Strona 52 z 84

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

: 2019-01-26, 18:21
autor: magas
Czytasz mi w myślach kolego Zbyszek T.

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

: 2019-01-27, 11:42
autor: kwik44
Kilka użytecznych informacji o beczkach: link . Świetne podsumowane.

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

: 2019-01-28, 15:39
autor: ximenek
Wiedziałem że jak się przyznam to powiecie że źle :wallangry :wallangry :wallangry
A jak rozrobiłem to z absolutem do 50% to wyszedł bardzo dobry trunek
Jak już pisałem były to późne przedgony i bardzo wczesne pogony więc o fuzlach nie ma mowy
Z tego co widzę i nie raz próbowałem to ludzie do serca takie rzeczy dają zwłaszcza jak robią na sprzedaż
Poza tym to jest beczka z Pawłowinki w porównaniu do beczki z akcji to nie ma porównania
A co do tego że nie jest to żadne whisky to ja wiem bo jest to raczej dębowa z cukru i tyle ale zapach to wyszedł jak hennessy :brawo

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

: 2019-01-28, 16:16
autor: drgranatt
Cześć Panowie,
Mam pawłowiankę po łyskaczu, która była już zalana przeze mnie dwukrotnie destylatem.
Czy dobrze będzie jak zaleję ją teraz na kilka miesięcy winem czerwonym wytrawnym :?:

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

: 2019-01-28, 17:33
autor: kowal
To zależy czy celem jest wino, czy whisky.

Beczka jest prawdopodobnie mocno wyługowana.
Jeśli zalanie winem jest po to, aby klepki nasiąkły winem, w celu późniejszego wypieczenia/wypalenia jej i zalania łychą, to ma sens.
Jeśli chodzi o nadanie winu beczkowych nut, to może ich w tej wyługowanej klepce być za mało.

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

: 2019-01-28, 18:27
autor: drgranatt
@kowal, no właśnie. Nie ukrywam, że chciałbym upiec dwie pieczenie na jednym ogniu z naciskiem na chciałbym. Po wlaniu wina mam nadzieję, że nastąpi jego "ulepszenie" i klepki mają nasiąknąć a po zlaniu co robić? Wypalić beczkę? Jak długo "trzymać" wino w beczce?

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

: 2019-01-28, 20:11
autor: kowal
Z rok powinien starczyć. Zresztą, najlepiej co 2-3 miesiące pobierać próbkę wina i próbować. Lepiej też mieć wina ciut więcej, żeby mieć na ew. dolewki.
Z własnego doświadczenia wiem, że pierwszy nalew wina na beczkę po 5 miesiącach był mocno dębowy, trzeci nalew po roku był ok. Czwarty nalew praktycznie beczki nie łapie - musiałem dosypywać do beczki płatki (stosowałem biały dąb amerykański).
Podejrzewam, że u Ciebie może być podobnie - warto rozważyć dodanie płatków, wówczas wino coś dostanie, klepki nasiąkną i będzie beczka na whisky :)

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

: 2019-01-28, 20:20
autor: zbynek
Myślę doktorze, że na miejscu będzie tu pytanie jak duża jest ta beczka i jak długo w niej przebywały poprzednie trunki.

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

: 2019-01-28, 21:17
autor: drgranatt
@zbynek, beczka a w zasadzie to beczułeczka bo ma zaledwie 15 L. Jak długo przebywały poprzednie to dokładnie nie wiem ale moje to raz 4 m-ce i musiałem zlewać aby nie przedębić a drugi raz jeszcze jest zalana od około pół roku.

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

: 2019-01-28, 21:25
autor: zbynek
Im mniejsza beczka, tym mniej płynu przypada na daną powierzchnię klepek. Płyny szybciej się nasycają, ale beczkę trudniej wyługować. Myślę, że po pół roku beka w winie będzie już dobrze wyczuwalna.

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

: 2019-01-28, 21:30
autor: drgranatt
@kowal, @zbynek, dzięki, po zlaniu tego co jest beczułeczkę zaleję winem i co miesiąc będę sprawdzał co dzieje się. A po zlaniu wina coś robić z beczką czy tylko zalać destylatem?

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

: 2019-01-28, 21:57
autor: kowal
To faktycznie Twoje beczka może nie być jeszcze wyługowana. Z góry zakładałem, że parę lat już służyła.

Ad. przygotowania po opróżnieniu z wina, to dobrze byłoby ją otworzyć, zdjąć jeden dekiel, zacisnąć z powrotem obręcze i wypiec albo wypalić (zależnie od gustu), po zabiegu z powrotem założyć dekiel (też go opiec). Można kombinować: gazem, palącym się drewnem, węglem drzewnym (w jakiejś puszce) etc.

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

: 2019-01-29, 00:02
autor: Krzysztof63
zbynek pisze:
2019-01-17, 19:23
O ile w grzybki jestem skłonny uwierzyć, to pająki bym między bajki włożył.
Zarówno pleśnie, jak i pajęczyny mają właściwości bakteriobójcze. Z pleśni wyodrębniono penicylinę, a pajęczyną Kiemlicz leczył Kmicica :-)

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

: 2019-01-29, 00:13
autor: Legion
Pleśnie bywają także bardzo szkodliwe o czym przekonali się "odkrywcy" grobów między innymi w piramidach.
Za źródłem: http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/Mikotoksyny/
Samo usunięcie grzybni nie eliminuje mikotoksyn, które pozostają niewrażliwe na wiele procesów technologicznych, takich jak gotowanie, smażenie, pieczenie, destylacja, fermentacja

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

: 2019-01-29, 08:25
autor: radius
Trochę off-top, ale w żadnej piramidzie nie odkryto pochowanego ciała. Sarkofagi były puste, nawet te nienaruszone przez rabusiów.
Piramidy nie były grobowcami.