty: 23
Rejestracja: 2007-04-27, 22:12
Lokalizacja: 1377 km od Baunei
Kontaktowanie:

Post autor: Tom_Cat » 2011-06-08, 00:44

Nalewka na płatkach fiołka daje piękny "denaturatowy" kolor. :mrgreen: Minusem jest fakt, że fiołki kwitnęły w kwietniu, więc ten sposób możesz wykorzystać dopiero w przyszłym roku.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-06-08, 00:53

Wracając do żartu z dyktą, to ja bym tylko naklejki odkleił i przykleił na butelkę z farbowanym destylatem. Nalać destylat do czyściutkiej , wyparzonej , szklanej butelki po denaturacie, to jakoś tak dziwnie , nie umie napisać dlaczego , ale niesmak już czuję :?

Awatar użytkownika
w2k2
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2009-12-17, 15:26
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: w2k2 » 2011-06-25, 09:53

Tom_Cat pisze:Nalewka na płatkach fiołka daje piękny "denaturatowy" kolor. :mrgreen:
Witam,

a jak jest z trwałością tego kolorku? Nie blaknie?

Awatar użytkownika
Tom_Cat
101%
101%
Posty: 23
Rejestracja: 2007-04-27, 22:12
Lokalizacja: 1377 km od Baunei
Kontaktowanie:

Post autor: Tom_Cat » 2011-06-27, 00:58

w2k2 pisze:a jak jest z trwałością tego kolorku? Nie blaknie?
Niestety kolor jest nietrwały. Jeśli będziesz macerował w spirytusie, kolor będzie intensywniejszy i utrzyma się troszkę dłużej. Natomiast w wersji do spożycia lepiej wystartować z troszkę mniejszego stężenia alkoholu. Wszelkie rozcieńczenia, np. syropem cukrowym, powodują zmiany koloru. Finalnie kolor jest w okolicach jasnej pomarańczy.

Awatar użytkownika
w2k2
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2009-12-17, 15:26
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: w2k2 » 2011-06-27, 07:36

Tom_Cat pisze:Finalnie kolor jest w okolicach jasnej pomarańczy.
Szkoda. Ale nastawiłem nalewkę jagodową, może w efekcie będzie coś podobnego do starej, poczciwej "jagodzianki na kościach". :mrgreen:

pozdrawiam

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2011-06-28, 00:58

Witam, dwa tygodnie temu nastawiłem na borówce amerykańskiej i nie przypomina to naszej jagodzianki czyli dykty, kolor ma raczej wiśniówki,może przesadziłem z borówką której nie żałowałem.

kuba
50%
50%
Posty: 131
Rejestracja: 2006-07-20, 21:29

Post autor: kuba » 2011-06-28, 06:22

NALEWKA NA NASZYCH JAGODACH WYCHODZI ŻECZYWIŚCIE JAK "RUM NA KOŚCIACH".

Awatar użytkownika
w2k2
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2009-12-17, 15:26
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: w2k2 » 2011-06-28, 08:20

@kuba
Potwierdzam - piękny fiolet po 2 dniach. Postaram się wrzucić fotkę jak wrócę do domu.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 23 gości