Nalewki na sokach 100% z 5L kartonu
: 2016-03-28, 01:33
Naszła mnie ochota na zrobienie nalewek, jednak koniec zimy nie jest najlepszym okresem na nalewki. Szukając soków natrafiłem na tłocznie Maurera. Kupiłem sok ze:
- śliwek 100% (rewelacja)
- gruszek 100% (padaka) gatunek prawdopodobnie Konferencja, szkoda, że nie Lukasówka
- wiśni 70% + 30 jabłka (szkoda, że nie 100% wiśni)
- czarnej porzeczki 70% + 30% jabłka (j.w.)
- brzoskwiń także 70 do 30%
Wiśnia i czarna porzeczka naprawdę spoko natomiast brzoskwinia średnio, ale mówię tutaj o soku a nie wyrobie gotowym. Na litr nalewki użyłem 600ml soku + 50g cukru, reszta spirytusu. Przed rozrabianiem nalewek do 5l soku dodałem 3ml pekto enzymu, po kilku godzinach cały szmelc osiadł. Do klarowania gotowego trunku użyję Turbo klar 24 Alcotec
Odnośnie czarnej porzeczki i wiśni znalazłem na Allegro soki nie mieszane z sokiem jabłkowym http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=39601846
Oraz sok z tarniny, jeżeli jest naprawdę czysty to warto http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=9579432
(linki nie prowadzą bezpośrednio do aukcji tylko do przedmiotów sprzedającego, także nie wygaszam).
Po świętach planuję kupić soki: jabłko-mięta, truskawka, rabarbar i czereśnia.
Po sezonie (sierpień, wrzesień) sok malinowy, winogronowy oraz jeżynę, może borówkę, mam nadzieję, że będą dostępne.
Ktoś z was drodzy koledzy i koleżanki robił pychotkę na takich sokach to niech coś napisze w temacie, według mnie warto, soki naprawdę świetne. Ja zapominam o swoich, pod ławą obok grzejnika w kuchni Pozdrawiam serdecznie
- śliwek 100% (rewelacja)
- gruszek 100% (padaka) gatunek prawdopodobnie Konferencja, szkoda, że nie Lukasówka
- wiśni 70% + 30 jabłka (szkoda, że nie 100% wiśni)
- czarnej porzeczki 70% + 30% jabłka (j.w.)
- brzoskwiń także 70 do 30%
Wiśnia i czarna porzeczka naprawdę spoko natomiast brzoskwinia średnio, ale mówię tutaj o soku a nie wyrobie gotowym. Na litr nalewki użyłem 600ml soku + 50g cukru, reszta spirytusu. Przed rozrabianiem nalewek do 5l soku dodałem 3ml pekto enzymu, po kilku godzinach cały szmelc osiadł. Do klarowania gotowego trunku użyję Turbo klar 24 Alcotec
Odnośnie czarnej porzeczki i wiśni znalazłem na Allegro soki nie mieszane z sokiem jabłkowym http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=39601846
Oraz sok z tarniny, jeżeli jest naprawdę czysty to warto http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=9579432
(linki nie prowadzą bezpośrednio do aukcji tylko do przedmiotów sprzedającego, także nie wygaszam).
Po świętach planuję kupić soki: jabłko-mięta, truskawka, rabarbar i czereśnia.
Po sezonie (sierpień, wrzesień) sok malinowy, winogronowy oraz jeżynę, może borówkę, mam nadzieję, że będą dostępne.
Ktoś z was drodzy koledzy i koleżanki robił pychotkę na takich sokach to niech coś napisze w temacie, według mnie warto, soki naprawdę świetne. Ja zapominam o swoich, pod ławą obok grzejnika w kuchni Pozdrawiam serdecznie