Nalewka ala ''LUBELSKA ANTONÓWKA''

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
antua12
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2013-12-01, 16:44

Nalewka ala ''LUBELSKA ANTONÓWKA''

Post autor: antua12 » 2015-06-30, 14:49

Witam szanowne grono, jak ktoś by miał sprawdzony przepis na nalewkę typu antonówka to bardzo bym prosił o podzielenie się.
Z nalewek które robię to malinówka i wiśniówka z drylowanych wiśni, a w tym roku pierwszy raz zalałem czarną porzeczkę, po jednym dniu od zalania bardzo mocny zapach i kolor już dość ciemny.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez antua12, łącznie zmieniany 1 raz.

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2015-06-30, 15:42

Witam
Nalewki robię wg dawnego patentu żyrardowskiego metoda ekstrakcji parami spirytusu, lub parą wodną. Nalewka zagęszczona w procesie technologicznym temperaturą wsadu chwilowo do ok.90°C. Wszystko na naturalnych cukrach bez dosładzania.
Na pierwszy ogień poszły truskawki. Ekstrakt utrwalony sokiem z cytryny / można kwaskiem cytrynowym. Truskawki miały ok. 12 Blg.
Niebawem ekstrakcja nadkrytycznym CO2, ale to na bardziej szlachetnych owocach.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zbyszek1281, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości