Rozrabianie Spirytusu

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
easy driver
40%
40%
Posty: 83
Rejestracja: 2007-05-22, 20:33
Lokalizacja: południe

Post autor: easy driver » 2008-01-29, 21:04

tomy pisze:
wachman pisze:@zonkil
Chyba czas na własny rektyfikator :mrgreen:
Raczej na rozum.

..albo na zmianę dostawcy :D

Awatar użytkownika
artgsm
101%
101%
Posty: 301
Rejestracja: 2007-10-26, 16:17
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: artgsm » 2008-01-29, 23:16

Lepiej brac z ze znanego zrodla. Ja sie kiedys strulem wodka kupiona w sklepie :shock:
Wiec wole zrobic sobie sam, albo brac od zaufanego kolegi, ktory tez robi sam.
Jesli ten spirt sie pieni, to nie powinienes go pic, nawet jak innym nie zaszkodzil.
ENERGA - bezplatny internet w Twoim gniazdku

Tony Halik
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2008-04-09, 15:58

Post autor: Tony Halik » 2008-04-09, 16:14

Witam,
Panowie, mam pewien problem. Niedawno znajomy zlecił mi kupno spirytusu (od innego znajomego, który w tym siedzi i jest sprawdzonym źródłem) i jako że jestem osobą dość zaufaną i kupującą spirytus, kopnął mnie zaszczyt jego rozcieńczenia. Niestety wyszło to tak, że na samo rozcieńczenie będę miał maksymalnie jeden dzień (a w ekstremalnej sytuacji znacznie mniej) i tu zaczęły się schody. Chciałbym przygotować trunek bardziej wyszukany od spirytusu z wodą, jednak jak do tej pory nigdy tego specyfiku nie rozrabiałem (co najwyżej piłem już gotowy produkt - ale to bardzo rzadko, wolę domowe winko :P ), a ze względu na niewielką ilość czasu, jestem mocno ograniczony. Czy możecie zatem przedstawić w miarę szybkie w realizacji przepisy na napitki ze spirytusu? Ważne jest też to, aby składniki potrzebne można było dostać w normalnym sklepie/markecie.

Liczę na Waszą pomoc jako specjalistów i oczywiście
Pozdrawiam.

bart
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2008-04-28, 16:54

Post autor: bart » 2008-06-29, 22:44

Tony widziałem twoje filmy pozdrów Dzikoską. Najlepiej zaopatrz się w alkoholomierz można kupić w necie albo w sklepie gospodarczym. A rozrabiaj z woda tuż po przegotowaniu nie zmętnieje.

Awatar użytkownika
destylatek
101%
101%
Posty: 202
Rejestracja: 2008-02-18, 14:17
Lokalizacja: Księstwo Cieszyńskie

Post autor: destylatek » 2008-06-30, 08:30

Tony Halik
Przeczytaj ten post.
W poście kredek podaje u dołu plik do pobrania "kalkulatora rozrabiania"
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... ozrabiania
Znacznie lepiej jest pić wódkę i pleść głupstwa, niż pić wodę i być zasrańcem - Benjamin Franklin

Pozdrawiam destylatek.

Awatar użytkownika
gonzo
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2008-06-24, 22:24

Post autor: gonzo » 2008-06-30, 19:56

Witam.
Jestem na tym forum nowym użytkownikiem(niedawno znalazłem stronke), więcej czasu przebywam na www.wedlinydomowe.pl.

Mam pytanie odnosnie rozrabiania spirytusu.Kiedys uczono mnie(nie wiem czy dobrze), że do garnka nalewamy wody po sam brzeg i pusta butelkę po spirytusie odwracamy nad garnkiem podpalając zapałką/zapalniczką opary spirytusu w butelce(robi się tzw.duszek).Wtedy wkładamy szybko butelkę szyjka do wody, która zostanie wessana do butelki.Według moich obserwacji spirytus szybciej sie przegryza z taka wodą, nie trzeba przegotowywać wody.
Co sądzicie czy to prawda, czy ja nie mogąc czasami wytrzymać :oops: :mrgreen: tak sobie wmawiam.

Pozdrawiam.

Paluch
101%
101%
Posty: 722
Rejestracja: 2006-06-10, 21:54
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Paluch » 2008-06-30, 20:09

@ Gonzo

Znam tę historię od lat i widziałem nawet takich mistrzów.
Fajnie to wygląda, laicy podziwiają bo to magia taka...
Wira cuda czyni.
Na zimno, to nie ma żdnego uzasadnienia, wodę nieprzegotowaną możesz wlać normalnie i jak masz szczęście to nie zmętnieje. Lepiej jednak poczytać wątek o rozrabianiu spirytusu i trzymac się zdrowego rozsądku.

Ale czasem, dla szpanu przed laikami zrób ducha z wody destylowanej...

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
gonzo
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2008-06-24, 22:24

Post autor: gonzo » 2008-06-30, 20:35

Witam.

Dzięki Paluch ale czytałem i nic konkretnego tam nie ma oprócz przepisu na porterówke, cytrynówkę itp.Kalkuator rozrabiania też jest ale nie o procenty chodziło tylko jak najszybciej skonsumować po rozrobieniu tzn. żeby się jak najszybciej przegryzło.

Pozdrawiam.
P.S nie bardzo się łapię jeszcze na tym forum pomimo,że podobne do wędliniarzy a inne.
Czy @ przed nickiem coś znaczy i czy wskakuje automatycznie , czy trzeba ręcznie :oops:

bart
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2008-04-28, 16:54

Post autor: bart » 2008-06-30, 21:19

Przeczytaj mój post tuż wyżej i bedziesz wiedział jak się rozrabia spiryt odrazu do konsumpcji

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2008-06-30, 21:24

Witaj Gonzo :roll: 8)
@ przed nickiem znaczy "do..." czyli @Gonzo = do Gonzo
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Vivenda
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2008-03-21, 12:44

Post autor: Vivenda » 2008-06-30, 21:33

kupiłem w selgrosie wodę w 5l bańce demineralizowaną i było OK

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2008-06-30, 21:45

Witam mój "szybki " sposób to - zakup "7up" ( lub sprite - choć wg. mnie gorszy ale o gustach tutaj nie dyskutujemy :wink: ) "odgazowanie " go trzepaczką - nie do dywanów ino do jajców

potem "mix . mix " - 2-3 godzinki do zamrażarki i coś na "ruszt " i można działać znaczy po naszemu "zrobić flaszkę "

pozdrawiam 98% .

Awatar użytkownika
artgsm
101%
101%
Posty: 301
Rejestracja: 2007-10-26, 16:17
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: artgsm » 2008-07-01, 01:01

7 up dobry, pol na pol ze spirtem, pozostawic w cieplym miejscu, a przed konsumpcja schlodzic.
Cieplo pozwala szybciej sie przegryzc, a pic najlepiej chlodne :wink:

Mam tez ulubiony sposob: 0,5 litra spirtu (najlepiej swojskiego), literek soku z bialych winogron, malutka szczypte soli, lyzeczke soku z cytryny (albo bardzo kwasnej limonki).
niech polezy min 6 godzin w cieplym miejscu, potem do lodowki, nastepnie na stol :wink:
Mowcie co chcecie, mi tam smakuje :mrgreen:
Radze sprobowac :wink:
ENERGA - bezplatny internet w Twoim gniazdku

Awatar użytkownika
gonzo
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2008-06-24, 22:24

Post autor: gonzo » 2008-07-01, 11:46

Witam.

Dzięki wszystkim za podpowiedź.Na razie działam na +/- monopolistycznym :wink: nalewki i inne wina :roll: , ale z doświadczeń z wędlinami wiem, że nie ma to jak swojskie (nie tylko jadło).Chyba czas rozejrzeć się za kolumienką .Jak będę już miał wtedy pomęczę Was jakiej muzyki się słucha najlepiej :wink:

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mick89
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2008-08-08, 11:41
Lokalizacja: Miasto Świętej Wieży

Post autor: mick89 » 2008-08-12, 22:31

Mam pytanie dość głupie, dlatego proszę, nie bijcie! ;)
czy możnaby rozrobić spirytus wodą gazowaną? Czy otrzymalibyśmy wódkę z bąbelkami?
Jeżeli ktoś próbował - niech się wypowie. Jeżeli ktoś coś wie na ten temat - podobnie.
Pozdrawiam :D

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości