PTASIE MLECZKO Ćwierczakiewiczowej z 1885r.
: 2015-08-26, 15:31
Jeszcze tego nie robiłem, ale powoli się przymierzam .
PTASIE MLECZKO Ćwierczakiewiczowej z 1885r. :
4 kwarty ( 1 litr ) białego rumu;
4 kwarty ( 1 litr ) białego francuskiego wina;
6 funtów ( 2,5 kg ) cukru;
32 cytryny;
20 żółtek;
4 kwarty ( 1 litr ) mleka.
Wlać do gąsiorka cztery kwarty rumu białego, cztery kwarty francuskiego białego wina,
włożyć cukru obtartego pierwej na dwunastu cytrynach świeżych i porąbanego w kawałki funtów sześć.
Dodać pokrajanych w talerzyki świeżych ze skórką cytryn dwadzieścia (lecz nie tych, na których się cukier obcierał).
Oddzielnie rozbić w misie dwadzieścia surowych żółtków i zmieszawszy takowe z czterema kwartami świeżego mleka,
wszystko to razem wlać do gąsiorka i mocno zakorkowawszy wstrząsnąć i postawić na słońcu na dwanaście dni, potrząsając cztery razy dziennie.
Najlepiej robić to w maju. Po upływie dwunastu dni przecedzić przez worek zrobiony z białej flaneli do innego gąsiorka.
W tydzień, ledwo stoi się, zlać do mniejszych gąsiorków lub butelek, które powinny być białe, bo inaczej nie można,
by widzieć, czy się zupełnie oczyściło. Jeżeliby i zatem osad był widziany na dnie, znowu zlać do innych butelek,
a już resztę gąszczu przez bibułę przepuścić. Zakorkować, lakiem zasmolić i postawić w piasku. Ten napój jest wyśmienity,
dla zdrowia pomocny i lepiej go używać na czczo po małym kieliszeczku. Można położyć cukru i dwa funty tylko – to zależeć będzie od gustu.
Co Waszym zdaniem oznacza : "cukier obtarty na cytrynach"? Jak to rozumieć?
PTASIE MLECZKO Ćwierczakiewiczowej z 1885r. :
4 kwarty ( 1 litr ) białego rumu;
4 kwarty ( 1 litr ) białego francuskiego wina;
6 funtów ( 2,5 kg ) cukru;
32 cytryny;
20 żółtek;
4 kwarty ( 1 litr ) mleka.
Wlać do gąsiorka cztery kwarty rumu białego, cztery kwarty francuskiego białego wina,
włożyć cukru obtartego pierwej na dwunastu cytrynach świeżych i porąbanego w kawałki funtów sześć.
Dodać pokrajanych w talerzyki świeżych ze skórką cytryn dwadzieścia (lecz nie tych, na których się cukier obcierał).
Oddzielnie rozbić w misie dwadzieścia surowych żółtków i zmieszawszy takowe z czterema kwartami świeżego mleka,
wszystko to razem wlać do gąsiorka i mocno zakorkowawszy wstrząsnąć i postawić na słońcu na dwanaście dni, potrząsając cztery razy dziennie.
Najlepiej robić to w maju. Po upływie dwunastu dni przecedzić przez worek zrobiony z białej flaneli do innego gąsiorka.
W tydzień, ledwo stoi się, zlać do mniejszych gąsiorków lub butelek, które powinny być białe, bo inaczej nie można,
by widzieć, czy się zupełnie oczyściło. Jeżeliby i zatem osad był widziany na dnie, znowu zlać do innych butelek,
a już resztę gąszczu przez bibułę przepuścić. Zakorkować, lakiem zasmolić i postawić w piasku. Ten napój jest wyśmienity,
dla zdrowia pomocny i lepiej go używać na czczo po małym kieliszeczku. Można położyć cukru i dwa funty tylko – to zależeć będzie od gustu.
Co Waszym zdaniem oznacza : "cukier obtarty na cytrynach"? Jak to rozumieć?