Problem z kawówką - mętnienie
Problem z kawówką - mętnienie
Witam,
To nie mój problem tylko kolegi brata (znaczy się mojego brata - kolegi, mniejsza o to), a ja nie znam odpowiedzi.
Poniżej pytanie
"Witam
Klikam tutaj z polecenia Bartka - zdaje się brata:) Powiedział że jesteś w stanie mi pomóc.
Problem mój polega na tym że chciałem zrobić sobie kawówkę.
Ziarna kawy zalałem spirytusem na kilka tygodni-po odcedzeniu ziaren wyszedł ładny,krystaliczny i pachnący spirek o kolorze kawowym:)
I tutaj pojawia sie problem bo co bym nie robił zawsze przy próbie rozcieńczenia go wodą czy to zimną,letnią czy ciepłą wódka robi się mętna i mleczna. Wodę używałem: przegotowana kranówkę i źródlankę z butelki.
Jeśli jest na to jakiś sposób proszę o info-pozdrawiam"
Możecie pomóc?
Pozdrawiam
Czajkus
To nie mój problem tylko kolegi brata (znaczy się mojego brata - kolegi, mniejsza o to), a ja nie znam odpowiedzi.
Poniżej pytanie
"Witam
Klikam tutaj z polecenia Bartka - zdaje się brata:) Powiedział że jesteś w stanie mi pomóc.
Problem mój polega na tym że chciałem zrobić sobie kawówkę.
Ziarna kawy zalałem spirytusem na kilka tygodni-po odcedzeniu ziaren wyszedł ładny,krystaliczny i pachnący spirek o kolorze kawowym:)
I tutaj pojawia sie problem bo co bym nie robił zawsze przy próbie rozcieńczenia go wodą czy to zimną,letnią czy ciepłą wódka robi się mętna i mleczna. Wodę używałem: przegotowana kranówkę i źródlankę z butelki.
Jeśli jest na to jakiś sposób proszę o info-pozdrawiam"
Możecie pomóc?
Pozdrawiam
Czajkus
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Nie powinien zalewać kawy czystym spirytusem, bo ten wypłukał i rozpuścił również różne tłuste składniki. Gdy dolewa wody w celu przystosowania do spożycia trudniej rozpuszczalne tłuszcze wytrącają się tworząc emulsję.
Dlatego takie nalewy należy sporządzać z alkoholu o mocy zbliżonej do konsumpcyjnej.
Dlatego takie nalewy należy sporządzać z alkoholu o mocy zbliżonej do konsumpcyjnej.
Ostatnio zmieniony 2014-10-15, 16:57 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Do nalewek używać spirytusu rozcieńczonego do max 70%.
Jeżeli woda demineralizowana nie da rady, to ja osobiście wykorzystał bym to do:
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... ght=kawowy
Jeżeli woda demineralizowana nie da rady, to ja osobiście wykorzystał bym to do:
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... ght=kawowy
U mnie się takie coś robiło w nalewce żurawinowej. Ale winna była tutaj żurawina (sklepowa). Zbierał się biały syf-jakieś tłuste dziadostwo. Przefiltrowalem to przez waciki kosmetyczne (ściskam wacik do lejka) i po syfie śladu nie zostało. A kawówki już nie będę dorabiać, 75% też jest dobra.
Podróż koleją skraca czas podróży pociągiem.
Sprawdzałeś to w praktyce? To znaczy czy aromat kawowy się utrzyma w dostatecznie intensywnym stopniu?Fenol pisze:Niech to rozcieńczy do 50%, puści powoli przez potsilla i destyluje, aż produkt będzie miał też 50%, później dosłodzić do smaku i gotowe.
Chodzi za mną zrobienie klarownej i białej wódki kawowej, tak a'la Smirnoff Espresso i też się zastanawiałem nad wolną destylacją nalewu na kawę.
Ktoś może ma jakieś doświadczenia w tym zakresie?
Fenol pisze:Niech to rozcieńczy do 50%, puści powoli przez potsilla i destyluje, aż produkt będzie miał też 50%, później dosłodzić do smaku i gotowe.
Sprawdzone na 3 gatunkach kawy.Sprawdzałeś to w praktyce? To znaczy czy aromat kawowy się utrzyma w dostatecznie intensywnym stopniu?
Aromat utrzymuje się i to bardzo silny, destylat jest świetny, a po dosłodzeniu "młot na czarownice" o pardon... chciałem napisać, że paniom bardzo smakuje.
Nie zastanawiaj się rób w ciemno.Chodzi za mną zrobienie klarownej i białej wódki kawowej, tak a'la Smirnoff Espresso i też się zastanawiałem nad wolną destylacją nalewu na kawę.
Pomysł takich "przekropów" był już u Ćwierczakiewiczowej.
Można robić na aromatycznych owocach (moje debeściaki to: maliny, czarny bez i czarna porzeczka), aromatycznych ziołach, itp.
Cały myk w szybkości (raczej wolności) przerobu i jakości surowców, najlepiej robić w szkleKtoś może ma jakieś doświadczenia w tym zakresie?
Skoroś praktyk, to temat (kawy) do spodu będę cisnął
Zwykle nalewy zalewam 70-80 %. Tak myślałem zrobić i teraz, a dopiero przed psotą rozcieńczyć do 40-50%. Też tak robiłeś, czy zalałeś od razu 50%?
Jaką ilość kawy na litr alkoholu dawałeś? I Jak długo macerowałeś?
Planuję dać kawę mieloną (nie za drobno - bardziej chodzi o przetrącenie tych ziaren). Oczywiście świeżą arabikę a nie paczkowany badziew - myślę ze maceracja będzie wtedy szybsza a aromat intensywniejszy.
Zastanawiam się czy destylować z fusami czy bez.
Zwykle nalewy zalewam 70-80 %. Tak myślałem zrobić i teraz, a dopiero przed psotą rozcieńczyć do 40-50%. Też tak robiłeś, czy zalałeś od razu 50%?
Jaką ilość kawy na litr alkoholu dawałeś? I Jak długo macerowałeś?
Planuję dać kawę mieloną (nie za drobno - bardziej chodzi o przetrącenie tych ziaren). Oczywiście świeżą arabikę a nie paczkowany badziew - myślę ze maceracja będzie wtedy szybsza a aromat intensywniejszy.
Zastanawiam się czy destylować z fusami czy bez.
Jaaaaa???? Praaaaaktyk??? Pierwsze słyszę, to jakaś pomyłka panie aspirancie...Skoroś praktyk, to temat (kawy) do spodu będę cisnął
Najpierw robiłem mocny napar z normalnie mielonej ŚWIEŻEJ kawy, później mieszałem z 70% do uzyskania około 45% nastawu.Zwykle nalewy zalewam 70-80 %. Tak myślałem zrobić i teraz, a dopiero przed psotą rozcieńczyć do 40-50%. Też tak robiłeś, czy zalałeś od razu 50%?
0,5 kg na 2 litry 70%Jaką ilość kawy na litr alkoholu dawałeś?
24hI Jak długo macerowałeś?
Robiłem z drobno mielonej, na rury poszło z fusami.Planuję dać kawę mieloną (nie za drobno - bardziej chodzi o przetrącenie tych ziaren). Oczywiście świeżą arabikę a nie paczkowany badziew - myślę ze maceracja będzie wtedy szybsza a aromat intensywniejszy.
Zastanawiam się czy destylować z fusami czy bez.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 42 gości