Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Starzenie alkoholi
ruda
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2020-11-27, 18:16

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: ruda » 2020-11-27, 19:44

A no ruda jestem :D

Magas, jakieś namiary na odpowiednią beczkę możesz polecić?

Czytałam o Okrucie i Pawłowiance, nie wiem które wybrać.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6980
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: magas » 2020-11-27, 21:27

Myślałem, że moja koleżanka Ruda z BOW się wygłupia, a co do Pawłowianki i Okruty to nie potrafię powiedzieć które lepsze.

ruda
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2020-11-27, 18:16

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: ruda » 2020-11-27, 22:02

Magas, a masz jakąś sprawdzoną firmę? Osobę u której można zamówić?

KRWI
40%
40%
Posty: 55
Rejestracja: 2020-07-04, 22:24

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: KRWI » 2020-11-28, 07:29

Może tu:

www.bimber.info/forum/viewtopic.php?f=8 ... source=app

Beczki dębowe po winie, dąb francuski - Akcje zakupowe



Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka



ruda
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2020-11-27, 18:16

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: ruda » 2020-11-28, 08:49

Dzięki, napisałam w tamtym wątku.
Może uda się załapać :D

Awatar użytkownika
Zalobik
60%
60%
Posty: 251
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: Zalobik » 2020-12-08, 10:36

Władek pisze:
2020-11-16, 22:39
Długo się zastanawiałem czym to zrobić, padło na poliuretanowy bezbarwny do drewna.
...
Destylarnie używają jakiś kolorowych grubowarstwowych, ale nie udało i się namierzyć co to jest .
Jutro zrobię jakąś fotę.
Do uszczelnienia dekli (wątorów) można użyć laku, którego używa się do lakowania korków od butelek. Kilka lasek laku do rondla, beka na sztorc i lejemy. Tworzy się gruba warstwa, jest szczelna, ale jest dość krucha i wrażliwa na uszkodzenia mechaniczne. No i skład prawie naturalny, głównie żywice i pochodne. Ja się dopiero przymierzam do zabiegu. Beczki które widziałem wyglądały eleganco.
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: wawaldek11 » 2020-12-09, 13:47

wawaldek11 pisze:
2020-11-18, 21:36
Do tematu podszedłem empirycznie i po odparowaniu zważę suchą masę. Żadnych tabel, tylko waga, bo ja prosty hobbysta jestem :wink: Ustalę ile jest suchych składników w destylatach po pierwszym starzeniu w odnowionych "powinnych" beczkach. Nie liczę na duży udział suchego.
Ale może przy okazji wytworzę esencję śliwowicy? Doleję czystego alko do zlewki i spróbuję :mrgreen: Ale myślę, że większość aromatów też się ulotni.
I poważone:
Rum - z 50g zostało 100mg żywicy, pachnącej głównie beczką. Aromaty rumowe chyba się ulotniły - zlewka stała na gorącej rurze.
Śliwowica - z 50g zostało 60mg suchego. Aromaty śliwki wyczuwalne dość dobrze, ale i w tym przypadku chyba część się ulotniła.
Wydaje mi się, że takie ilości suchej masy nie zniekształcą wyniku pomiaru spławikiem.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
elofura
101%
101%
Posty: 495
Rejestracja: 2014-07-03, 14:23

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: elofura » 2020-12-24, 10:33

Ej nie daleko mnie koles sprzedaję beczki. Myślicie ze warte zachodu.
https://www.facebook.com/marketplace/it ... 537083065/
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.

Awatar użytkownika
Zalobik
60%
60%
Posty: 251
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: Zalobik » 2020-12-24, 10:46

Cześć, jeżeli już, to te amerykany 90l i to głównie z uwagi na pojemność, reszta mocno uciurana. Ja bym takich beczek nie chciał, tym bardziej, że niewiele drożej można kupic w miarę świeżą beczkę po winie. pzdr
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6980
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: magas » 2020-12-24, 10:54

Zapytaj Kowala ma je u siebie. Ja wróżbitą nie jestem, tylko one są źle opisane, po burbonie ze Szkocji? Powinien być opis po whisky dąb amerykański, przed whisky był tam burbon itd. Ze Szkocji i wyraz whiskey też trochę nie pasuje, bo sugeruje że po zbożówce amerykańskiej, a one są przywiezione ze Szkocji.

marcinbzyk
50%
50%
Posty: 109
Rejestracja: 2020-06-23, 22:45

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: marcinbzyk » 2020-12-24, 11:01

elofura pisze:
2020-12-24, 10:33
Ej nie daleko mnie koles sprzedaję beczki. Myślicie ze warte zachodu.
https://www.facebook.com/marketplace/it ... 537083065/
Jedna tą 90l kupił mój kolega. Jak będziesz kupować i wybierać odkorkuj sobie i powąchać my tak sprawdzaliśmy. One już dłuższy czas są opróżnione a przechowywane są na dworze i to tak trochę źle wygląda.

Awatar użytkownika
elofura
101%
101%
Posty: 495
Rejestracja: 2014-07-03, 14:23

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: elofura » 2020-12-24, 12:08

Ok może po nowym roku tam podjadę bo nie daleko. Ja i tak bym je sobie przerobił więc tsk czy siak do rozbiórki.
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1747
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: kowal » 2020-12-25, 18:11

Już pisałem, ale ponowić info nie zaszkodzi :)
Mam dwie bourbonówki (ASB) po szkockiej i te klepki pachną i wyglądają na mało używane, tzn, nie wyługowane na maxa. Wnoszę, że po regeneracji (długie grzanie przy ściskaniu a potem wypalenie średnie lub mocne) oddadzą jeszcze ogrom dobra charakterystycznego dla dębu amerykańskiego.
Mam też jedną wielką typu sherry butt - ta wygląda na mocno zużytą, pachnie ładnie i zakładam, że też dużo jeszcze odda, bo ma grube klepki i można zedrzeć 3-5mm nawet i dobrać się do tego, co głębiej. Z tym, że nut sherry raczej już w niej nie będzie (Marcinbzyk miał pomys, by kupić parę flaszek jakiegoś wina z rodziny sherry i wlać, żeby klepka "wypiła" i dopiero potem lać łychę).

Te małe to nie wiem, co to, nie wąchałem, lecz opis wyraźnie i jednoznacznie mówi, że mają 90l, są po bourbonie i z USA, a nie Szkocji. Jeśli to prawda, to są idealne do zalania bez przeróbek, a dopiero po jakichś dwóch nalewach bym je poddał regeneracji :) Tyle, że nagonienie 90l w domowych warunkach to... misja dla ambitnych. Ew. można przerobić na mniejszą, tyle, że koszt przeróbki to 600 plus wysyłka w jedną i w drugą stronę to 100 i razem robi się 1200 - więc przeróbka raczej mało opłacalna. Do przeróbek bardziej opłacają się tańsze beczki.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
ernoliko
101%
101%
Posty: 273
Rejestracja: 2009-05-18, 00:18

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: ernoliko » 2021-02-06, 13:23

Po trzech miesiącach przyszedł czas na otwarcie beczki od Kowala. Kontrolnie - mała beczka, małe doświadczenie z beczkami więc nie chce przedębić.
Ubytku bardzo mało.
Zapach piękny ale trudny do opisania jak się ma byle jaki nos, na początek mocno czułem miód, orzechy, odrobinę dębu i tego zapachu beczki po winie, karmel, intensywność duża, potem wyszły odrobinę zapachy dymne, żona wyczuła wędzoną śliwkę. Wmieszało się trochę torfu. Po rozrzedzeniu i wypiciu smak słodki, przyjemny, może jeszcze odrobinę kakao lub czekolady deserowej w smaku.
Nie czuje się specem od whisky i mam przerobione tylko parę tego typu alkoholi ale mój wyrób idzie chyba w stronę Ballantinesa co mnie cieszy, lubię takie smaki.
Podsumowanie- 3 miesiące to za mało, teraz smak i zapach jest super ale po rozrzedzeniu odrobinę słabnie, a przecież żeby cieszyć się smakiem to musi być poniżej 45%. ( pytanie do Was ile % dać finalnie) pierwsza degustacja kontrolna spokojnie może być po 6 miesiącach. Wygląda na to że wakacyjne grile będą upojne.
Załączniki
IMG_20210206_124229_7608891026442.jpg
W głuchej puszczy, przed chatką leśnika, Drużyna diabołów stanęła zielona; A u wrót stoi brać bimbrownicza, Tam w izdebce Marian wszak kona.

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1747
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: kowal » 2021-02-06, 15:33

Cieszę się bardzo, że beczka robi robotę, to znaczy, że moje rozkminy konstrukcyjne i technologiczne oraz wykonanie sprawdzają się w praktyce - to dla mnie bardzo budujące. Ale uwaga - proszę pisać wszelkie opinie, również jeśli wystąpią jakieś wady - bo to umożliwia poprawę procesu tworzenia.

Wprawdzie trzy miesiące to bardzo krótko, ale już można coś powiedzieć.
ernoliko pisze:
2021-02-06, 13:23
Ubytku bardzo mało.
Tu pytanie, jaką mocą zalałeś? Jak rozumiem to whisky SM ze słodu wędzonego od 98%?
Ile litrów wlałeś i jak szacujesz ubytek objętościowy?
Czy mierzyłeś voltaż? Ile punktów procentowych ubyło?
Kuję żelazo, póki gorące :-)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Gigooo i 0 gości