Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5834
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: magas » 2019-01-26, 18:21

Czytasz mi w myślach kolego Zbyszek T.

kwik44
90%
90%
Posty: 925
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: kwik44 » 2019-01-27, 11:42

Kilka użytecznych informacji o beczkach: link . Świetne podsumowane.

ximenek
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2013-09-05, 06:48
Lokalizacja: Jaskrów

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: ximenek » 2019-01-28, 15:39

Wiedziałem że jak się przyznam to powiecie że źle :wallangry :wallangry :wallangry
A jak rozrobiłem to z absolutem do 50% to wyszedł bardzo dobry trunek
Jak już pisałem były to późne przedgony i bardzo wczesne pogony więc o fuzlach nie ma mowy
Z tego co widzę i nie raz próbowałem to ludzie do serca takie rzeczy dają zwłaszcza jak robią na sprzedaż
Poza tym to jest beczka z Pawłowinki w porównaniu do beczki z akcji to nie ma porównania
A co do tego że nie jest to żadne whisky to ja wiem bo jest to raczej dębowa z cukru i tyle ale zapach to wyszedł jak hennessy :brawo

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1229
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: drgranatt » 2019-01-28, 16:16

Cześć Panowie,
Mam pawłowiankę po łyskaczu, która była już zalana przeze mnie dwukrotnie destylatem.
Czy dobrze będzie jak zaleję ją teraz na kilka miesięcy winem czerwonym wytrawnym :?:

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1250
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: kowal » 2019-01-28, 17:33

To zależy czy celem jest wino, czy whisky.

Beczka jest prawdopodobnie mocno wyługowana.
Jeśli zalanie winem jest po to, aby klepki nasiąkły winem, w celu późniejszego wypieczenia/wypalenia jej i zalania łychą, to ma sens.
Jeśli chodzi o nadanie winu beczkowych nut, to może ich w tej wyługowanej klepce być za mało.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1229
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: drgranatt » 2019-01-28, 18:27

@kowal, no właśnie. Nie ukrywam, że chciałbym upiec dwie pieczenie na jednym ogniu z naciskiem na chciałbym. Po wlaniu wina mam nadzieję, że nastąpi jego "ulepszenie" i klepki mają nasiąknąć a po zlaniu co robić? Wypalić beczkę? Jak długo "trzymać" wino w beczce?

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1250
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: kowal » 2019-01-28, 20:11

Z rok powinien starczyć. Zresztą, najlepiej co 2-3 miesiące pobierać próbkę wina i próbować. Lepiej też mieć wina ciut więcej, żeby mieć na ew. dolewki.
Z własnego doświadczenia wiem, że pierwszy nalew wina na beczkę po 5 miesiącach był mocno dębowy, trzeci nalew po roku był ok. Czwarty nalew praktycznie beczki nie łapie - musiałem dosypywać do beczki płatki (stosowałem biały dąb amerykański).
Podejrzewam, że u Ciebie może być podobnie - warto rozważyć dodanie płatków, wówczas wino coś dostanie, klepki nasiąkną i będzie beczka na whisky :)
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 1984
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: zbynek » 2019-01-28, 20:20

Myślę doktorze, że na miejscu będzie tu pytanie jak duża jest ta beczka i jak długo w niej przebywały poprzednie trunki.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1229
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: drgranatt » 2019-01-28, 21:17

@zbynek, beczka a w zasadzie to beczułeczka bo ma zaledwie 15 L. Jak długo przebywały poprzednie to dokładnie nie wiem ale moje to raz 4 m-ce i musiałem zlewać aby nie przedębić a drugi raz jeszcze jest zalana od około pół roku.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 1984
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: zbynek » 2019-01-28, 21:25

Im mniejsza beczka, tym mniej płynu przypada na daną powierzchnię klepek. Płyny szybciej się nasycają, ale beczkę trudniej wyługować. Myślę, że po pół roku beka w winie będzie już dobrze wyczuwalna.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1229
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: drgranatt » 2019-01-28, 21:30

@kowal, @zbynek, dzięki, po zlaniu tego co jest beczułeczkę zaleję winem i co miesiąc będę sprawdzał co dzieje się. A po zlaniu wina coś robić z beczką czy tylko zalać destylatem?

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1250
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: kowal » 2019-01-28, 21:57

To faktycznie Twoje beczka może nie być jeszcze wyługowana. Z góry zakładałem, że parę lat już służyła.

Ad. przygotowania po opróżnieniu z wina, to dobrze byłoby ją otworzyć, zdjąć jeden dekiel, zacisnąć z powrotem obręcze i wypiec albo wypalić (zależnie od gustu), po zabiegu z powrotem założyć dekiel (też go opiec). Można kombinować: gazem, palącym się drewnem, węglem drzewnym (w jakiejś puszce) etc.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Krzysztof63
30%
30%
Posty: 44
Rejestracja: 2019-01-28, 20:15

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: Krzysztof63 » 2019-01-29, 00:02

zbynek pisze:
2019-01-17, 19:23
O ile w grzybki jestem skłonny uwierzyć, to pająki bym między bajki włożył.
Zarówno pleśnie, jak i pajęczyny mają właściwości bakteriobójcze. Z pleśni wyodrębniono penicylinę, a pajęczyną Kiemlicz leczył Kmicica :-)

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1756
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: Legion » 2019-01-29, 00:13

Pleśnie bywają także bardzo szkodliwe o czym przekonali się "odkrywcy" grobów między innymi w piramidach.
Za źródłem: http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/Mikotoksyny/
Samo usunięcie grzybni nie eliminuje mikotoksyn, które pozostają niewrażliwe na wiele procesów technologicznych, takich jak gotowanie, smażenie, pieczenie, destylacja, fermentacja
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 701
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: radius » 2019-01-29, 08:25

Trochę off-top, ale w żadnej piramidzie nie odkryto pochowanego ciała. Sarkofagi były puste, nawet te nienaruszone przez rabusiów.
Piramidy nie były grobowcami.
Spiritus flat ubi vult

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość