Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.
Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.
Mumie faraonów znajdowano w "Dolinie królów" ale również w piramidach. Np. w piramidzie w Sakkarze. Natomiast nie znaleziono mumii w piramidzie Cheopsa. Mumia Chefrena bodajże spoczywała w jego piramidzie. "Klątwa" związana z grzybami na ścianach grobowców bardziej jednak dotyczy grobów w Dolinie Królów.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.
Nieprawda. W żadnej z piramid nie znaleziono mumii faraona. Ta, o której piszesz, została znaleziona w komnacie grobowej po południowo-zachodniej stronie piramidy Dżesera, lecz nie w samej piramidzie. Można by długo o tym opowiadać, lecz nie w tym temacie
Mumii Chefrena, do tej pory nie odnaleziono.
Mumii Chefrena, do tej pory nie odnaleziono.
Spiritus flat ubi vult
Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.
A` propos mumii i piramid , to jak długo mam trzymać winko w beczce i czy później rozbierać i wypalać czy nie?
Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.
Doktore napisz co później wlejesz do beczki, a odpowiem ci jak wygląda to w przemyśle, przypomnij też historię beczki w stylu pierwsza była blondynka, niewiasta o prześlicznych oczach, ale czuć ją była amoniakiem druga itd
Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.
Chciałbym zapytać się Szanownych o początek początku. Otóż mam do przepędzenia trochę śliwki w sam raz żeby zapełnić 50-cio litrową beczkę. Chciałbym kontynuować tę zabawę starząc trunek na trzy beczki/poziomy. Czytałem o tym na początku wątku. Ale nie mogę wyciągnąć z treści przydatnych dla siebie informacji (tyle jest tej treści, że szukajka nie pomaga): czy zaczynać od nowych beczek, czy po czymś tam? Czy do starzenia śliwowicy najlepiej nadaje się beczka dębowa a może wskazane są inne opcje? Pozdrawiam
--------------
Zakupiłem, nieaktualne. THX
--------------
Zakupiłem, nieaktualne. THX
Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.
Drogi magasie, do tej pory beczułka zalewana była 4x
Pierwszy raz czysta, 2 raz nalewka tarninowa wytrawna, 3 raz czysta i 4 raz też czysta
Ostatnio zmieniony 2019-01-30, 21:08 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.
To po winie nic nie rób, żadnego wypalania, zresztą zlecenie wypalenia w Polsce i znów złożenie jest lekko problematyczne, wino niech siedzi, aż narobisz tyle destylatu ze słodu jęczmiennego by zalać beczkę, nie musisz robić słodu wędzonego jak ci torfowa łycha nie leży, zrób łychę taką deserową, gdzie każdy facet chętnie się napije, a i kobieta nie pogardzi. Wygląda, że beczka już swoje przeżyła, to czas na łychę, a pamiętaj, że łycha nie jedno ma imię i nie bój się że wyjdzie ci jakiś obrzydliwy dzoni łokier czy balantajs, nigdy nie kumałem jak to ludziom smakuje, a Ty będziesz mógł zlewać, dolewać, co wypijesz to dorobisz, tu też maż wachlarz rozpiętości tych bez torfu, zrobisz zbyt czystą będzie na styl walijski, zrobisz średni ubrudzoną, będzie irlandzki, zrobisz na dłuższe dojrzewanie, czyli więcej ,,zanieczyszczeń'' będzie szkocki i tu styl szkocki dzieli się na krótsze dojrzewanie czyli tak teraz lubiane przez producentów gdzie na butelce zamiast wieku jest napis ,,NAS'' lub takie na długie lata w beczce gdzie nie otwiera się przed upływam 8- 10 lat.
Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.
Probant.
Do Śliwowicy, Kwik kiedyś kminił nad mocno wyługowaną beczką dębową, żeby dąb nie zdominował śliwki i to IMO ma duży sens. Do nowej beczki raczej szkoda lać.
Magas, dlaczego po winie nie polecasz beczki wypiekać lub wypalać?
Technicznie nie jest to trudne, wystarczy podwórko, garaż itp. (chyba, że ktoś w bloku mieszka, to faktycznie może być trudne), ale jak beczka mała, to wysyłkowo można do mnie wysłać i ja mogę wypiec lub wypalić.
Chyba jednak skarmelizowanie substancji w klepkach z ewentualnym lekkim zwęgleniem powierzchni jest wskazane? Tak dotychczas myślałem. Wszak nie leje się łychy do beczki bezpośrednio po zlaniu wina.
Do Śliwowicy, Kwik kiedyś kminił nad mocno wyługowaną beczką dębową, żeby dąb nie zdominował śliwki i to IMO ma duży sens. Do nowej beczki raczej szkoda lać.
Magas, dlaczego po winie nie polecasz beczki wypiekać lub wypalać?
Technicznie nie jest to trudne, wystarczy podwórko, garaż itp. (chyba, że ktoś w bloku mieszka, to faktycznie może być trudne), ale jak beczka mała, to wysyłkowo można do mnie wysłać i ja mogę wypiec lub wypalić.
Chyba jednak skarmelizowanie substancji w klepkach z ewentualnym lekkim zwęgleniem powierzchni jest wskazane? Tak dotychczas myślałem. Wszak nie leje się łychy do beczki bezpośrednio po zlaniu wina.
Kuję żelazo, póki gorące
Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.
Drgranatt, pamiętasz może ile czasu były w beczce trzecie i czwarte zalania i w jakim stopniu była w nich później wyczuwalna nalewka tarninowa?
"Filateliści to też debile, przecież znaczki są za grosze na poczcie."
Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.
@magas, poprawiłem swojego posta powyżej bo chyba źle wyraziłem się i mogłeś odczytać nie tak jak było faktycznie
@amplexus, trzecie zalanie trwało około 3 m-ce a czwarte jest już pół roku. Niestety, ale nalewki tarninowej nie wyczułem ponieważ jak dostałem beczkę to była mocno rozeschnięta i popełniłem błąd przy uszczelnianiu jej dlatego tez bardzo dużo smaku i koloru poszło w kanał
@amplexus, trzecie zalanie trwało około 3 m-ce a czwarte jest już pół roku. Niestety, ale nalewki tarninowej nie wyczułem ponieważ jak dostałem beczkę to była mocno rozeschnięta i popełniłem błąd przy uszczelnianiu jej dlatego tez bardzo dużo smaku i koloru poszło w kanał
Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.
Kowal leje się i nie, o ile wina czerwone i beczki po nich mają duży śmietnik w środku, zrywanie kamienia itd o tyle beczki po białych wzmacnianych winach są dość czyste i tu często zdarza się, że firmy nie wypalają, też kiedyś myślałem, że wszystkie muszą wypalać, kłóciłem się o to na forum, a tu różnie bywa, np do finiszowania nie wypala się wcale, ale też są łychy gdzie już od początku łycha leży w beczce wypalonej tylko tyle ile była beczka wypalona przed winem, a po winie nie ruszają, oczywiście większość się wypala, przymusowo wypalają po burbonach, bo w węglu siedzi zbyt dużo ,,pogonów'' z burbona.
Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.
Koledzy od dłuższego czasu noszę się z zamiarem kupna beczki dębowej pod mocne trunki. Chciałem zacząć od 15l, po tel. do "właściciela" Pawłowianki kazał mi się dobrze zastanowić czy nie większą. Decyzja zapadła 50l tylko, od kogo? Wiem napiszecie "Magas" Ok chętnie, ale kiedy? Teraz prowadzi akcje "Kamionka".
Dzwoniłem do Pawłowianki, Boros Oak Barrels i Targańskiego - znajomy ma mała i chwali ją. Doradzicie coś, kogo wybrać. I czym wcześniej zalać po przygotowaniu beczki; wino czy alkohol. Wino czerwone jest, coś mocniejszego dopiero się robi.
Wypalenie średnie lub średnie +.
Zależy mi trochę na czasie i do max połowy marca mogę poczekać. Dzięki za konkretną pomoc.
Dzwoniłem do Pawłowianki, Boros Oak Barrels i Targańskiego - znajomy ma mała i chwali ją. Doradzicie coś, kogo wybrać. I czym wcześniej zalać po przygotowaniu beczki; wino czy alkohol. Wino czerwone jest, coś mocniejszego dopiero się robi.
Wypalenie średnie lub średnie +.
Zależy mi trochę na czasie i do max połowy marca mogę poczekać. Dzięki za konkretną pomoc.
Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.
Ale co chcesz uzyskać, czym zalewać, etc. Od tego zależy co powiemy...
Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.
Docelowo zboża, kukurydza. A jak się trafi dobry rok to może jakieś owoce - winogron, wiśnia itp.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości