Szyszki chmielowe

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
kowalsky

Szyszki chmielowe

Post autor: kowalsky » 2016-08-28, 09:44

Rośnie ma mojej posesji chmiel i jak patrzę na zwisające szyszki to chciałoby się je jakoś sensownie zagospodarować. Chciałbym zapytać bardziej doświadczonych kolegów czy można wykorzystać je na bazie naszego towaru. Nie myślę na razie o piwie.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kowalsky, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
seneka
50%
50%
Posty: 193
Rejestracja: 2013-09-22, 16:20

Post autor: seneka » 2016-08-29, 23:41

Chmiel w piwie daje goryczkę. Tak wiec nie bardzo sobie mogę wyobrazić jak użyć go do produkcji wysoko procentowych trunków bo tu sam alkohol już gardło wypala. :D

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: terni » 2016-08-31, 08:58

Można spróbować zrobić żołądkową gorzką.
Róbmy Swoje

kowalsky

Post autor: kowalsky » 2016-08-31, 15:56

seneka25 pisze:... sam alkohol już gardło wypala. :D
No cóż bywa i tak..., ale tacy osobnicy nie powinni spożywać alkoholu, wybór jest całkiem spory... mleko, mineralna, coca cola, oranżada...
terni pisze: Można spróbować zrobić żołądkową gorzką. :D
Pomysł niegłupi, parę flaszek na próbę chyba zrobię, będzie problem z dawkowaniem.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kowalsky, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
berni
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2009-11-16, 19:47
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: berni » 2016-09-02, 11:02

Ja dodaję do krupniku (tego prawdziwego z miodem) i jest to ciekawy temat w miodzie pitnym.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez berni, łącznie zmieniany 1 raz.
Każdy kieliszek to gwóźdź do trumny - więc pijmy co by nam się trumna nie rozleciała!

Awatar użytkownika
panta_rei
60%
60%
Posty: 203
Rejestracja: 2012-10-21, 16:11
Lokalizacja: Braniewo

Post autor: panta_rei » 2016-09-02, 18:35

Chmiel niewiadomego pochodzenia na 99% nie nadaje się do wykorzystania. Jedyne co będzie wnosił do produktu to trawiaste posmaki. Jeśli jakimś cudem jest chmielem szlachetnym to można próbować
Pozdrawiam, Sławomir

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości