Borówka amerykańska

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
jurii
90%
90%
Posty: 563
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Borówka amerykańska

Post autor: jurii » 2016-01-17, 11:11

Sąsiad zrobił wino z borówki amerykańskiej, całe zaszło kożuchem i przyniósł żeby przepędzić. Po szybkim odpędzie destylat miał "mleczny" zapach, co wyeliminowałem po drugiej destylacji. Problem w tym, że zapach borówki praktycznie nie istnieje. Mam kilka kg zamrożonej borówki- czy ktoś próbował takiej aromatyzacji żeby wrzucić owoce do kotła i w ten sposób aromatyzować destylat? A może rozmrozić i wycisnąć sok z owoców a potem soku użyć do rozcieńczenia i przelecieć trzeci raz? Nalewka odpada, kolor będzie przypominał denaturat.
Ostatnio zmieniony 2016-01-17, 11:24 przez jurii, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 1988
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Re: Borówka amerykańska

Post autor: zbynek » 2016-01-17, 17:03

jurii pisze:.............. Nalewka odpada, kolor będzie przypominał denaturat.

Ostatnio, taki kolor jest na topie. Ja bym zaryzykował i ją popełnił.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

spamik112
40%
40%
Posty: 80
Rejestracja: 2015-11-02, 16:15
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: spamik112 » 2016-01-17, 20:43

Kolor spoko. Dużo jest takich kolorowych "szotów".

Chyba, że boisz się, że pomylisz flaszki :D. Dobrze podpisz i będzie ok.

jurii
90%
90%
Posty: 563
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2016-01-17, 21:54

Nie no zasadniczo to chodzi o uzyskanie czystej, a nie kolorowej, a juz na pewno nie słodkiej, bo obaj nie lubimy na słodko. Opcje są takie: zamrozone owoce do kega i gotujemy na p-s, dwa:nrozmrozić owoce, dac przez prasę i sok z wytłoczynami do kotła i też na p-s, albo opcja trzecia ale chyba ryzykowna- dać borówki między podpracia do spręzynek jako element wypełnienia. Destylatu jest tylko 3l co nie zostawia miejsca ne eksperymenty.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1536
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Borówka amerykańska

Post autor: zbyszko » 2016-01-17, 23:30

jurii pisze:....Problem w tym, że zapach borówki praktycznie nie istnieje.
A czego się spodziewałeś?
Teraz rozmróź, zalej tymi 3 literkami, potrzymaj z miesiąc i na pot stillu próbuj szukać aromatów.
Masz bazę i owoce, może się uda.
czytam nie pytam

janik
80%
80%
Posty: 416
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Post autor: janik » 2016-01-18, 20:43

jurii pisze:Nie no zasadniczo to chodzi o uzyskanie czystej, a nie kolorowej, a juz na pewno nie słodkiej, bo obaj nie lubimy na słodko. Opcje są takie: zamrozone owoce do kega i gotujemy na p-s, dwa:nrozmrozić owoce, dac przez prasę i sok z wytłoczynami do kotła i też na p-s, albo opcja trzecia ale chyba ryzykowna- dać borówki między podpracia do spręzynek jako element wypełnienia. Destylatu jest tylko 3l co nie zostawia miejsca ne eksperymenty.
Jeśli masz już pogląd z doświadczenie, że ten owoc nie daje charakternego destylatu typowego dla nastawów owocowych to nie ma sensu dalej iść w tym kierunku.
Jest też pewna zasada, że jak nastaw jest do du..y bo taki przepuściłeś to nie należy się spodziewać rewelacji smakowych.
Najwłaściwszym rozwiązaniem to zrobienie nalewki z tych owoców co posiadasz na bazie destylatu który już otrzymałeś.
Przy nalewkach czarne jagody borówki są dodatkiem do nalewki dereniowej.
Obecnie będzie trudno o owoc świeży, ale można skorzystać z suszu.
Również suszona żurawina z dodatkiem posiadanych jagód da z pewnością dobry efekt. :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości