Rozrabianie Spirytusu
Rozrabianie Spirytusu
Mam wielka prosbe.... czy moglbym mi ktos podac jakies przepisy na rozrabianie spirytusu..... z gory dziekuje
Ostatnio zmieniony 2012-10-30, 16:33 przez adik, łącznie zmieniany 1 raz.
interesują ciebie wzory do obliczania proporcji, czy też przepisy na nalewki? Jeżeli to drugie, to szczerze mówiąc dziwie sie tobie, że napisałeś w kategori forum, w której w każdym temacie masz jakiś przepis.
Konstytucja RP - Art. 54. 1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Ja bym to zaprawianie karmelem pominął jako zbyt komplikujące nieskomplikowany przepis na rozrobienie spirytusu: po prostu 1 litr spirytusu i 1 litr wody. Po rozrobieniu spożywać można w zasadzie od razu aż do momentu kiedy wszystko okaże się nieskomplikowane: w tym momencie już śmiało można podjąć się wykonania nawet najbardziej skomplikowanego zadania.
Pozdrawiam
Winiarek
Pozdrawiam
Winiarek
cześć
Zaprawa do likieru porterowego:
1. Wanilia (2 laski)
2. Rodzynki (40 gr.)
3. Cynamon (mały kawałek)
4. Goździki (5 sztuk)
5. Gałka muszkatołowa (ćwierć sztuki)
6. Spirytus 60% (200 ml)
Rozdrobnione surowce macerować spirytusem w przeciągu 2 tygodni, często mieszając, po czym zlać i przefiltrować przez watę do czystej butelki otrzymując 150 ml gotowej zaprawy.
Zestaw Likieru porterowego (1,5 l)
Surowce:
1. 2 butelki porteru
2. 0,5 kg cukru
3. 75 g miodu
4. 0,5 l spirytusu
Do wysokiego emaliowanego garnka wlać butelkę porteru, ogrzać do 80 st. C i w gorącym piwie rozpuścić cukier i miód (ilość miodu można zwiększyć do 100 gr.). garnek należy ogrzewać na wolnym ogniu, ostrożnie, bo tworzy się dużo piany i zawartość może wykipieć. Syrop ogrzewać do wrzenia i gotować kilka minut, zbierając tworzące się szumowiny i pianę.
Po zdjęciu garnka z ognia wlać drugą butelkę porteru oraz 1/5 tj. ok. 30 ml zaprawy waniliowo-korzennej. Całość dobrze wymieszać i powoli, stale mieszając, dodać 0,5 l spirytusu. Otrzyma się ok. 1,5l gotowego likieru o mocy 32 % który może być wypity natychmiast (lepiej na drugi dzień).
Jeśli zamiast likieru chcemy uzyskać wódkę porterówkę to do otrzymanego w podany sposób likieru w ilości 1,5l należy dodać 0,25 l spirytusu + 0,25l wódki 40% - otrzyma się 2 l porterówki.
ad 1. Likier Porterowy wg. Cieslaka:adik pisze:1. Kurcze szukałem na forum i nie moge znalezc przepisu na porterowke... mozecie pomoc ? albo dac swoj ?
2.czy moge spirytus po prostu rozrobic z sokiem 50 na 50 % i odstawic na pare dni ? jezeli tak to jak oceniacie tego smak ?
Zaprawa do likieru porterowego:
1. Wanilia (2 laski)
2. Rodzynki (40 gr.)
3. Cynamon (mały kawałek)
4. Goździki (5 sztuk)
5. Gałka muszkatołowa (ćwierć sztuki)
6. Spirytus 60% (200 ml)
Rozdrobnione surowce macerować spirytusem w przeciągu 2 tygodni, często mieszając, po czym zlać i przefiltrować przez watę do czystej butelki otrzymując 150 ml gotowej zaprawy.
Zestaw Likieru porterowego (1,5 l)
Surowce:
1. 2 butelki porteru
2. 0,5 kg cukru
3. 75 g miodu
4. 0,5 l spirytusu
Do wysokiego emaliowanego garnka wlać butelkę porteru, ogrzać do 80 st. C i w gorącym piwie rozpuścić cukier i miód (ilość miodu można zwiększyć do 100 gr.). garnek należy ogrzewać na wolnym ogniu, ostrożnie, bo tworzy się dużo piany i zawartość może wykipieć. Syrop ogrzewać do wrzenia i gotować kilka minut, zbierając tworzące się szumowiny i pianę.
Po zdjęciu garnka z ognia wlać drugą butelkę porteru oraz 1/5 tj. ok. 30 ml zaprawy waniliowo-korzennej. Całość dobrze wymieszać i powoli, stale mieszając, dodać 0,5 l spirytusu. Otrzyma się ok. 1,5l gotowego likieru o mocy 32 % który może być wypity natychmiast (lepiej na drugi dzień).
Jeśli zamiast likieru chcemy uzyskać wódkę porterówkę to do otrzymanego w podany sposób likieru w ilości 1,5l należy dodać 0,25 l spirytusu + 0,25l wódki 40% - otrzyma się 2 l porterówki.
pozdrawiam
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
Adik @
2.czy moge spirytus po prostu rozrobic z sokiem 50 na 50 % i odstawic na pare dni ? jezeli tak to jak oceniacie tego smak ?[/quote]
Nie sprecyzowałeś o jaki sok chodzi ale na podstawie własnych doświadczeń:
sok pomidorowy + alkohol = "TATANKA"
Jest to niezłe a pije się bezzwłocznie
Pozdrawiam
2.czy moge spirytus po prostu rozrobic z sokiem 50 na 50 % i odstawic na pare dni ? jezeli tak to jak oceniacie tego smak ?[/quote]
Nie sprecyzowałeś o jaki sok chodzi ale na podstawie własnych doświadczeń:
sok pomidorowy + alkohol = "TATANKA"
Jest to niezłe a pije się bezzwłocznie
Pozdrawiam
Zrobiłem kilka litrów spirytusu czyszczonego sodą i solą . Wyszło bez zapachu i smaku samogonu , takie samo jak ze sklepu . Postanowiłem dodać do tego "kopru włoskiego" w granulacie , takiego dla dzieci i postawiłem to na stół , smakowało wszystkim , pytali się o przepis . Było całkiem niezłe i zniknęło dość szybko .
Dla zdrowia ciała , umysłu i duszy .
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 76 gości